23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Όταν ο θρύλος του Κόμπι συναντούσε το ελληνικό μπάσκετ (pic+vids)

Στις 23 Αυγούστου του 1978, έρχεται στη ζωή στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κόμπι Μπράιαντ. Η μεγάλη πορεία του "Mamba" στο μπάσκετ, θα τον φέρει άλλςε φορές άμεσα και άλλες έμμεσα απέναντι στο ελληνικό μπάσκετ, και με αφορμή τη γενέθλιο ημέρα του αείμνηστου Κόμπι, το basketa.gr θυμάται τις φορές που το μπάσκετ της χώρας μας πήρε γεύση από το τι εστί η... Mamba Mentality.

Η Redeem Team και η "εκδίκηση" για το 2006

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Φυσικά, το πιο σημαντικό κομμάτι της εκτός NBA αγωνιστικής καριέρας του Μπράιαντ ήταν η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Ο Κόμπι μπορεί να μην ήταν μέρος της παρέας που "ταπείνωσε" η δικιά μας... Ντριμ Τιμ το 2006 στη Σαϊτάμα, όμως δύο χρόνια αργότερα, όταν ήρθε το "κάλεσμα" του κόουτς Σιζέφσκι σε όλα τα μεγάλα αστέρια του NBA, ο Mamba ήταν εκεί για να βοηθήσει στην... επανόρθωση της χαμένης τιμής της χώρας που "απαγορεύεται" να χάσει αγώνα μπάσκετ.

O δρόμος της "ομάδας της επανόρθωσης", όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε η Εθνική ΗΠΑ των Ολυμπιακών του Πεκίνου (Redeem Team), περνούσε φυσικά και από τον κακό "δαίμονά" τους, την ελληνική ομάδα. Ελλάδα και ΗΠΑ αναμετρήθηκαν στη φάση των ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά, με τις ΗΠΑ να παίρνουν το αίμα τους πίσω, κερδίζοντας με το ευρύ 92-69, με τον Μπράιαντ να έχει 18 πόντους, τους περισσότερους στην αναμέτρηση, μαζί με τον Κρις Μπος. Η Redeem Team θα πήγαινε μέχρι τέλους, κατακτώντας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, κατόρθωμα που φυσικά θα επαναλάμβανε, μαζί με τον Κόμπι, και τέσσερα χρόνια αργότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=9N1oCMTTYVw

Όταν ο Ολυμπιακός του "πρόσφερε" χρυσάφι

Είναι μία περίπτωση που έχει ξεπεράσει την κατάσταση της φήμης και πλέον μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί έναν αστικό μύθο. Και πως ορίζεται ο αστικός μύθος; Μα φυσικά ως μία φήμη που αν και πιθανότατα δεν ισχύει, δεν θα σταματήσει ποτέ να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και να αναπαράγεται. Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008, από το πουθενά "σκάει" η είδηση ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον σούπερ σταρ των Λέικερς.

Πηγή των φημών και του... κακού, η γειτονική Ιταλία. "Γη και Ύδωρ για τον Κόμπι" θα γράψουν χαρακτηριστικά ιταλικές ιστοσελίδες, παίρνοντας μάλλον πάτημα από την όλο και μεγαλύτερη διάθεση των αδερφών Αγγελόπουλων, να φέρουν στον Πειραιά σημαντικά ονόματα από τον μαγικό κόσμο του NBA. Δεν πάνε παρά λίγες εβδομάδες από όταν ο Τζος Τσίλντρες συμφώνησε να υπογράψει πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 20 εκ. ευρώ για τρία χρόνια με τους Πειραιώτες. Επομένως οι Ιταλοί, είπαν να το πάνε ένα βήμα (ή μάλλον πολλά βήματα) παραπάνω!

Η "πρόταση" του Ολυμπιακού είχε ως φόντο το καλοκαίρι του 2009, και περιελάμβανε τριετές συμβόλαιο έναντι 20 εκ. ευρώ τον χρόνο, μία βίλα, πληρωμένα δίδακτρα για τις κόρες του, μπάτλερ, οδηγό αλλά και ένα... γιότ! Φυσικά αυτό το σενάριο δεν ευσταθούσε και όπως ήταν αναμενόμενο, ο "Mamba", αφού στέφθηκε πρωταθλητής τη σεζόν εκείνη, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Λέικερς, και κέρδισε ακόμα ένα τίτλο το καλοκαίρι του 2010.

H επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης

 

Ο Κόμπι πάντως πήρε στα χέρια του φανέλα του Ολυμπιακού. Ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν ο Μπράιαντ επισκέφθηκε την Ελλάδα σε ένα τουρ που διοργάνωσε η Nike, η εταιρία αθλητικού ρουχισμού με την οποία συνεργαζόταν. Το τουρ αυτό τον έφερε στην Αθήνα, όπου εγκαινίασε κατάστημα αθλητικών ειδών, ενώ συμμετείχε σε ένα μικρό διήμερο καμπ, αλλά και μία εκδήλωση που έγινε στο ΟΑΚΑ, παρέα με άλλον ένα αθλητή της Nike, τον Βασίλη Σπανούλη. Εκεί, ο "Kill Bill" του χάρισε τη φανέλα με τον αριθμό 24, ενώ οι δύο παίκτες πήραν το ρόλο προπονητή, με τις ομάδες "επιλέκτων" τους να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, και αυτή του Κόμπι να παίρνει τελικά τη νίκη.

"Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για την αγάπη των Ελλήνων για το μπάσκετ, και μόλις σήμερα το κατάλαβα πραγματικά. Τα νέα παιδιά έχουν πολύ ταλέντο και θα ήθελα να ξαναέρθω κάποια στιγμή. Είναι μεγάλη μου τιμή." θα δηλώσει στο τέλος της εκδήλωσης ο Μπράιαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, θα αναφερθεί κολακευτικά για τον Σπανούλη:

«Όταν ήμουν στην Εθνική ομάδα, προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι, ήθελα να είμαι έτοιμος. Μελετούσα πώς παίζουν κάποιοι παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Μπαρμπόσα. Ορισμένοι μάλιστα με ρωτούσαν. "Μα τι κάνεις εκεί"; Τους απαντούσα ότι μελετάω τον Σπανούλη. Και θυμάμαι να μου λένε, "ποιος είναι ο Σπανούλης"; "Αυτός που θα σας σκοτώσει" τους έλεγα».

Τα καλά λόγια του Κόμπι πάντως, πήρε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όταν ο "Mamba" τον ξεχώρισε ως έναν παίκτη που θα ήθελε να είχε δίπλα του.

"Υπάρχει ένας παίκτης που έχω παίξει αντίπαλος και θα ήθελα συμπαίκτη. Είναι ο Διαμαντίδης, από την Ελλάδα. Έπαιζε εκπληκτική άμυνα, έναν τέτοιο πόιντ γκαρντ ήθελα να έχω δίπλα μου» θα αναφέρει σε συνέντευξή του στη FIBA.

Ο Γιάννης και οι προκλήσεις του "Mamba"

Κανείς Έλληνας παίκτης όμως δεν είχε την ίδια σχέση που είχε ο Μπράιντ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο "Greek Freak", δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έγινε αυτός που έγινε σήμερα χάρη και στον Κόμπι. Ο Γιάννης, από τη στιγμή που βρέθηκε στο NBA ξεχώρισε για τον τρόπο με τον οποίο δούλευε και την αποφασιστικότητά του μέχρι... παράνοιας στο να γίνει καλύτερος. Αν μπορούμε αυτό να το χαρακτηρίσουμε με έναν όρο, αυτό θα ήταν το "Mamba Mentality", η περίφημη έννοια που συνόδευε τον Κόμπι στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Το ότι ο Γιάννης "κατείχε" την νοοτροπία του Mamba το είδε ο Μπράιαντ. Όσο περνούσαν τα χρόνια και ο Έλληνας φόργουορντ μετατρεπόταν σε σταρ, ο Κόμπι πλησίαζε περισσότερο σε εκείνον. Άλλωστε πάντα είχε μία ιδιαίτερη αδυναμία σε παίκτες που ήταν ήθελαν παθολογικά να γίνουν καλύτεροι. To καλοκαίρι του 2017, ο Γιάννης ζήτησε από τον Κόμπι να του δώσει μία "πρόκληση". Η απάντησή του; Γίνε ο MVP.

https://twitter.com/kobebryant/status/901798191766450176

Δουλέψανε μαζί το καλοκαίρι του 2018, ο Γιάννης μάζεψε σαν "σφουγγάρι" τις συμβουλές του Μπράιαντ και ένα χρόνο αργότερα, η πρόκληση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο MVP του NBA και η πρόκληση του Κόμπι ολοκληρώθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=jcjdcai5wrw&feature=emb_title

Φυσικά, ο Κόμπι πάντα ζητούσε περισσότερα. Από τον εαυτό του, από τους γύρω του, από όσους ήξερε ότι μπορούσαν να τα προσφέρουν. Και έτσι, η δεύτερη πρόκληση στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ξεκάθαρη. Ώρα για πρωτάθλημα.

https://twitter.com/kobebryant/status/1143359309482303488

Δυστυχώς, ο Mamba δεν βρίσκεται μαζί μας πια. Το τραγικό ατύχημα στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2020, που στέρησε τη ζωή σε αυτόν, την μικρή Τζιάνα και ακόμα έξι άτομα, δεν επέτρεψε στον Κόμπι να δει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ολοκληρώνει ακόμα μία "πρόκληση του Mamba". Η επίδραση του Κόμπι όμως, ήταν και είναι ακόμα εμφανής στην πορεία του Έλληνα σούπερσταρ προς τα αστέρια και στη μεγαλύτερη επιτυχία του κορυφαίου εκπρόσωπου του ελληνικού μπάσκετ των ημερών μας...

https://www.dailymotion.com/video/x7r4kq4

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ