16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εθνική Γαλλίας: Αποκλεισμός στους ομίλους μετά από 37 χρόνια (pics+vid)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ιαπωνία, έχει φτάσει περίπου στα μισά της φάσης των ομίλων και ήδη έχει σημειωθεί η πρώτη μεγάλη έκπληξη. 

Η Λετονία κατάφερε έστω και με μία δόση τύχης να πάρει την νίκη επί της Γαλλίας με 86-88 η οποία είχε ήδη μία ήττα στην πρεμιέρα από τον Καναδά με το βαρύ 95-65. Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία έμεινε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης από την φάση κιόλας των ομίλων

 

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά όπου η Γαλλία δεν καταφέρνει να περάσει από τον γύρο των ομίλων. Η τελευταία και μοναδική άλλη ήταν πριν από 37 χρόνια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στην Ισπανία.

Εκείνη την χρονιά, στον πρώτο όμιλο του τουρνουά αγωνίστηκαν έξι ομάδες. Συγκεκριμένα η οικοδέσποινα Ισπανία, η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Νότια Κορέα, ο Παναμάς και η Γαλλία κοντραρίστηκαν για τις πρώτες τρεις θέσεις της κατάταξης που οδηγούσαν στον επόμενο γύρο. Την πρώτη θέση με 9 βαθμούς κατέλαβε η Βραζιλία του Όσκαρ Σμιντ, η οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση του τουρνουά. Με τους ίδιους βαθμούς ολοκλήρωσε αυτή την φάση και η Ισπανία που κατέλαβε τελικά την πέμπτη θέση.

Η πολύ κρίσιμη τρίτη θέση.

Πραγματική μάχη δόθηκε για την τρίτη και τελευταία θέση που έδινε εισιτήριο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Η πρόκριση κρίθηκε στην μεταξύ τους αναμέτρηση που έληξε 87-84 υπέρ της Εθνικής, η οποία αν και προηγήθηκε με διαφορά 10 πόντων, δεν κατάφερε να διατηρήσει τον ρυθμό και ένα λάθος στο κέντρο στα τελευταία δευτερόλεπτα παραλίγο να της κοστίσει την νίκη. 

 

Όπως και φέτος, έτσι και τότε, το κρίσιμο τρίποντο δεν ήταν εύστοχο και η Γαλλία δεν κατάφερε να περάσει μετά τους ομίλους. Η Εθνική στο τέλος κατέλαβε την δέκατη θέση ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε ο μεγάλος θρίαμβος του 1987.

Οι νικητές του τουρνουά.

Την πρώτη θέση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 1986 πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενώ την δεύτερη θέση η Σοβιετική Ένωση. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η έτερη δύναμη της εποχής, Γιουγκοσλαβία, από την οποία αναδείχθηκε και ο MVP της διοργάνωσης, ο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Νίκος Γκάλης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τερμάτισε στην δέκατη θέση, ήταν ο πρώτος σκόρερ σε μέσο όρο πόντων καθώς είχε 33,7 ενώ δεύτερος βγήκε ο Βραζιλιάνος Όσκαρ Σμιντ με 28,1.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ