26.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Καρδίτσα-Άρης: Γεμάτο στατιστικά και ρεκόρ το θρίλερ της χρονιάς

Καρδίτσα και Άρης μας χάρισαν ένα σπουδαίο ματς που κρίθηκε στον πόντο, με τους Θεσσαλούς να επικρατούν με 78-77 και να βάζουν φωτιά στη μάχη της παραμονής. Μια αναμέτρηση στην οποία καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ και γράφτηκαν νέα στατιστικά στοιχεία, πέρα από το θέαμα που μας χάρισε.

Ξεκινάμε με την Καρδίτσα, όπου ο Ρομπέρτο Γκάλινατ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης της επί του Άρη. Ο Αμερικανός σημείωσε την πρώτη «30άρα» της θεσσαλικής ομάδας στην Basket League, τελειώνοντας το παιχνίδι με 32 πόντους και φτάνοντας τους 126 πόντους σε έξι ματς στο πρωτάθλημα, όντας οριακά δεύτερος στην λίστα των σκόρερ ανά μέσο όρο, αφού πετυχαίνει 21 πόντους ανά αγώνα έναντι των 21,06 του Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

 Η προηγούμενη μεγαλύτερη επίδοση από παίκτη της νεοφώτιστης ομάδας ήταν εκείνη των 25 πόντων που είχε ο Σαΐντ Πρίτζετ στο ματς της 5ης αγωνιστικής κόντρα στο Περιστέρι ενώ η προηγούμενη καλύτερη επίδοση του Γκάλινατ ήταν εκείνη των 24 πόντων που σημείωσε απέναντι στην ομάδα του Σπανούλη για τη 16η αγωνιστική.

Σημαντικό «ψεγάδι» στη στατιστική του Γκάλινατ ήταν τα εννιά λάθη στα οποία υπέπεσε και με τα οποία ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της φετινής Basket League αφού τόσα είχε και ο Τζανόντ Νότε στο ματς του Άρη με τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική. Συνολικά αυτή ήταν η 44η επίδοση 9+ λαθών στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Πέρα από όσα πέτυχε ο Γκάλινατ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Αθηναίου πάτησε για 275η φορά στα παρκέ της Basket League και είναι πλέον μόνος στην 70ή θέση της λίστας αφού ξεπέρασε τον Σωτήρη ΜανωλόπουλοΟ Σον Έβανς είχε 15 πόντους και 11 ριμπάουντ φτάνοντας για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν και 20ή στα 82 παιχνίδια του στην Basket League σε double-double.

Ο Αμερικανός έγινε ο πέμπτος παίκτης της Καρδίτσας που έφτασε σε double-double μετά τους Τζάβιν Ντελόριερ (2), Γιάννη Αγραβάνη (2), Τζίμι Μπεχάιμ (1) και Σαΐντ Πρίτζετ (1). Έτσι «έπιασε» στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Άρη που εμφάνισε επίσης πέντε διαφορετικούς παίκτες με double-double.

 Ο Σαΐντ Πρίτζετ έφτασε μέσα από την 41η εμφάνιση του στην κατηγορία στους 400+ πόντους αλλά και στα 100+ λάθη, ενώ με τα οχτώ ριμπάουντ που είχε σε αυτό το παιχνίδι, ο Γιάννης Αγραβάνης έφτασε και ξεπέρασε τα 400 σε 138 αγώνες στην Basket League.

Σε ομαδικό επίπεδο, οι Θεσσαλοί άνοιξαν… λογαριασμό σε ματς που κρίθηκε στον πόντο και στην παράταση. Το παιχνίδι αυτό ήταν το πέμπτο της φετινής Basket League που κρίθηκε κυριολεκτικά στον πόντο, με την Καρδίτσα να έχει συμμετοχή στα δύο από αυτά, και το τέταρτο στη παράταση.

Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου έφτασε στην πολύτιμη νίκη παρότι σημείωσε μόλις την τρίτη επίδοση 30+ λαθών στην ιστορία της Basket League. Είχε 30, όσα και το Μαρούσι στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ολύμπια της σεζόν 2007-08 ενώ το αρνητικό ρεκόρ έχει από την περσινή σεζόν ο Ηρακλής με τα 31 λάθη που έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Η προηγούμενη, φετινή, μεγαλύτερη επίδοση λαθών ήταν εκείνη των 25 που έκανε ο Παναθηναϊκός στο εντός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι.

Παράλληλα η Καρδίτσα έφτασε στη νίκη κόντρα στο γεγονός ότι είχε αρνητικό πρόσημο στο ranking έναντι εκείνου του Άρη και μάλιστα με τη μεγαλύτερη διαφορά από κάθε άλλη, νικήτρια ομάδα του φετινού Πρωταθλήματος. Είχε 76 ranking έναντι του 86 του Άρη και ενώ το προηγούμενο σχετικό ρεκόρ ομάδων που έφτασαν στη νίκη, ήταν το -8 που σημειώθηκε τέσσερις φορές. Η θεσσαλική ομάδα μάλιστα το έκανε άλλη μία φορά αφού νίκησε τον Κολοσσό στη 2η αγωνιστική έχοντας -8 στο ranking (58-66).

Πάμε και στον Άρη, ο οποίος έγραψε ιστορία στα κλεψίματα, το οποίο δεν συνδυάστηκε με νικηφόρο αποτέλεσμα. Με πρωταγωνιστή τον Τζάνοντ Νότε, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έκανε θραύση στα κλεψίματα, τελειώνοντας το παιχνίδι με 22. Πρόκειται για την κορυφαία επίδοση της ιστορίας του στην Basket League αφού ξεπέρασε εκείνη των 20 που έκανε στις 9 Μαΐου 2007 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ολύμπια Λάρισας. Είναι παράλληλα η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση κλεψιμάτων της ιστορίας της Basket League μετά τα 23 που είχε ο Ολυμπιακός κόντρα στον Ηρακλή στο ΣΕΦ, συμπτωματικά ακριβώς ένα χρόνο πριν από αυτήν του Άρη (12/3/2022).

Ο Τζανόντ Νότε ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορικής επίδοσης, κάνοντας έξι κλεψίματα. Είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά χρόνων από παίκτη του Άρη αφού θα πρέπει να επιστρέψουμε στις 20 Φεβρουαρίου 2016 για να βρούμε ανάλογη ή μεγαλύτερη επίδοση. Τότε ο Βασίλης Ξανθόπουλος έκανε οχτώ κλεψίματα στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Καβάλα για τη σεζόν 2015-16. Ήταν η 12η επίδοση 6+ κλεψιμάτων στην ιστορία του Άρη στην Basket League ενώ ένας συμπαίκτης του Νότε, ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν έκανε πέντε στο πρώτο φετινό παιχνίδι της ομάδας του που κρίθηκε στην παράταση, στις 11 Δεκεμβρίου κόντρα στον Ιωνικό. Στον αντίποδα πάντως οι «κιτρινόμαυροι» έμειναν για δεύτερη μόλις φορά φέτος σε μηδενική επίδοση κοψιμάτων. Είχε προηγηθεί εκείνη του εκτός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα.

Πέρα από τα κλεψίματα, για τον Άρη ο Όμηρος Νετζήπογλου ήταν ένας από τους τρεις παίκτες του που έφτασαν σε διψήφιο αριθμό πόντων, έχοντας 11. Ο διεθνής γκαρντ μάλιστα με την 49η εμφάνιση του με τα κιτρινόμαυρα, μπήκε στην 50άδα της ιστορικής λίστας του Άρη στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού ξεπέρασε τον Νάστο Γαλακτερό και τον Γκάρι Μπελ.

Ο Νοά Χόρκλερ είχε 11 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ φτάνοντας στο τρίτο του double-double μετά τα παιχνίδια με το Λαύριο εντός και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Με αυτό ο Άρης έφτασε στα 12 και άνοιξε ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» στη σχετική λίστα από το Περιστέρι (9). Αυτό ήταν το 7ο παιχνίδι της φετινής Basket League που είχε double-double και από τις δύο πλευρές (Έβανς – Χόρκλερ).

Ο Βασίλης Χρηστίδης και ο Σταύρος Σχίζας είχαν από οχτώ πόντους, σημειώνοντας την κορυφαία φετινή επίδοση τους. Ο πρώτος είχε επτά ως παίκτης του ΠΑΟΚ απέναντι στον Απόλλωνα και ο δεύτερος επίσης επτά στο παιχνίδι του πρώτου γύρου κόντρα στην Καρδίτσα.

Ο Άρης ήταν αναποτελεσματικός από μακριά αφού Τζανόντ Νότε και Βασίλης Τολιόπουλος είχαν αθροιστικά 1/18 τρίποντα και μπήκαν αμφότεροι στις λίστες με τις αρνητικές επιδόσεις της σεζόν. Ο Έλληνας γκαρντ τελείωσε το παιχνίδι με 0/8 σουτ από την περίμετρο, που είναι η χειρότερη φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των 0/7 που είχε ο Τρέβις Σίμπσον στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Στην περασμένη σεζόν την ίδια επίδοση (0/8) είχε ο Γιώργος Καμπερίδης στο εντός έδρας παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Λάρισα.

Ο Τζανόντ Νότε από την πλευρά του είχε 1/10 τρίποντα και ισοφάρισε τη μεγαλύτερη επίδοση άστοχων σουτ από την περίμετρο στη σεζόν. Εννιά άστοχα τρίποντα είχε μία μέρα νωρίτερα (11/3) ο Νικ Γκρίφιν στο ματς του Απόλλωνα με τον Ιωνικό (3/12).

Ο Βασίλης Τολιόπουλος πάντως σημείωσε ατομικό ρεκόρ περιόδου στην «οικονομία» με τον συντελεστή +8 που είχε (8 ασίστ + 3 κλεψίματα – 3 λάθη). Ο διεθνής γκαρντ είχε +7 στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ