13.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Εθνική Ανδρών: Οι τελευταίες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (vids+pics)

Η Εθνική Ανδρών επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και το Basketa.gr θυμάται τις τελευταίες παραστάσεις της Επίσημης Αγαπημένης στο κοινό της συμπρωτεύουσας, που επιτέλους θα δικαιωθεί και θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει στην πόλη, όπου το μπάσκετ δοξάστηκε.

Όταν σκέφτεσαι το μπάσκετ, δεν μπορεί αυτόματα να μη βάλεις στο μυαλό σου και τη Θεσσαλονίκη. Είναι, άλλωστε, το σπίτι του ελληνικού μπάσκετ, με τα πάντα να ξεκινούν από την ιστορική ΧΑΝΘ ως προς την ανάπτυξη του αθλήματος, φτάνοντας μέχρι τις μοναδικές δόξες, που έζησε τα τελευταία σχεδόν 35 χρόνια, γράφοντας ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα.

Τα 18 χρόνια για την Εθνική, λοιπόν, είναι πολλά για την απουσία της από τη συμπρωτεύουσα, που έχει συνδεθεί με στιγμές ιδιαίτερες του αθλήματος, γράφοντας σελίδες που για πάντα θα μνημονεύονται. Η κίνηση, λοιπόν, που έγινε για την επιστροφή της ανδρικής ομάδας, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια πράξη δικαίωσης, με τους Λευκορώσους να είναι οι πρώτοι... μουσαφίρηδες που θα διαβούν τις πόρτες του «Αλεξανδρείου».

Με αυτό τον τρόπο, το ταξίδι πέραν των Αθηνών, αφού αγώνες των προκριματικών είχαν γίνει και στην Πάτρα, συνεχίζεται σε μια πόλη, που παντού... μυρίζει μπάσκετ. Το Basketa.gr, με αυτή την αφορμή, θυμάται τις τελευταίες παραστάσεις της Εθνικής μπροστά στους Θεσσαλονικείς, από το δρόμο για το «θαύμα» του 1989 στο Ζάγκρεμπ έως την προετοιμασία για τη Σουηδία.

Στον... πηγαιμό για την υπέρβαση

Η Εθνική έχει κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ του 1987, προκαλώντας την «έκρηξη» του αθλήματος στην χώρα εκείνη την εποχή. Η ανάγκη της να υπερασπιστεί τον τίτλο της το 1989 γίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς το 1988 έχουμε αποτύχει οικτρά στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ και ο όμιλος μας καθιστά φαβορί, βρίσκοντας μπροστά μας την Αγγλία, την Ολλανδία και την Τσεχοσλοβακία.

Από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια, τα δύο γίνονται στη Θεσσαλονίκη απέναντι στους Άγγλους και τους Ολλανδούς. Η πρεμιέρα για το σύνολο του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου είναι εξαιρετική, «πατώντας» με 107-66 την ομάδα από το Νησί στις 29/10/1987, με τον Γκάλη να φτάνει... χαλαρά τους 40 πόντους. Στον ίδιο ακριβώς ρυθμό και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να έχει 21 πόντους κάτω από τους 29 του ηγέτη της «γαλανόλευκης», το 102-62 επί των Ολλανδών μία εβδομάδα αργότερα ξεκινά ιδανικά την προσπάθειά μας με 2/2.

https://www.youtube.com/watch?v=96IBvZ8xM1E&ab_channel=RetroSportArchiveCollector

https://www.youtube.com/watch?v=JsHX0MSzTBw&ab_channel=RetroSportArchiveCollector

Αυτά ήταν και τα τελευταία ματς με τέτοια «βαρύτητα» στη Θεσσαλονίκη. Μετά από αυτά, η ομάδα μετακομίζει στην Αθήνα και, στην αυλαία των προκριματικών ολοκληρώνουμε με 6/6, με μια ακόμη «100άρα» κόντρα στους Τσεχοσλοβάκους (107-85), με τον Γκάλη στους 38 και τον Γιαννάκη στους 22 πόντους, ενώ σταθερά πίσω τους υπάρχει ο Ντέιβιντ Στεργάκος. Τα υπόλοιπα, στο Ευρωμπάσκετ του 1989, είναι μια ιστορία σπουδαία και... λίγο έως πολύ γνωστή.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0LwdELugI0&ab_channel=NickGalis%26the80sArchive

Οι Μεσογειακοί Αγώνες και... η πρώτη γεύση για Σουηδία

Η Θεσσαλονίκη, πάντως, δεν είχε ξεχαστεί τόσο εύκολα ακόμη για την Εθνική. Το 1991 και στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στην Αθήνα, προτιμήθηκε η ελληνική ομάδα του μπάσκετ να αγωνιστεί στην «νύμφη του Θερμαϊκού», αν και δε θα το έκανε με εκείνη των Ανδρών, δίνοντας την ευκαιρία στους Νέους.

Η ομάδα εκείνη, βέβαια, που βρισκόταν υπό τις οδηγίες του Γιώργου Προεστού, είχε αρκετούς ανερχόμενους παίκτες να μας παρουσιάσει. Ο Άγγελος Κορωνιός έκανε όλους τους αντιπάλους του... να υποφέρουν ως ο ηγέτης εκείνης της ομάδας και, μαζί του, υπήρχαν σπουδαία ταλέντα όπως ο Χρήστος Μυριούνης, ο Νίκος Οικονόμου, ο Νίκος Μπουντούρης, ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο Ντίνος Αγγελίδης και αρκετοί ακόμη.

https://www.youtube.com/watch?v=1evjK-Ca5jI&ab_channel=NickGalis%26the80sArchive

Η Εθνική έφτασε... τρένο έως τον τελικό, περνώντας στο διάβα της από Γαλλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία, για να ηττηθεί στον τελικό με 97-91 από τους Ιταλούς, παρά το συγκλονιστικό ματς του Κορωνιού με 36 πόντους, λαμβάνοντας το αργυρό μετάλλιο.

Η τελευταία φορά, όμως, που η Επίσημη Αγαπημένη παρουσιάστηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ήταν το 2003 κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης χρησιμοποίησε το τουρνουά «Αλεξάνδρεια» για να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα, έχοντας μέσα στο ρόστερ αρκετούς εκ των παικτών, που το 2005 θα κατακτούσαν την Ευρώπη, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Αντώνης Φώτσης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Νίκος Χατζηβρέττας.

Η Εθνική, τότε, κέρδισε εκείνο το τουρνουά με 3/3 έναντι της Βουλγαρίας με 99-64, της Αυστραλίας με 70-59 και της Σερβίας/Μαυροβουνίου με 81-61. Τότε, μάλιστα, αρκετοί μας συστήθηκαν ακόμη πιο δυναμικά εν όψει του λαμπρού μέλλοντος, αν και τις εντυπώσεις είχε κερδίσει ο «γίγαντας» Τζέικ Τσακαλίδης, αν και δεν έκανε την καριέρα, που ο «Ξανθός» και οι άνθρωποι της ΑΕΚ νωρίτερα περίμεναν.

Μαζί με την επιστροφή της Θεσσαλονίκης στη ζωή της Εθνικής, λοιπόν, γυρίζουν και οι αναμνήσεις, δείχνοντας πως και αυτή η πόλη μπορεί να προσφέρει και μέλλον στο άθλημα, που η ίδια δόξασε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ