15.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Χιου Ρόμπερτσον: Ο «αδελφός» του Φιτζπάτρικ

Είναι 28 χρονών (γεννηθείς στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989) και έχει προλάβει να αλλάξει πέντε χώρες στην μπασκετική του καριέρα, μένοντας σταθερός στις επιδόσεις του, χωρίς να επηρρεάζεται από τις διαφορετικές κουλτούρες μπάσκετ που συναντούσε. Ο λόγος για τον νέο Αμερικανό του Ρεθύμνου, Χιου Ρόμπερτσον από το Macon, 6η μεγαλύτερη πόλη της Τζόρτζια των ΗΠΑ, μία θέση πίσω από την... Αθήνα της Δύσης. Που χρειάστηκε να κάνει 4937 ναυτικά μίλια (με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς) για να ξανασυναντηθεί με αυτόν που αποκαλεί «αδελφό», τον Τόρλιν Φιτζπάτρικ στην Κρήτη.


Να’ ναι καλά η μαμά...


Να ξέρετε λοιπόν, πως αυτό το παλληκάρι οφείλει πολλά στη μαμά του. Και το παραδέχεται κιόλας. Η μαμά Ρόμπερτσον, Φίλις Ουίλσον την λένε τη γυναίκα, του χάρισε την πρώτη του μπάλα σε μικρή ηλικία. Ε, αυτό ήταν... Έρωτας με την πρώτη ματιά. Παρά την αγάπη του για το football (το αμερικάνικο, όχι το δικό μας εδώ) έστρεψε όλη του την προσοχή, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, στο μπάσκετ. Και ακολούθησε την πορεία των περισσότερων συμπατριωτών του. Γυμνάσιο και από εκεί κολλεγιακό μπάσκετ.
Πέρασε τέσσερα χρόνια στα κολλέγια των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Tallahassee CC (2008-2010) και στο South Florida (NCAA 2010-2012) εκεί όπου και έδειξε μερικά από τα αγωνιστικά του στοιχεία σε μικρή ηλικία. Στα δύο χρόνια είχε 7.33 πόντους (45.4%διπ., 28.6%τριπ., 70.4%β.), 4.3 ριμπάουντ, 1.54 ασίστ και 0.84 κλεψίματα σε 29.2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στην πρώτη του χρονιά στο κολλέγιο της Φλόριντα ήταν ο 3ος σκόρερ της ομάδας, με ποσοστό 13%, όταν ο πρώτος, Αουγκούστους Τζίλκριστ είχε 28% στο σύνολο των πόντων.


Ξανά μαζί με τον... αδελφό του!


Κάπου εκεί όμως γνώρισε έναν τύπο, από αυτούς που τους συναντάς σπανίως έως ποτέ: Αυτόν τον τύπο που θα γίνει ο «αδελφός» σου. Αυτός τον τύπο λοιπόν τον γνωρίζουμε κι εμείς και δεν είναι άλλος από τον Τόρλιν Φιτζπάτρικ, με τον οποίο θα ξαναβρεθούν στο Ρέθυμνο. Οι δυο τους έπαιξαν δίπλα δίπλα στο South Florida και συνδέονται από τότε με δυνατή φιλία που τους ακολούθησε, ακόμη και όταν επέλεξε ο καθένας τον δικό του, μπασκετικά, δρόμο.


Ενδεικτικό παράδειγμα της φιλίας τους αποτελεί και το γεγονός πως ο Χιου, όταν από την Γαλλία πήγε στην Γερμανία για λογαριασμό της Rhein Stars Κολωνίας(2016-17), είχε μιλήσει με τον Φιτζπάτρικ, ζητώντας του την συμβουλή του, καθώς είχε ήδη αγωνιστική στο γερμανικό πρωτάθλημα. Και το αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο GermanHoops: «Εγώ και ο Τόρλιν μιλάμε καθημερινά και μου είπε απλά ότι η Γερμανία είναι ένα εξαιρετικό μέρος και θα έπρεπε να παίξω εκεί για να δείξω το παιχνίδι μου. Θα είμαι καλά εκεί, μου είχε πει. Δεν είναι απλά φίλος μου... Είναι αδελφός μου!»


Οι ενδιάμεσες στάσεις


Πριν ξαναβρεθούν όμως, χρειάστηκε να γράψει τη δική του διαδρομή. Μετά την απόρριψη του στο Draft του NBA το 2012, ο δρόμος τον έβγαλε στην Σλοβενία, όπου η πρώτη του χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη, αφού μόλις το πέρας του πρώτου μισού της αγωνιστικής περιόδου με την Hopsi Polzela, έφυγε για το Λίβανο, και συγκεκριμένα πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Tadamon Zouk (2013/14). Σε 26 παιχνίδια είχε 20 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 1.89 ασίστ και 1.41 κλεψίματα μ.ο.
Η καλή του παρουσία στο Λίβανο συνεχίστηκε και στην Γαλλία την επόμενη σεζόν με την ομάδα Κονιάκ, έχοντας 15.3 πόντους, 4.57 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.73 κλεψίματα σε 31.8 λεπτά κατά μέσο όρο.


Θα μπορούσε να πει κανείς, με βάση τις εμφανίσεις του σε Λίβανο και Γαλλία, πως οι αριθμοί του ήταν παίκτη πρωταθλητή. Η ειρωνεία, για τον Χιου Ρόμπερτσον, του χτύπησε την πόρτα όταν ξαναβρέθηκε στην Σλοβενία και την Helios Domzale (2015-16) για να στεφθεί πρωταθλητής, με τους αριθμούς του να εμφανίζουν μικρή καθίζηση, όταν και είχε Σε 36 ματς πρωταθλήματος είχε 12.5 πόντους (44.9%διπ., 30.9%τριπ., 85%β.), 7 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.33 κλεψίματα σε 32.6 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Μάλιστα, έπαιξε και σε 6 παιχνίδια στο Europe Cup, μετρώντας 11.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2.17 ασίστ.
Ο Χιου Ρόμπερτσον λοιπόν, έρχεται με μία γεμάτη χρονιά από την Γερμανία και την Rhein Stars, όπου σε 33 ματς και 30.9 λεπτά συμμετοχής σημείωσε κατά μέσο όρο 14.3 πόντους (44.8%διπ., 32.6%τριπ., 74.3%β.), μάζεψε 5.73 ριμπάουντ, μοίρασε 2.58 ασίστ και είχε 1.58 κλεψίματα.


Μπασκετικός και στο... σινεμά


Το Ρέθυμνο φαίνεται πως θα αποκτήσει έναν καλό παίκτη, ο οποίος θα έχει βοήθεια να προσαρμοστεί γρήγορα και ο οποίος έχει κάνει το μπάσκετ λίγο τρόπο ζωής. Αγαπημένη του ταινία δηλώνει κάθετα πως είναι ο «Coach Carter» (έχει την ψήφο μας!)
Θεωρεί πως το μεγάλο του πλεονέκτημα στο παρκέ είναι ο τρόπος που επιτίθεται στον αμυντικό του μετά από προσποίηση, ενώ στην ερώτηση τι φέρνει σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα που θες, απαντά «το να μένεις θετικός απέναντι σε όλα». Μεγάλο συν για οποιαδήποτε ομάδα αυτή η νοοτροπία. Κάτι μας λέει πάντως πως κάτι θα αλλάξει στο χαρακτήρα του ερχόμενος στην Ελλάδα και σε μια πόλη ανοιχτή και ζεστή όπως το Ρέθυμνο. «Συνήθως περνάω το χρόνο μου εκτός γηπέδου μόνος μου», ήταν η απάντησή του στην σχετική ερώτηση. Λέτε να τον αφήσουν οι συμπαίκτες του κλεισμένο στο σπίτι; Δύσκολα!

 

Δείτε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Χιου:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ