29 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Ολυμπιακός – Φενερμπαχτσέ: Ολα στο χέρι του με συνέπεια και σεβασμό (vids)

Η σειρά ξεκάθαρα με το πιο μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς , είναι η σειρά του ελληνικού Ολυμπιακού με αντίπαλο την αρκετά ελληνική Fenerbahce. Η Fenerbahce φέρεται να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τραυματισμών , σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίσω την σειρά με την λογική ότι όλοι είναι παρόντες , καθώς αυτή είναι η λογική προσέγγιση της.

Ξεκίνησε ασυγκράτητη

Στην αρχή της φετινής Ευρωλίγκα , η ομάδα από την Τουρκία  έβγαζε μάτια. Είχε ένα μεγάλο σερί νικών και πηγαίνοντας να παίξει το ματς 13 με τον Ολυμπιακό ήταν πρώτη σε άμυνα και επίθεση σε αποτελεσματικότητα στην Ευρωλίγκα. Εκεί άρχισε να αλλάζει όμως η εικόνα. Βγάζοντας λοιπόν τα πρώτα εκείνα 14 παιχνίδια του γύρου και μετά το ματς με τον Ολυμπιακό που γνώρισε την ήττα , η Fenerbahce έχει ρεκόρ 9-12 και είναι 12η στην βαθμολογία , δηλαδή εκτός playoff , όντας η μόνο ομάδα σε αυτό τον αριθμό αγώνων που μένει εκτός οκτάδας ( από αυτές που πέρασαν τελικά ) με την θέση της να πηγαίνει στην Armani. Με λίγα λόγια στην πραγματικότητα ποτέ δεν ανέκαμψε στην αρχική φόρμα. Βέβαια θα πρέπει να πούμε αν και δεν υπάρχει κανένα ειδικό τέτοιο στατιστικό , έχασε πολλούς και σημαντικούς παίκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα με τραυματισμούς. Η απόκτηση των Dorsey και Αντετοκούμπο ήταν με γνώμονα την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Στα 2 παιχνίδια λοιπόν , οι "ερυθρόλευκοι" δεν δυσκολεύτηκαν ποτέ να επιβάλουν το μπάσκετ που αυτοί θέλουν , και παίζοντας κυριαρχικό μπάσκετ κατάφεραν να πάρουν 2 μεγάλες σε εύρος νίκες. Αν πρέπει να σχολιάσουμε κάτι για τα 2 παιχνίδια είναι το γεγονός ότι η Fenerbahce στο παιχνίδι της Τουρκίας δοκίμασε να αλλάξει κάπως την φιλοσοφία που είχε στο πίσω μέρος του παρκέ , κάτι το οποίο δεν απέδωσε. Θα εξηγήσω παρακάτω.

Τι μπορεί να πάει λάθος για τον Ολυμπιακό ;

Για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση , πρέπει να καταλάβουμε που είναι η φετινή δύναμη του Ολυμπιακού και κυρίως με ποιο τρόπο μπορεί ο αντίπαλος να τον χτυπήσει. Ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια που κέρδισε φέτος ήταν ανά κατοχή η 4η καλύτερη επίθεση και 4η καλύτερη άμυνα. Στα παιχνίδια που έχασε η επίθεση πάει στο 10 και η άμυνα στο 3. Με αυτόν τον αρκετά απλό τρόπο , βλέπει κάποιος την μεγάλη εικόνα η οποία είναι ότι αν θέλω να κερδίσω , το πρώτο πράγμα που έχω να κάνω ( εννοείται μαζί με πολλά άλλα ) είναι να βρω πως θα σταματήσω αυτό το επιθετικό ελβετικό καλοκουρδισμένο ρολόι.

Το να καθίσω να αναλύσω το πόσο καλός είναι ο Ολυμπιακός , νομίζω είναι πολύ βαρετό. Με λίγα λόγια είδαμε μια ομάδα που καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει , ομάδα με συνοχή σε άμυνα και επίθεση. Ομάδα με κεφαλαίο Ο , καθώς είναι κορυφή σε οποιοδήποτε στατιστικό συνιστά ομάδα :

1) καλάθια από ασίστ , κυρίως με πολλά ανοιχτά σουτ θέσης

2)αποτελεσματικότητα στην άμυνα

3)αποτελεσματικότητα στην επίθεση

Αν το ματς παίζονταν σε εξομοιωτή σίγουρα οι πιθανότητες επιτυχίας της Fenerbahce θα ήταν ελάχιστες. Μιλάμε όμως για την Fenerbahce και ανθρώπους με ένδοξο παρελθόν , ένα πολύ μεγάλο κλαμπ και έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους προπονητές. Συνεπώς το σασπένς δεν θα είναι εύκολο να το αποφύγει ο Ολυμπιακός.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να σταθώ λοιπόν όχι στα δυνατά του σημεία τα οποία είναι δεδομένα και έχουν αναλυθεί πολλάκις αλλά σε σημεία στα οποία θα προσπαθήσει ίσως η Fenerbahce να πατήσει επάνω και να ελπίζει ο Ολυμπιακός να τις δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι από την σειρά.

Γιατί ότι και να λέμε , η σειρά αυτή ελέγχεται από τον Ολυμπιακό , που εάν είναι για 40 λεπτά συνεπής , συνήθως δεν δίνει τέτοια δικαιώματα. Όλη την σεζόν έχουμε μιλήσει όλοι για τα δυνατά σημεία λοιπόν του Ολυμπιακού , οπότε θα κάνω μια αντίστροφη σκέψη. Θα συζητήσουμε πολύ γρήγορα σε πρώτη φάση τι είναι αυτό που θα προσπαθούσε να δοκιμάσει το Ελληνικό επιτελείο στην προσπάθεια του να πάρει την πρόκριση η γενικά θα μπορούσε να πάει λάθος , σε μια σειρά που φαίνεται βάση των αποτελεσμάτων στην κανονική διάρκεια ότι δύσκολα μπορεί να “στραβώσει”.

Να δώσει περισσότερες προσπάθειες στους χειριστές

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ολυμπιακός τα κέρδισε τα 2 παιχνίδια με βάση την επιθετική του κυρίως ικανότητα. Ουσιαστικά από την αρχή του αγώνα είχε μια τρομερή άνεση και ευστοχία , άρα σίγουρα η αντίπαλος του στην προετοιμασία της θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με το πως μπορεί να αλλάξει αυτήν την αποτελεσματικότητα που είχαν οι κόκκινοι στα 2 ματς.

Ο Ολυμπιακός ως γνωστόν στηρίζεται πολύ στο παιχνίδι με διείσδυση και πάσες στους έτοιμους σουτέρ , οι οποίοι με την σειρά τους εάν δουν ότι η προσπάθεια δεν είναι με καλές προϋποθέσεις , θα κάνουν και μια δεύτερη παρόμοια κίνηση , ελπίζοντας να βάλουν την άμυνα να πάρει πολλές αποφάσεις και να υπάρχει μια κακή αμυντική επικοινωνία.

Ακόμη και σε απλές καταστάσεις όπως στο παρακάτω κλιπ , μπορεί η ιδέα των αλλαγών να φαίνεται σωστή αλλά σε κάθε περίπτωση στο τέλος υπάρχει ελεύθερος παίκτης.

 

 

Σε αυτό το παιχνίδι η αντίπαλος του Ολυμπιακό προσπάθησε να μην πάει εύκολα σε αλλαγές και ήθελε ξεκάθαρα να δώσει το σουτ στους χειριστές και οι παίκτες στα φτερά επιδιώκουν να μην βοηθήσουν πολύ και να είναι συνεχώς μαρκαρισμένοι όπως βλέπουμε και από αυτό το κλιπ.

 

 

Επίσης και σε αυτήν την φάση η λογική είναι παρόμοια , σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξαν την αλλαγή και δημιούργησαν συνθήκες για τον χειριστή να πάρει αυτός το σουτ από ντρίμπλα.

 

 

Γενικά θα έλεγα ότι το πλάνο της Fenerbahce είχε μια λογική , αλλά θα έλεγα ότι το πρόβλημα ήταν περισσότερο η εκτέλεση. Ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι στην Τουρκία τελικά βρήκε τρόπο να κρατήσει τις “αναλογίες” του στα επίπεδα που ήθελε και σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε κάτι στις επιθετικές του συνήθειες , ως προς το πως αυτές εκφράζονται. Οι κατοχές που κατέληξαν σε σουτ θέσεις ήταν σχεδόν οι ίδιοι και όχι μόνο αυτό , αλλά γενικά πήρε από τα σουτ σχεδόν 50% παραπάνω πόντους , σε σχέση με τους μέσους όρους του στα άλλα παιχνίδια ! Αυτό έχει και μια εξήγηση στο γεγονός ότι αντί για 9 ανοιχτά σουτ που βγάζει σε κάθε παιχνίδι είχε 14 , δηλαδή 50% παραπάνω.

Άρα το να μετακινήσει τα σουτ στους χειριστές η Fenerbahce , θα ήταν ίσως ένα πρόβλημα για τον Ολυμπιακό , προσπάθησε ανεπιτυχώς να το κάνει και στα προηγούμενα παιχνίδια.

Συγκέντρωση όταν κερδίζει

Η φετινή πορεία των "ερυθρόλρυκων" είναι τόσο καλή , που είναι δύσκολο εάν όχι αδύνατο να βρούμε ένα παιχνίδι που ηττήθηκε κατά κράτος από τον αντίπαλο. Αντίθετα θυμόμαστε παιχνίδια που ήταν στο ημίχρονο , η σε κάποιο σημείο επάνω και ο αντίπαλος τον έφτασε και τελικά τον κέρδισε. Η διαχείριση της κυριαρχικότητας είναι ένα σημείο κλειδί. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι μετά το παιχνίδι νούμερο 1 με την Monaco , το σκηνικό συνεχίστηκε και στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού 2 , όπου εκεί υπήρχε μια χαλάρωση στις επιθετικές κυρίως επιλογές και ένα παιχνίδι που πήγαινε να γίνει αντιγραφή με το 1 , κατέληξε σε ήττα. Πολύ πρόχειρα θυμόμαστε και το παιχνίδι στην Γαλλία αλλά και πολλά άλλα και μέσα στο ΣΕΦ που ενώ το παιχνίδι ήταν υπό έλεγχο , μια κάποια χαλαρότητα ανέτρεψε το σκηνικό.

Πάνω σε αυτό λοιπόν να θυμηθούμε ότι στο ματς της Τουρκίας στις 31 Ιανουαρίου , το σκορ ήταν 75-46 πόντους , 1 λεπτό πριν την λήξη της 3ης περιόδου και κατέληξε στους 79-66 , 5 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα. Εκεί χρειάστηκε ένα τρίποντο του Walkup βγαλμένο μέσα από τις “συνήθειες” για να επανέλθει η τάξη.

 

 

 

Σαν μια προέκταση του παραπάνω , θα πω απλά ότι είναι λογικό μια ομάδα η οποία στηρίζεται στην ομαδικότητα και στις πάσες , εάν κάποιες από αυτές καταλήξουν σε αντίπαλα χέρια να καταλήξουν σε εύκολα καλάθια. Στις ήττες του ο Ολυμπιακός είναι από τις ομάδες που παραχωρούν τα περισσότερα κλεψίματα στους αντιπάλους. Η προστασία της μπάλας και η επιλογή του σουτ είναι τα 2 χαρακτηριστικά που ειδικά για τους κόκκινους παίζουν ρόλο και στο μπροστά αλλά και στο πίσω μέρος του παρκέ.

Να καταλήξω λοιπόν ότι η δύναμη της Ελληνικής ομάδας στην σεζόν ήταν η ομαδικότητα , όλοι δουλεύουν σαν ένα κομμάτι μιας μηχανής. Εάν ένα κομμάτι αρχίζει και δυσλειτουργεί , προκαλεί πρόβλημα σε όλη την λειτουργία σε μια ομάδα που έχει δείξει ότι δεν έχει μαγικά ραβδιά και ήρωες να την βγάλουν από μια δύσκολη θέση , αλλά κυρίως ομαδική αντίδραση. Ο Σλούκας είναι ο παίκτης που όπως και πέρσι έχει στην τσέπη του την κάρτα της  «βγες έξω από την φυλακή τσάμπα» … μια κάρτα που την ενεργοποίησε πέρσι στα τελευταία 5 λεπτά του παιχνιδιού νούμερο 5 με την Monaco. Θα ήταν καλό φέτος να μείνει στην τσέπη για το Final Four.

Μόνο εάν το χάσει ο ίδιος θα αποκλειστεί

Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε ένα παιχνίδι να δούμε ξαφνικά μεγάλες μεταβολές στην φιλοσοφία. Εάν δούμε τα παιχνίδια της χτεσινής πρώτης μέρας των playoff , είναι σαν να συνεχίζεται η φόρμα και η κατάσταση των ομάδων από εκεί που σταμάτησαν μερικές μέρες πριν. Η Fenerbahce δεν είναι αυτήν την στιγμή σε καλό φεγγάρι. Έχει όμως όλες τις προδιαγραφές εάν και εφόσον υποτιμηθεί να περάσει. Η σειρά είναι στα χέρια του Ολυμπιακού για να την χάσει η να την κερδίσει και λιγότερου στου αντιπάλου του. Καλή τύχη λοιπόν στην Ελληνική ομάδα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ