19.6 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Η Φενέρ που… το έπιασε από εκεί που το είχε αφήσει (vids)

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού και θα προσπαθήσω όσο πιο απλά να περιγράψω τι έχουμε δει και από τους 2 μέχρι φέτος και τι περιμένουμε να συμβεί στο παιχνίδι. Τα παιχνίδια πλέον είναι αρκετά σε εγχώριες λίγκες άλλα και στην Euroleague και το δείγμα γραφής είναι αρκετό για να βγάλουμε συμπεράσματα. Το παιχνίδι έρχεται για τον Ολυμπιακό σε μια στιγμή κακή , μετά την κακή εμφάνιση και ήττα στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα.

Σταθερότητα και πλουραλισμός

Πλέον μπήκαμε στην δεύτερη σεζόν για αυτό το γκρουπ προπονητών και παικτών για τους Τούρκους. Πέρσι θυμόμαστε όλοι ότι ξεκίνησαν με ένα φοβερό σερί στην αρχή και στην συνέχεια ήρθε ένα παρατεταμένο κακό διάστημα με συνέπεια να τερματίσουν χαμηλά στην βαθμολογία. Θυμόμαστε επίσης την εκπληκτική σειρά με τους κόκκινους και τον αποκλεισμό στις λεπτομέρειες … αν μπορεί να ¨βαφτιστεί” λεπτομέρεια το εκπληκτικό εκείνο σουτ του Κώστα Σλούκα.

Φέτος έστω και από σπόντα καθώς πρόθεση τους ήταν να αλλάξουν και τον Καλάθη , έχουν κρατήσει έναν μεγάλο κορμό παικτών. Θα έλεγα ότι με αρχή το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που μπήκε στο rotation ο Νικ αλλά και ο Motley που στα πρώτα παιχνίδια ήταν αρκετά εκτός , θύμισαν σε μεγάλο βαθμό μια επόμενη αναβαθμισμένη έκδοση της περσινής. Αναβαθμισμένη κυρίως γιατί πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο πολύ καλύτερα και υπάρχει συνοχή , που στην Euroleague είναι μεγάλο ζητούμενο καθώς δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτέις.

Για να μην γίνω κουραστικός καθώς πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε την Fenerbahçe , θα σταθώ σήμερα σε 2 σημεία των Τούρκων :

  • Επίθεση και άμυνα τρίποντου
  • Παιχνίδι στο post

Θεωρώ ότι για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κερδίσει τους Τούρκους θα πρέπει να αρχίσει από αυτά.

Η σημασία του τρίποντου

Αυτήν την στιγμή η ομάδα του coach Ιτούδη , εκτελεί τα περισσότερα τρίποντα στην Euroleague και τα 2α περισσότερα στην Τουρκική λίγκα. Είναι πολύ ξεκάθαρο το πράσινο φως και η επένδυση στο σουτ από την μεριά του Έλληνα προπονητή καθώς και πέρσι είχαμε τα ίδια δεδομένα. Είναι πολύ ψηλά σε κατοχές δημιουργίας με σκριν στην μπάλα αλλά και στα σουτ θέσης. Τα SPOT UP λοιπόν δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό και από το παιχνίδι στο POST , εκεί που από χαμηλά στην ρακέτα δημιουργούν τα 2α περισσότερα τρίποντα στην Euroleague.

Στο παρακάτω κλιπ βλέπουμε πως ξεκίνησαν τον αγώνα , με ένα απλό σύστημα με έμφαση την δημιουργία ενός σουτ θέσης. Προσέξτε την κίνηση του Motley που ουσιαστικά δίνει το έξτρα κλάσμα για να βγει η φάση.

 

 

 

Εκτός φυσικά από τις φάσεις που βγαίνουν από πάσες , έχουν τους Wilbekin , Dorsey οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκτελέσουν από παντού μέσα από σκριν στην μπάλα. Ο έλεγχος λοιπόν του επίθεσης στο τρίποντο ξεκινάει από το πόσο πολύ θα πιεστούν οι συγκεκριμένοι 2 παίκτες. Αν οι 2 αυτοί χειριστές έχουν χαμηλά ποσοστά στα σουτ , αυτόματα οι πιθανότητες για νίκης αυξάνονται. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι μέχρι σήμερα στα καλάθια που ευστοχούν μέσα από ασσίστ είναι κάτω από τον μέσο όρο , το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές προσωπικές ενέργειες.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το τρίποντο από τους σέντερ που φέτος έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο coach το δίνει και το θέλει όπως βλέπουμε στο παρακάτω κλιπ.

 

 

 

 

Με αφορμή τα προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού , είδαμε ομάδες όπως η Partizan και πρόσφατα ο Παναθηναϊκός να προσπαθούν να τραβήξουν εκτός ρακέτας τους Fall και Milutinov. Περιμένω να δω αρκετά επιθέσεις με πέντε παίκτες έξω από την ρακέτα , έναν τρόπο που θα ανοίξει την άμυνα του Ολυμπιακού για να επιτεθούν παίκτες με κάθετο παιχνίδι όπως οι Καλάθης , Madar , Guduric.

Παιχνίδι στο post

Το παιχνίδι στο post , είναι περισσότερο μια πρόβλεψη. Το είχαμε πει και στο ματς με Παναθηναϊκό , ότι αναμένονταν , καθώς το γνωρίζουμε από πέρσι. Αν μπορούμε να πούμε ότι το να ποστάρεις τον σέντερ σου είναι κάτι νορμάλ , αυτοί έχουν 2 ακόμη λύσεις εκεί , τον Hayes αλλά και τον Pierre. Εκεί θα προσπαθήσουν σίγουρα στην θέση 4 αλλά και στους κοντούς να πάνε το παιχνίδι στην δύναμη και να διαβάσουν.

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που γενικά θέλει να κλείσει την ρακέτα και να επιτρέψει κυρίως τρίποντο. Φέτος στατιστικά δεν έχει αποδειχτεί βέβαια ακόμη αυτό αλλά το γνωρίζουμε ως πρόθεση. Συνεπώς θα είναι και αυτό ένα σημείο που περιμένω σήμερα να παίξει ρόλο. Πόσο εύκολα η μπάλα θα “πατήσει” χαμηλά στο ποστ και από εκεί και πέρα ποιες βοήθειες και εάν δοθούν. Υπάρχουν παίκτες που μπορείς να πάρεις κάποιο ρίσκο στο τρίποντο σαφώς , όπως ο Καλάθης και ο Madar.

Αμυνα και τρίποντο

Μίλησα λοιπόν για την επίθεση τους στο τρίποντο , θα προσθέσω όμως το πόσο σημαντικό είναι και για την άμυνα τους. Πέρσι αλλά και φέτος δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο πολλά τρίποντα. Επίσης οι αντίπαλοι τους σουτάρουν με χαμηλά ποσοστά. Αυτό γίνεται καθώς παίζουν πάρα πολύ 2 με 2 στα σκριν στην μπάλα. Θα θυμάστε όσοι διαβάζετε την στήλη ότι πριν παιχτεί το παιχνίδι 1 είχα γράψει ότι ο μόνος τρόπος τότε να χτυπήσει η Fenerbache τον Ολυμπιακό ήταν αυτός.

Τότε λοιπόν είχα μιλήσει στην πιθανότητα να δώσει επιθέσεις στους χειριστές του Ολυμπιακού , κάτι που θα άλλαζε τον τρόπο σκέψης. Πιστεύω ακριβώς το ίδιο έργο θα δούμε και σήμερα. Λογικά η Fenerbahce θα επιλέξει να κάνει σκόρερ και εκτελεστή τον Walkup , ο οποίος η αλήθεια είναι ότι φέτος ήδη έχει διπλασιάσει τις κατοχές του από σκριν στην μπάλα. Ενδεχομένως όταν δεν είναι μέσα αυτός να πάνε σε αλλαγές για να πάρουν το σουτ από τον Goss και τον Canaan η ακόμη και τον αναβαθμισμένο Λαρεντζάκη.Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να δώσουν τα σουτ στους χειριστές και η διαχείριση αυτής της συνθήκης θα καθορίσει αρκετά την παραγωγικότητα του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Xρειάζεται χρόνο

Λίγα πράγματα πρέπει να πω και για τον Ολυμπιακό σε σχέση με το τι έχουμε δει φέτος. Είναι ξεκάθαρο ότι μια ομάδα με όπλο την πάσα και την ομαδικότητα χρειάζεται χρόνο. Η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού στην κυριολεξία “ακρωτηριάστηκε” το καλοκαίρι. Αν υπήρχε ένα μηχάνημα κλωνοποίησης και εμφανίζαμε ξανά τον Σλούκα και τον Vezenkov σαν να μπήκαν πρώτη μέρα στην ίδια ομάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά , πάλι θα ήθελε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δέσει. Πόσο μάλλον τώρα που ήρθαν κάποιοι άλλοι παίκτες που για καλή τους τύχη ήταν και στο παρελθόν εκεί , σαν τους Goss και Milutinov.

Αυτό είναι μια καλή παρακαταθήκη για το μέλλον … ότι σύντομα θα μπούνε όλοι στην ίδια σελίδα. Φέτος όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά για τον Ολυμπιακό των προηγούμενων σεζόν της υπομονής : ο Παναθηναϊκός της Ελλάδας. Το πόσο θα επηρεάσει αυτή η συνθήκη την εξέλιξη της ομάδας θα φανεί , καθώς η πίεση που ασκείτε για αποφάσεις από έξω μερικές φορές είναι θέμα. Θεωρώ θετικό ότι ο Ολυμπιακός παραμένει ψηλά σε αμυντική αποτελεσματικότητα , το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να χτίσει την συνέχεια της σεζόν με επιτυχία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ