27.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ο «Βασιλιάς» του απρόβλεπτου και οι «καμικάζι»

Ο Δημήτρης Ρήγας γράφει για τον απρόβλεπτο Παναθηναϊκό που έχασε από την Αρμάνι Μιλάνο εξαιτίας των διαιτητικών αποφάσεων.

Η βελτίωση των πρωταθλητών Ελλάδας σε σχέση με την κάκιστη εμφάνισή τους στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις μερικές ημέρες νωρίτερα ήταν φανερή. Ωστόσο η Ευρωλίγκα δεν βαριέται να διασύρεται με σφυρίγματα που αλλοιώνουν αποτελέσματα και ισορροπούν καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Μην ξεχνάμε ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη οι Ιταλοί είχαν φρικτά παράπονα για τον αγώνα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό. Το «πλήρωσε» τελικά μία άλλη ελληνική ομάδα.

Αν μπορεί να διεκδικήσει ένα βραβείο η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, αναμφίβολα θα είναι αυτό του πιο απρόβλεπτου συνόλου σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Μετά το διασυρμό από την ουραγό πρωταθλήτρια Λιθουανίας στο ΟΑΚΑ, κοίταξε στα μάτια τους Λομβαρδούς που παλεύουν για πλεονέκτημα έδρας και στοχεύουν στο Final 4.

Ό,τι κι αν έκανε όμως το «τριφύλλι», δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Από τούτη εδώ τη γωνία σπανίως ασχολούμαστε με τη διαιτησία. Κι ακόμα και τις εποχές που οι «πράσινοι» είχαν πολύ καλές ομάδες και ταυτόχρονα εχθρικές διαιτησίες (2017-18) που τους αδικούσαν συχνά-πυκνά, δεν θέλαμε να ρίχνουμε το «βάρος» στους «πορτοκαλί».

Αυτό που συνέβη όμως χθες (4/3) βράδυ στο ΟΑΚΑ ήταν απροκάλυπτο και χυδαίο. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα έπρεπε να νικήσει τον Παναθηναϊκό κι αυτό συνέβη χάρη στις σκανδαλώδεις αποφάσεις. Ενδεικτικά στα τελευταία λεπτά δεν καταλογίστηκε μία αγκωνιά του Ρίτσι στο λαιμό του Καββαδά, μία κατοχή που ανήκε στην ελληνική ομάδα δόθηκε στους Ιταλούς, ένα καθαρό φάουλ στον Κασελάκη μετατράπηκε σε επαναφορά από τα πλάγια. Ακόμα και μετά την άστοχη βολή του Χάινς στο φινάλε, ο Ρίτσι έσπρωξε τον Κασελάκη αλλά οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια.

Δεν είναι το βασικό πρόβλημα του φετινού Παναθηναϊκού η διαιτησία και το γνωρίζουν οι πάντες. Παρ' όλα αυτά οι τρεις ρέφερι έστειλαν ξανά το δικό τους μήνυμα αναφορικά με την αντιμετώπιση της ομάδας. Δεν θα άλλαζε τη μοίρα ούτε τη μεγάλη εικόνα των «πράσινων» μία νίκη. Ουδείς όμως δικαιούται να κλέβει τον ιδρώτα των παικτών και την προσπάθεια του τεχνικού επιτελείου.

Πλέον το «τριφύλλι» έχει μπροστά του δύο εβδομάδες για να παίξει μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα και να προετοιμαστεί για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 17/3 στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα. Την ίδια ώρα η διοργάνωση χάνει το πρεστίζ της κι απομακρύνει όσους προσπαθούν απλώς να απολαύσουν μπασκετικό θέαμα και καταλήγουν να βλέπουν διαιτητές να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο με περίεργες αποφάσεις.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ