21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τάνιεβιτς: “Ιδιώτες βάζουν λεφτά και όλα συγκαλύπτονται στην Ευρωλίγκα”!

Με την εμπειρία που έχει, το όνομα που έφτιαξε και στην ηλικία του ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς δεν έχει ανάγκη κανέναν και μπορεί να λέει τα πράγματα όπως τα σκέφτεται. Σε συνέντευξή του στη Sportski Zurnal εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην Ευρωλίγκα, την οποία κατηγορεί ότι αγνοεί τις αθλητικές αξίες και ότι είναι ουσιαστικά ένας οργανισμός, που λειτουργεί με όρους "προστασίας"! 

Από τα βέλη του πολύπειρου Βόσνιου προπονητή δεν ξεφεύγει ούτε το ΝΒΑ, το οποίο κατηγορεί ότι παίρνει όλα τα νεαρά ταλέντα από την Ευρώπη χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα δολάριο πάνω τους, ενώ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των παραθύρων της FIBA, λέγοντας μάλιστα ότι και το ΝΒΑ θα πρέπει κανονικά να υποχρεωθεί να στέλνει τους παίκτες του στις εθνικές το χειμώνα:

"Η Ρεάλ, πρωταθλήτρια το 2018, έχασε 29,5 εκ. Ευρώ. Ξόδεψε 45 εκ. και έβαλε στα ταμεία της 15 εκ. Φέτος η Μπαρτσελόνα έχει ήδη ανακοινώσει ζημιές 37 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες του καπιταλισμού, ή όπως λένε "την οικονομία των αγορών", κάθε επαγγελματικός οργανισμός που δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πρέπει να χρεωκοπεί. Οπότε, αγαπητοί μου, δεν είστε το ΝΒΑ, βρίσκεστε πολύ μακριά από αυτή τη λίγκα, που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο. Και την Ευρωλίγκα, βλέπουν στην τηλεόραση κατά ανώτατο αριθμό τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ιταλία 250.000. Κι αν δεν σε βλέπουν στην τηλεόραση, δεν μπορείς να έχεις εγγυημένα έσοδα από χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα, που στις ΗΠΑ ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.

Στην Ευρωλίγκα συμπεριφέρονται σα να είναι μια τέλεια επιχείρηση και δεν σέβονται τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού. Δεν είναι κανονικό άλλες ομάδες να εξασφαλίζουν δικαίωμα συμμετοχής με βάση τα αποτελέσματά τους και άλλες με βάση τα συμβόλαιά τους. Αυτό είναι διασκεδαστικό, αλλά δεν έχει καμία λογική".

Για τα παράθυρα της FIBA είπε: "Είναι απολύτως νόμιμο να υπάρχουν αυτά τα παράθυρα. Το σκεπτικό της FIBA είναι να φέρει τις εθνικές ομάδες πιο κοντά στους φιλάθλους κι έτσι οι φίλαθλοι να μπορούν να βλέπουν τις εθνικές ομάδες τους από κοντά πιο συχνά κι όχι μια φορά στα 50 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μέσι, που έχει ανακηρυχθεί έξι φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, είναι υποχρεωμένος να παίζει με την εθνική ομάδα. Το να μην επιτρέπεται στους παίκτες να παίξουν με την εθνική ομάδα της χώρας τους είναι μια απόφαση εντελώς λανθασμένη, την οποία έχει πάρει ένας οργανισμός που δεν σέβεται κανέναν κανονισμό. Και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της FIBA να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της, διότι δεν υπάρχουν δικαστήρια που μπορούν να εκδικάσουν την υπόθεση.

Είναι παράξενο που οι παίκτες δεν μπορούν να πάνε δυο φορές το χρόνο για δέκα μέρες να παίξουν με τις εθνικές ομάδες τους. Γιατί δεν μπορούν; Ακόμα και το ΝΒΑ θα μπορούσε να το επιτρέψει, αν κάποιος το ζητούσε και εξηγούσε το εξής: "Κύριοι, παράγουμε παίκτες για σας, χωρίς εσείς να κάνετε την παραμικρή επένδυση και βγάζετε ένα σωρό λεφτά. Εμείς έχουμε τη δική μας μικρή επιχείρηση και αν ο Γιόκιτς και ο Ντόντσιτς μπορούσαν να παίξουν για μας τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαμε κι εμείς να βγάλουμε μερικά χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα".

Για τις μετακινήσεις νεαρών Ευρωπαίων στο ΝΒΑ και για τις μεθόδους της Ευρωλίγκας: "Παίρνουν τα καλύτερα ταλέντα μας σε ηλικία 18 ετών. Εμείς τους κάνουμε παίκτες, με τους δικούς μας προπονητές, τους δικούς μας συλλόγους και με τις ομοσπονδίες, που επενδύουν χρήματα γι' αυτό. Κι αυτό που λέει μετά το ΝΒΑ είναι το εξής: "Α, τι ωραία που είναι η σύζυγός σας, θα ήθελα να την παντρευτώ"! Έτσι φέρεται το ΝΒΑ, σα να έχουν έρθει από αλλού, αλλά δεν έχουν έρθει από αλλού. Είναι απλώς μια υγιής αθλητική επιχείρηση, τίποτα περισσότερο. Ακόμα και αυτοί θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τους παίκτες τους στις εθνικές ομάδες. Αφήστε την Ευρωλίγκα και τις επιχειρηματικές ιδέες της, που δεν είναι πετυχημένες. Έχει καταντήσει μια διοργάνωση που λειτουργεί με όρους "προστασίας". Κάποιοι ιδιώτες βάζουν τα λεφτά τους και όλα συγκαλύπτονται"!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ