20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναζητώντας την… εκτόξευση πριν την επιστροφή! (vids)

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην αφιλόξενη έδρα της Μπάγερν Μονάχου (21.30) και θέλει να φτάσει σε δεύτερη διαδοχική νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ, λίγο πριν την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο της ομάδας.

Η ψυχολογία στους πρωταθλητές Ελλάδας είναι πλέον σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό βοήθησε αναμφίβολα η φυγή του Αργύρη Πεδουλάκη από την άκρη του πάγκου, η μεγάλη νίκη επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας, με την καθοδήγηση του Γιώργου Βόβορα, αλλά και η γνωστοποίηση της επιστροφής του Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία του κλαμπ.

Μετά από τις εννιά πρώτες αγωνιστικές, οι «πράσινοι» έχουν ένα... συμπαθές 5-4 και οι αντίπαλοί τους βρίσκονται ακριβώς πίσω τους με 4-5. Οι Βαυαροί μάλιστα έχουν τον ίδιο στόχο με το «τριφύλλι», την είσοδο στην οκτάδα και γλίτωσαν την γκέλα πριν τρεις ημέρες, καθώς έκαμψαν δύσκολα την αντίσταση του Ολυμπιακού στο γήπεδο που θα γίνει και το αποψινό (22/11) παιχνίδι.

Τα «κλειδιά»

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός θα είναι η άμυνά του η οποία για να ολοκληρωθεί με επιτυχία θα πρέπει να πάρει και το αμυντικό ριμπάουντ. Πέρα του Μάοντο Λο ο οποίος δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοκλασάτος πόιντ γκαρντ, αλλά απέδειξε με τον Ολυμπιακό ότι είναι ικανός να κάνει τη ζημιά, ο πιο κομβικός παίκτης των πρωταθλητών Γερμανίας είναι ο Γκρεγκ Μονρό. Επιθετικά αποτελεί πιθανόν τον καλύτερο σέντερ της Ευρωλίγκας, αλλά αμυντικά έχει σοβαρές αδυναμίες που θα πρέπει να «χτυπηθούν». Από εκεί και πέρα σημαντικό «γρανάζι» αποτελεί και ο 25χρονος φόργουορντ Πολ Τσίπσερ ο οποίος έπαιξε για δύο χρόνια στο ΝΒΑ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά γνωρίζει εξαιρετικά τα βασικά του αθλήματος. Σημαντικό στοιχείο θα είναι η συμμετοχή ή η απουσία του Νιχάντ Ντζέντοβιτς ο οποίος δεν αγωνίστηκε κόντρα στον Ολυμπιακό και η απουσία του φάνηκε. «Κλειδιά» για τους γηπεδούχους αποτελούν επίσης ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς, με τον Σέρβο να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, αλλά και ο Ντανίλο Μπάρτελ ο οποίος προσφέρει αθόρυβα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Για τον Παναθηναϊκό θα είναι σημαντικό αν μπορέσει να πάρει ανάσες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Νικ Καλάθης ο οποίος φάνηκε και στο Κάουνας πως όταν δεν... λιώνει μέσα στο γήπεδο είναι ικανός να κάνει τη διαφορά. Εκτός από τον αρχηγό των «πράσινων» πάντως θα πρέπει να βγουν μπροστά κι άλλοι αθλητές. Ειδικά στη γραμμή των ψηλών θα είναι κρίσιμη η παρουσία των Παπαγιάννη, Ουάιλι, στο μαρκάρισμα του Μονρό, αλλά και στο κατά πόσο θα μπορέσουν να τον φθείρουν. Εφόσον διατηρήσουν τον χαμηλό αριθμό λαθών κι έχουν καλή αναλογία σε ασίστ και λάθη, αλλά παλέψουν σκληρά και στα ριμπάουντ, τότε θα μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα φύγουν με το διπλό από ένα γήπεδο στο οποίο δεν έχουν χαμογελάσει ποτέ έως τώρα. 

Οι αριθμοί

Ο Παναθηναϊκός είναι απόλυτος κυρίαρχος σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες! Το «τριφύλλι» υπερτερεί σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα, δίποντα και λάθη, αλλά είναι χειρότερο μόνο στις βολές και στα τρίποντα. Οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς σουτάρουν με το εξαιρετικό 41,1% έξω από τη γραμμή των 6,75μ., ενώ η ελληνική ομάδα με 36,5%. Στις βολές οι γηπεδούχοι εκτελούν με 76,9%, ενώ ο Παναθηναϊκός με 70,6%. Η πιο εντυπωσιακή υπεροχή των παικτών του Γιώργου Βόβορα είναι στην παραγωγικότητα, καθώς σκοράρουν 87,3 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ οι αντίπαλοί τους μόλις 78.

«Διπλοί πράκτορες» και... παλιόφιλοι

Μόλις δύο παίκτες από αυτούς που θα αγωνιστούν απόψε έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο συλλόγων. Ο Ταϊρίς Ράις έπαιξε στους Βαυαρούς την αγωνιστική περίοδο 2012/13 και τώρα επιστρέφει ως αντίπαλος, ενώ ο ΝτεΜάρκους Νέλσον είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2014/15, κατακτώντας πάντως το Κύπελλο Ελλάδας.

Εκείνη την περίοδο, ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ είχε συμπαίκτες στο «τριφύλλι» δύο παίκτες που θα αντιμετωπίσει απόψε. Τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Το δεύτερο... ζευγάρι παλιόφιλων είναι αυτό του Ράις με τον Πέτερι Κόπονεν. Ο Αμερικανός και ο Φινλανδός υπήρξαν συμπαίκτες για τρεις διαδοχικές σεζόν. Από το 2014 μέχρι το 2016 συνυπήρξαν στη Χίμκι, ενώ μετά το φινάλε εκείνη της σεζόν μετακόμισαν... πακέτο στην Μπαρτσελόνα, καθώς αμφότεροι αποτέλεσαν επιλογές του Γιώργου Μπαρτζώκα στους Καταλανούς. Εκεί έμειναν για δύο χρόνια πριν τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους στις καριέρες τους.

Το παρελθόν

Όλες κι όλες τέσσερις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι Παναθηναϊκός και Μπάγερν Μονάχου. Οι «πράσινοι» έχουν επικρατήσει δύο φορές στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Βαυαροί έχουν επίσης διατηρήσει απόρθητη την έδρα τους σε δύο περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν, οι πρωταθλητές Ελλάδας θα αναζητήσουν το πρώτο διπλό που θα έχει γίνει ποτέ σε παιχνίδι αυτού του ζευγαριού. Στις 23/10/2014 η Μπάγερν είχε κάμψει την αντίσταση του Παναθηναϊκού με 81-75, ενώ πέρσι, στις 16/10, οι Γερμανοί είχαν νικήσει σ' ένα «θρίλερ» με 80-79, με τον Τζέιμς Γκιστ να υποπίπτει σε τραγικό λάθος στο φινάλε.

Δείτε videos από προηγούμενες αναμετρήσεις:

https://www.youtube.com/watch?v=2gsAME8T1GU

https://www.youtube.com/watch?v=7YwlPQ3nmoA



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ