22 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Σουτ… τηλεφώνημα! (vids)

Ο Αλμπέρτο Αμπάλδε πέτυχε ένα πολύ μεγάλο τρίποντο 22'' πριν από το φινάλε και χάρη σε αυτό η Βαλένθια πήρε μεγάλη εντός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ με 103-99. Η ρωσική ομάδα έπαιξε χωρίς τους Χάινς, Χάντερ, στην αρχή της τελευταίας περιόδου έχασε με αποβολή και τον Δημήτρη Ιτούδη από τον πάγκο της, ωστόσο πάλεψε σκληρά πριν χάσει για πρώτη φορά μετά από πέντε σερί νίκες. Η Βαλένθια, που επίσης είχε απουσίες, πέτυχε την τρίτη νίκη στα πέντε τελευταία παιχνίδια της.

Οι απουσίες των δύο σέντερ της ΤΣΣΚΑ, Κάιλ Χάινς και Οθέλο Χάντερ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίον οι δύο προπονητές αντιμετώπισαν το παιχνίδι. Ο μεν Τσους Βιδορέτα ζήτησε, όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, να περνά η μπάλα συνέχεια μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου ο Πλάις στην αρχή έκανε πολύ καλή δουλειά. Ο δε Δημήτρης Ιτούδης μια και δεν είχε κλασικό σέντερ στη διάθεσή του προσπάθησε να ανοίξει το γήπεδο, βάζοντας τα "τεσσάρια" που είχε για ψηλούς να παίζουν στην περιφέρεια, έτσι ώστε να μένει ανοικτή η ρακέτα και να χτυπά με διεισδύσεις ή με το περιφερειακό σουτ. Το αποτέλεσμα ήταν... ισορροπία, τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο. Διότι η Βαλένθια ήταν άστοχη από την περιφέρεια και δεν μπορούσε να ξεφύγει σκοράροντας μόνο μέσα από τη ρακέτα, ενώ η ΤΣΣΚΑ βρήκε μεν από τον ΝτεΚολό μαζεμένα τρίποντα στην αρχή και κάποιες λύσεις στη συνέχεια από τον Κλάιμπερν, ωστόσο δεν είχε τον πλουραλισμό που συνήθως διαθέτει στο παιχνίδι της.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, πάντως, είχε ένα μικρό προβάδισμα στο τέλος της πρώτης περιόδου (23-21) και μέχρι το 13' είχε επαφή με το σκορ, ωστόσο σε εκείνο το σημείο η Βαλένθια πέτυχε δύο συνεχόμενα τρίποντα με τους Σαν Εμετέριο και Αμπάλδε και ξέφυγε 34-25 (14'). Το περιφερειακό σουτ έκανε τη διαφορά για την ισπανική ομάδα, η οποία συντηρούσε το προβάδισμά της όσο ο Αμπάλδε ήταν ασταμάτητος και παρά το ότι από την άλλη πλευρά ο Χίγκινς είχε αρχίσει να δίνει λύσεις. Όμως είχαν σιγήσει οι ΝτεΚολό, Κλάιμπερν, μέσα στη ρακέτα υπήρχε... ανυπαρξία, έτσι η ΤΣΣΚΑ δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου προσπάθησε να μειώσει, τα κατάφερε προσωρινά (42-38), όμως ο σούπερ Αμπάλδε με ένα ακόμα τρίποντο πυροδότησε ένα σερί 7-0, χάρη στο οποίο η Βαλένθια ξέφυγε με 49-38 κι ενώ απέμενε λιγότερο από ένα λεπτό για τη λήξη του ημιχρόνου. Δεν κατάφερε να διατηρήσει τη διψήφια διαφορά, όμως, γιατί οι Χίγκινς και ΝτεΚολό βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν και να μειώσουν στο τελικό 49-42 του ημιχρόνου.

Η ΤΣΣΚΑ χρειάστηκε μόλις ενάμισι λεπτό κι ένα ξέσπασμα από τον Κλάιμπερν για να ολοκληρώσει ένα σερί 11-0 μεταξύ των δύο ημιχρόνων και να ισοφαρίσει 49-49, όμως από εκεί και μετά ανέλαβε δράση ο Ντούμπλιεβιτς. Ο Μαυροβούνιος σέντερ άρχισε αίφνης να σκοράρει ακατάπαυστα είτε με τρίποντα είτε μέσα στη ρακέτα  και με τη ζημιά που έκανε στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ επέτρεψε στη Βαλένθια να προηγηθεί και πάλι με 61-54 στο 24'. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να διατηρήσουν αυτό το προβάδισμα ως το τέλος της περιόδου, διότι βρήκαν στο πρόσωπο του Μαρτίνεθ έναν ακόμα παίκτη για να τραβήξει το σκοράρισμα απέναντι στην πολύπαθη άμυνα της ΤΣΣΚΑ, που έμπαζε είναι η αλήθεια. Και γι' αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να κάνει το come back όταν ο Κλάιμπερν με πέντε συνεχόμενους πόντους μείωσε 70-66 στο 29', αντίθετα ο Μαρτίνεθ με τρίποντο διαμόρφωσε το 73-66, που ήταν το τελικό σκορ του δεκαλέπτου.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Δημήτρης Ιτούδης αποβλήθηκε μετά από δύο τεχνικές ποινές με τις οποίες χρεώθηκε μέσα σε διάστημα 10'' (η δεύτερη ήταν αμφιλεγόμενη, γιατί την δέχθηκε επειδή χτυπούσε παλαμάκια, ο διαιτητής θεώρησε ότι ήταν ειρωνικά, ο Έλληνας προπονητής όμως διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι απευθυνόταν στους παίκτες του...)! Αυτό προκάλεσε εκνευρισμό στην ομάδα του και καθώς ο Έρικ Γκριν άρχισε να σκοράρει σωρηδόν, η Βαλένθια ξέφυγε με 82-68 στο 32'. Το κοινό πήρε φωτιά και η ισπανική ομάδα φάνηκε να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι, ωστόσο η ΤΣΣΚΑ δεν τα παράτησε. Με καλή και πιεστική άμυνα και παίζοντας με πολύ χαμηλό σχήμα ανάγκασε τη Βαλένθια να κάνει δύο συνεχόμενα λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε άριστα με τους Ντε Κολό και Κλάιμπερν, έτσι μέσα σε μόλις δύο λεπτά μείωσε 82-76 και το παιχνίδι άρχισε από την αρχή.

Παίζοντας με τον Κλάιμπερν σε θέση "4" η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλεύτηκε το μις ματς με τον Τόμας, καθώς η Βαλένθια συνέχιζε να παίζει με δύο κλασικούς ψηλούς στο σχήμα της. Έτσι στο 36' κατάφερε να μειώσει στον πόντο (86-85), αφού την βοήθησαν και δύο τεχνικές ποινές που χρεώθηκαν οι αντίπαλοι (μία ο Σαν Εμετέριο κι άλλη μία ο πάγκος), όμως η Βαλένθια βρήκε ένα ακόμα μεγάλο σουτ από τον Μαρτίνεθ στο 37' και πήρε ξανά προβάδισμα τεσσάρων πόντων (91-87).

Η ΤΣΣΚΑ, ωστόσο, είχε κι άλλη ζωή. Με τον Κλάιμπερν να είναι ασταμάτητος και τους Βοροντσέβιτς, Κουρμπάνοφ να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά μπόρεσε να ισοφαρίσει 93-93 στο 39' πριν ο Ντούμπλιεβιτς με δύο βολές δώσει ξανά προβάδισμα στη Βαλένθια με δύο βολές 54'' πριν από τη λήξη (95-93). Ο Ντε Κολό απάντησε με δύο δικές του βολές (95-95), αλλά τελικά το μεγάλο σουτ το έβαλε ο Αμπάλδε 21'' πριν από το τέλος και παρόλο που στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε πετύχει ούτε πόντο χάνοντας όλα τα άλλα σουτ που είχε επιχειρήσει! Με το τρίποντο αυτό, όμως, έβαλε τη Βαλένθια μπροστά με 98-95 και ουσιαστικά να χαρίσει τη νίκη στην ισπανική ομάδα, καθώς μετά το τάιμ άουτ του Ανδρέα Πιστιόλη, ο Βορόντσεβιτς έκανε ένα βιαστικό και άστοχο τρίποντο χαντακώνοντας την ΤΣΣΚΑ. Διότι στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα αυτή η διαφορά αποδείχθηκε αδύνατο να καλυφθεί, παρόλο που ο Φριτζόν έβαλε ένα τρίποντο, δεδομένου ότι οι παίκτες τξς Βαλένθια έβαλαν τις βολές που έπρεπε για να "κλειδώσουν" τη νίκη.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπορεί ο Αλμπέρτο Αμπάλδε να πέτυχε το πιο μεγάλο σουτ του αγώνα, όμως χωρίς τους Ντούμπλιεβιτς, Μαρτίνεθ και Γκριν, που τράβηξαν το σκοράρισμα στο δεύτερο ημίχρονο, η Βαλένθια δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει τη νίκη.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ντε Κολό και Κλάιμπερν πέτυχαν τους 57 από τους 99 πόντους της ΤΣΣΚΑ, η οποία όμως πήρε μόνο 7 πόντους από τους ψηλούς της. Τους 7 που σκόραρε ο Βοροντσέβιτς!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ