14.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Euroleague: Οι αποκαλύψεις και απογοητεύσεις της σεζόν

Ακόμη μία σεζόν έφτασε στο τέλος της και όπως πάντα, αρκετοί παίχτες της διοργάνωσης έκαναν το βήμα παραπάνω, ενώ κάποιοι έκαναν το αντίθετο «δρομολόγιο» προς τα κάτω. Το Basketa.gr περνάει από «κόσκινο» τις σημαντικότερες περιπτώσεις παιχτών, των παραπάνω κατηγοριών.

Η Εφές νίκησε στον μεγάλο τελικό του Βελιγραδίου την Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε το back to back σε κατακτήσεις στην διοργάνωση. Ο τελικός όμως ήταν η κορυφή του «παγόβουνου», καθώς μέσα στη σεζόν 18 ομάδες και αρκετοί παίχτες μπήκαν με προσδοκίες, ο καθένας βέβαια με τον δικό του στόχο και σκοπό. Πολλοί παίχτες, κάθε σεζόν, επιδιώκουν να εξελιχθούν ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο συμβόλαιο, είτε να τραβήξουν την προσοχή συλλόγων του NBA. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και κάποιοι που για αρκετούς λόγους, δεν έλαμψαν με την παρουσία τους και ακολούθησαν την "κατιούσα".

Πάμε λοιπόν να δούμε μία μία τις περιπτώσεις ξεκινώντας από τις αποκαλύψεις της αγωνιστικής περιόδου που μας πέρασε:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

7. Μάντο Λο (Άλμπα Βερολίνου)

Ο Γερμανός γκαρντ έκανε πολύ καλές εμφανίσεις φέτος. Ίσως πολλοί δεν το πρόσεξαν, όμως ο Λο βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Από τους 9.5 πόντους πέρυσι, έφτασε στους 13.3 φέτος, ενώ σούταρε με 44% στο τρίποντο σε σχέση με το 35% πέρυσι. Παράλληλα, διπλασίασε τους πόντους αξιολόγησης του (PIR) και από το 7.6 έφτασε στους 14.8! Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός, πως είναι πολύ καλός αμυντικός ειδικά στο ατομικό μαρκάρισμα.

6. Γκερσόν Γιαμπουσέλε (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Γάλλος φόργουορντ έκανε μία πολύ καλή σεζόν πέρυσι στη Βιλερμπάν. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να γίνει παίκτης της «βασίλισσας». Μπορεί οι αριθμοί να μην έκαναν τεράστιο άλμα σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόνο και μόνο οι απαιτήσεις που υπάρχουν στην Ρεάλ ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας. Αντ' αυτού αυτός τα κατάφερε, προσαρμόστηκε κατευθείαν έφτασε στον τελικό του Βελιγραδίου με την ομάδα του έχοντας σημαντικό ρόλο συνεπώς κερδίσει μία θέση στη λίστα. Φέτος είχε 11.6 πόντους ( 49% εντός πεδιάς, 39% στο τρίπ.),4.7 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. Παράλληλα είχε 13.4 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

5. Λορέντζο Μπράουν (Ούνικς Καζάν)

Ο Αμερικανός γκάρντ πραγματικά «αναγεννήθηκε» στο Καζάν, στα χέρια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ήταν ο κουμανταδόρος της εξαιρετικής πορείας της Ούνικς, όσο πρόλαβε να αγωνιστεί βέβαια. Πέρυσι στη Φενέρμπαχτσε, αρκετοί τον "ξέγραψαν" μετά τις μέτριες εμφανίσεις του. Φέτος όμως ήταν από του κορυφαίους πόιντ γκαρντ της διοργάνωσης. Ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και βελτιώθηκε σε όλους του τομείς. Από 9.7 πόντους (43% εντός πεδιάς, 34% τριπ.) 3.6 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 9.1 πόντους (PIR) πέρυσι, ανέβηκε φέτος στους 13.8 πόντους (49% εντός πεδιάς, 32% τριπ.) 6.1 ασίστ, 1.5 κλεψίματα με 17.3 PIR (το 9ο καλύτερο στη διοργάνωση). Αναμφίβολα εάν επιλέξει να αποχωρήσει το καλοκαίρι λόγω της κατάστασης στη Ρωσία, θα βρει αρκετούς "μνηστήρες". 

4. Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός)

Ο διεθνής σέντερ του «τριφυλλιού» είχε δείξει από πέρυσι τα διαπιστευτήριά του, όταν προσέχει το σώμα του. Φέτος έκανε μία φοβερή σεζόν και έβαλε το όνομά του στους κορυφαίους ψηλούς της Euroleague. Ανεξάρτητα από την κακή πορεία του Παναθηναϊκού, βελτιώθηκε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Από 8.8 πόντους πέρυσι, φέτος είχε 10.3, ενώ στα ριμπάουντ από τα 5.3 έφτασε στα 8.2(1ος στην Euroleague). Παράλληλα είχε 1.7 κοψίματα, γεγονός που τον έφερε στην κορυφή της σχετικής λίστας. Αναμφίβολα ο Έλληνας ψηλός άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

3. Ντουέιν Μπέικον (Μονακό)

Από παίχτες που ανέβασαν τις μετοχές τους, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και κάποιος της Μονακό. Αρκετοί παίχτες της μπορούμε να πούμε ότι ξεχώρισαν εφέτος. Όμως αυτός που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Ντουέιν Μπέικον. Ο Αμερικανός, ήρθε πιο αργά στη σεζόν (μέσα Οκτωβρίου), αλλά δεν άργησε να δείξει την αξία του. Ένας φόργουορντ με αρκετές αρετές στο σκοράρισμα, μέτρησε 13.8 πόντους (41% στο τρίποντο), 3.1 ριμπάουντ. Οι πιο πολλοί τον έμαθαν στη σειρά των playoffs με τον Ολυμπιακό, όπου έβαλε δύσκολα στους «ερυθρόλευκους», έχοντας 15 πόντους (44% τρίποντα) 3.2 ριμπάουντ και 2.2 τελικές πάσες. Σίγουρα ο ίδιος έχει ως προτεραιότητα το NBA, αλλά αν δεν τα καταφέρει, δεν θα δυσκολευτεί βρει ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη.

2. Σάσα Βεζένκοφ (Ολυμπιακός)

Τι να πει κανείς για τη σεζόν που πραγματοποίησε ο Βούλγαρος διεθνής. Ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της πορείας του Ολυμπιακού στο F4. Η παρουσία του στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης τα λέει όλα. Μέτρησε 13.8 πόντους (55% εντός πεδιάς, 39% τριπ. ) με 5.6 ριμπάουντ και 17.8 μονάδες (PIR). Μάλιστα αρκετές φήμες λένε ότι οι εμφανίσεις του, έκαναν αρκετούς ανθρώπους του NBA, να στρέψουν την προσοχή τους πάνω του. Αυτό τα λέει όλα, για την πορεία του εφέτος στην διοργάνωση.

1. Τζον Μπράουν ( Ούνικς Καζάν)

               

Πραγματική αποκάλυψη ο Αμερικανός φόργουορντ. Στην κουτσουρεμένη σεζόν του (λόγω της αποβολής των Ρωσικών ομάδων) έκανε μόνο 25 συμμετοχές. Αλλά πρόλαβε να δείξει σε όλους τι μπορεί να κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η Μονακό κινήθηκε για την απόκτησή του. Πριν βγάλει τη σεζόν στη Μπρέσια, μέτρησε με την Ούνικς 10.3 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, ενώ έκανε θραύση στα κλεψίματα, με 2.8 ανά αγώνα! Ένας παίχτης που κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο και κάθε προπονητής θα χαιρόταν να είχε.     

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

7. Τζέιλεν Ρέινολντς (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Αναμφίβολα ο σέντερ της Μακάμπι δεν ήταν τραγικός. Όμως σε σχέση με τον περσινό εαυτό του στην Μπάγερν απείχε αρκετά. Έπαιζε λιγότερα λεπτά μ.ο από τον άμεσο ανταγωνιστή του για τη θέση Άντε Ζίζιτς (17-22). Γενικά πέρυσι είχε 14 πόντους (61% εντός πεδιάς), 5.9 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα και 16.3 πόντους (PIR). Φέτος μέτρησε 9 πόντους (52% εντός πεδιάς), 4.7 ριμπάουντ, 0.4 κλεψίματα και μόλις 8.4 (PIR).

6. Μπράντον Ντέιβις (Μπαρτσελόνα)

Ο Αμερικανός ψηλός έδειξε μια μικρή πτώση στην απόδοσή του. Δεν βοήθησε ουσιαστικά την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι Καταλανοί τον αφήνουν ελεύθερο και θα τον αντικαταστήσουν κατά πάσα πιθανότητα με τον Γιαν Βέσελι. Έπεσε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες όπως πόντοι (10.1), ριμπάουντ (3.2) ενώ η μεγαλύτερη πτώση του ήταν στο (PIR) όπου έπεσε τρεις μονάδες από 13.2-10.2. Ίσως μια αλλαγή σκηνικού ίσως τον βοηθήσει, ενώ η Αρμάνι ήδη ενδιαφέρεται για την περίπτωσή του.

5. Ακίλε Πολονάρα (Φενέρμπαχτσε)

Ο Ιταλός φόργουορντ έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι με τα χρώματα της Μπασκόνια. Είχε 12 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, με 44% στα τρίποντα και 16.5 πόντους στο PIR. Αυτοί οι αριθμοί ήταν που του έδωσαν τη μεταγραφή στην ομάδα της Φενέρ. Γενικά όμως δεν μπόρεσε όλη τη σεζόν να βρει τον ρόλο του. Έπεσε 14 μονάδες στο τρίποντο (30%) και πήρε την κατηφόρα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Είχε 7.3 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και κατρακύλησε και στο σύστημα αξιολόγησης (PIR) με 9 πόντους.

4. Αρτούρας Γκουντάιτις ( Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης)

Η Ζενίτ όπως είναι γνωστό δεν ολοκλήρωσε όλη τη σεζόν στην Euroleague. Όμως σε αυτά τα 17 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί ο Λιθουανός σέντερ δεν ήταν στα καλύτερά του. Μάλιστα λόγω της κακής του απόδοσης ο Τσάβι Πασκουάλ έδειχνε να εμπιστεύεται περισσότερο τον Τζόρνταν Μίκι. Ο Γκουντάιτις είχε 6.7 (50% στις βολές) πόντους,4.2 ριμπάουντ με 8.6 πόντους PIR. Ενώ πέρυσι σε 30 παιχνίδια είχε 9.9 πόντους (77% στις βολές), 4.1 ριμπάουντ, με 13 πόντους (PIR).

3. Οκάρο Ουάιτ (Παναθηναϊκός)

 Το καλοκαίρι αποκτήθηκε από το "τριφύλλι" ώστε να καλύψει τη βασική θέση στο "4" μετά την φυγή του Ντίνου Μήτογλου. Ο Αμερικανός φόργουορντ όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τουλάχιστον για την πίστη που έδειξε ο Δημήτρης Πρίφτης προς το πρόσωπό του. Είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ενώ έκανε και αρκετά λάθη στο τέλος των αγώνων όπως οι δύο χαμένες βολές στο Μόναχο με την Μπάγερν. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 8.4 πόντους, 3.7 ριμπάουντ, με 45% εντός πεδιάς (39% στο τριπ.) ενώ είχε 8.8 πόντους (PIR) στο σύστημα αξιολόγησης.

2. Μάλκολμ Ντιλέινι (Αρμάνι Μιλάνου)

Ο έμπειρος γκαρντ δεν έκανε τραγική σεζόν, όμως δεν ήταν ο γνωστός Ντιλέινι. Έπεσε σε πόντους (10.8-10) ασίστ (3.7-2.9) ενώ και τα ποσοστά του πήραν την κατηφόρα, ειδικά στα τρίποντα (39%-34%) με το PIR  του να πέφτει από το 10.5 στο 8.6. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες φήμες τον θέλουν μακριά από το Μιλάνο.

1. Εμάνουελ Μούντιεϊ (Ζάλγκιρις)

Οι περισσότεροι ίσως τον ξεχάσατε και δικαιωματικά. Ο γκαρντ από το Πράσινο Ακρωτήρι ήρθε μετά «βαϊων και κλάδων» στην Ευρώπη, από τον μαγικό κόσμο του NBA. Παρόλα αυτά απογοήτευσε τόσο πολύ, που αποχώρησε από την ομάδα του Κάουνας, μετά από μόλις πέντε παιχνίδια. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον τρόπο παιχνιδιού της Eurolegue και αυτό φάνηκε από τους 7.4 πόντους (33% εντός πεδιάς, 23% τριπ.) και τις 3.2 ασίστ ( 2.2 λάθη) που μοίραζε. Παράλληλα είχε μόνο 5.6 μονάδες στο PIR. Αναμφίβολα μία κακή παρουσία με βάση τις προσδοκίες του καλοκαιριού.  

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ