19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φορντ: Από τον Αλφόνσο μέχρι τον Τζόρνταν (pics+vids)

Ο Τζόρνταν Φορντ αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Περιστερίου. Φυσικά, το άκουσμα του επιθέτου παραπέμπει αυτόματα στον σπουδαίο Αλφόνσο Φορντ, του οποίου η φανέλα με το νούμερο «10» κρέμεται από τον «ουρανό» του «Κλειστού Ανδρέας Παπανδρέου». Το Basketa.gr κάνει μια αναδρομή σε όλους τους συνεπώνυμους που έχουν περάσει από τα «σαλόνια» του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αλφόνσο Φορντ, ένας γεννημένος σκόρερ

Ο Αλφόνσο Φορντ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1971 στο Κάσελμπερυ της Φλόριντα. Απόφοιτος του Μισισίπι Βάλεϊ Στέιτ έδειξε από τα πρώτα του κιόλας βήματα την δεινότητά του στο σκοράρισμα, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NCAA που σημείωνε περισσότερους από 25 πόντους κατά μέσο όρο για 4 διαδοχικές σεζόν. Συνολικά, στην κολεγιακή του πορεία μέτρησε 3.165 πόντους.

Το 1993, οι Φιλαδέλφεια 76ερς τον επέλεξαν στην θέση νούμερο 32 του draft. Παρά τα σπουδαία δείγματα γραφής που είχε δείξει, ο Φορντ αγωνίστηκε για μόλις 11 παιχνίδια στον μαγικό κόσμο του NBA, με τους Σίξερς και τους Σιάτλ Σούπερ Σόνικς, ενώ στο μεσοδιάστημα βρέθηκε στην Continental Basketball Association, την κατά μία έννοια αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Τη σεζόν 1995-96 ο Φορντ μετακόμισε το ταλέντο του στην Ευρώπη. Πρώτη στάση η ισπανική Ουέσκα. Η αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδος τον βρήκε στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε την «Ιθάκη» του για πέντε διαδοχικά χρόνια. Από τον Παπάγου (1996-96), στο Σπόρτιγκ (1998-99), στο Περιστέρι (1999-01) και τελικά στον Ολυμπιακό (2001-02).

Με 148 αγώνες στην Basket League είναι αυτή τη στιγμή ο 17ος ξένος παίκτης σε συμμετοχές, αλλά με τους 3.378 πόντους (22.82 μ.ό.) που πέτυχε αυτά τα 5 χρόνια αποτελεί τον 2ο σκόρερ στη λίστα των ξένων παικτών. Ακόμα είχε 726 ριμπάουντ (4.9 μ.ό.), 427 ασίστ (2.88 μ.ό και 7ος στη λίστα των ξένων παικτών) και 230 κλεψίματα (1.55 μ.ό. 3ος στη λίστα των ξένων παικτών).

Τον Αύγουστο του 1997 διαγνώστηκε ότι πάσχει από λευχαιμία, κάτι που ήξεραν ελάχιστοι κοντινοί του άνθρωποι και κάτι που οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας του με την ομάδα του Παπάγου. Ο Σπορτιγκ άδραξε την ευκαιρία και ενέταξε τον Φορντ στο δυναμικό του. Κάπως έτσι, η ομάδα κατάφερε τον στόχο της, που  ήταν η παραμονή στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 11η θέση.

Η δεύτερη σεζόν του στο Περιστέρι (2000-01) ήταν από τις καλύτερες της καριέρας του και εκείνη που τον καθιέρωσε στο υψηλότερο επίπεδο. Εκείνη τη σεζόν, οι Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης τερμάτισαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο ισοβαθμώντας με τον Παναθηναϊκό και κατέλαβαν την τρίτη θέση στην τελική βαθμολογία της Α1, με τον Φορντ να αναδεικνύεται σε MVP και αρχισκόρερ του πρωταθλήματος, με 24.1 πόντους κατά μέσο όρο. Οι «κυανοκίτρινοι» έφτασαν επίσης μέχρι το Top 16 της Euroleague στην «παρθενική» τους παρουσία στην διοργάνωση, με τον Φορντ να είναι και εκεί ο πρώτος σκόρερ, γεγονός που του χάρισε μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Φορντ εξαργύρωσε την επιτυχία του και έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του υπογράφοντας στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο του Κυπέλλου Ελλάδας στο Final 4 που έγινε στο ΣΕΦ το 2002.

Ολοκληρώνοντας τη θητεία του στη χώρα μας, ο Φορντ μετακόμισε στη γειτονική Ιταλία. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Σιένα τη σεζόν 2002-03 έφτασε μέχρι το Final 4 της Euroleague. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία της καρίερας του, ο Φορντ οδήγησε τη Σκαβολίνι (σσ. σημερινή Πέζαρο) στην 4η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, θέση που έδωσε στην ομάδα το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στην Euroleague.

Σε ηλικία 33 ετών και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2004, ο Φορντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μέμφις, χάνοντας τη σημαντικότερη μάχη, αυτή με την επάρατη νόσο.

Η Euroleague, τιμώντας τη μνήμη ενός μεγάλου σκόρερ, έδωσε το όνομά του στο βραβείο του πρώτου σκόρερ της χρονιάς, γνωστό μέχρι και σήμερα ως βραβείο «Alphonso Ford». Μάλιστα, η μοίρα τα έφερε έτσι, που ο παίκτης που τον αντικατέστησε στη Σκαβολίνι, ο Τσάρλς Σμιθ, ήταν και αυτός που κατέκτησε το εν λόγω βραβείο στην Euroleague τη σεζόν 2004-05.

Άλτον Φορντ, σύντομο πέρασμα, σύντομη ζωή

Ο Άλτον Φορντ γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1981 στο Χιούστον. Έπαιξε για μόλις μία χρονιά στο κολέγιο της γενέτειράς του και το 2001 επιλέχθηκε στο νούμερο 50 του draft από τους Φοίνιξ Σανς. Στο NBA κατέγραψε 64 συμμετοχές με τους Σανς και 9 με τους Χιούστον Ρόκετς, έχοντας κατά μέσο όρο 2.1 πόντους και 1.7 ριμπάουντ. 

Πρώτος του ευρωπαϊκός σταθμός ήταν η Βιλερμπάν το 2004, όμως η συγκεκριμένη συνεργασία δεν κράτησε πολύ, με τον Άλτον να δοκιμάζει την τύχη του στην Κίνα. 

Στην Ελλάδα μετακόμισε τη σεζόν 2005-06 για τον ΠΑΟΚ, με τον οποίον αγωνίστηκε για μόλις δύο επίσημα παιχνδία απέναντι σε Πανιώνιο και Άρη για το Κύπελλο, ενώ έφυγε πριν καν καλά καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα. 

Επόμενος προορισμός του η Άνβιλ. Ακόμα φόρεσε τη φανέλα της Ιγκοκέα και της Μπουργκ. Την καριέρα του έκλεισε στην G-League με τη θυγατρική ομάδα των Ορλάντο Μάτζικ το 2011. 

Ο Άλτον Φορντ «έφυγε» από τη ζωή στις 2 Απριλίου του 2018, σε ηλικία 36 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε διαγνωστεί με καρκίνο σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. 

Κέβιν Φορντ, μια που ήρθε μια που έφυγε

Ο Κέβιν Φορντ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Όρεγκον του Πόρτλαντ και αγωνίστηκε στο NCAA με τη φανέλα των Νιου Μέξικο Στείτ (2005-06) και με τους Γκόλντεν Ίαγκλς από το 2008 μέχρι και το 2010.

Ο Κέβιν επέλεξε την Ελλάδα για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Τη σεζόν 2010-11 αγωνίστηκε λοιπόν με τον Κολοσσό Ρόδου υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Οι συμμετοχές του στο πρωτάθλημα της Basket League ήταν μόλις 6, με καλύτερη εξ'αυτών την παρουσία του απέναντι στον Παναθηναϊκό, στην οποία πέτυχε 15 πόντους σε κάτι λιγότερο από 27 λεπτά συμμετοχής. Μέσα στην ίδια σεζόν μετακόμισε στη Ρουμανία και κάπου εκεί χάνονται τα αποτυπώματά του.

Σέρελ Φορντ, ο γυρολόγος

Γεννημένος το σωτήριο έτος 1972 στη Λουιζιάνα, ο Σέρελ Φορντ έχει παίξει συνολικά σε 12 ομάδες στην μπασκετική του καριέρα. Οι Σιάτλ Σούπερ Σόνικς τον επέλεξαν στο νούμερο 26 του draft το 1995 και μαζί τους αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια στο NBA, μετρώντας 3.2 πόντους κατά μέσο όρο.

Τη σεζόν 1999-2000 ο Σέρελ βρέθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Έσπερου Καλλιθέας. Σε 13 παιχνίδια πέτυχε συνολικά 157 πόντους, μάζεψε 88 ριμπάουντ, μοίρασε 16 ασίστ και 8 τάπες, ενώ έκανε και 22 κλεψίματα, παρότι αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ.

Την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο έπαιξε με την Άβτοντορ στη Ρωσία, ενώ ακόμα έχει περάσει από Πολωνία, Αργεντινή και την τρίτη κατηγορία σε Ισραήλ και Τουρκία. Ο Σέρελ κρέμασε τα παπούτσι του το 2006.

Κουίνσι Φορντ, ο νέος

Η πιο πρόσφατη προσθήκε στο ρόστερ του Προμηθέα Πάτρας ακούει στο όνομα Κουίνσι Φορντ. Γεννημένος στις 20 Ιανουαρίου του 1993 στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα. Ο Κουίνσι έφτασε μέχρι τον τελικό του CAA με το Νόρδεστερν, καταφέροντας μάλιστα να αναδειχτεί και πολυτιμότερος παίκτης στον τελικό.  

Παρόλο που έμεινε undrafted το 2016 εντάχθηκε στους Γιούτα Τζαζ με τους οποίους αγωνίστηκε στο Summer League. Οι προσπάθειες του να παίξει στο NBA τόσο με τους Τζαζ, όσο και με τους Πέλικανς έπεσαν γρήγορα στο κενό και κάπως έτσι βρέθηκε να αγωνίζεται με τους Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς στην G-League.

Αποφασίζοντας να εγκαταλείψει το «American Dream», τη σεζόν 2017-18 έπαιξε στην Ουγγαρία (όπου κατέκτησε το double), έπειτα μετακόμισε στο Βέλγιο, ενώ ο πιο πρόσφατος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Γκραβελίν στη Γαλλία. 

Με του Αχαιούς έχει προλάβει να αγωνιστεί μόλις σε τρία παιχνίδα, ένα στην Basket League και δύο στο Κύπελλο, προτού ο κορωνοϊός χτυπήσε και πάλι την πόρτα της ομάδας του Μάκη Γιατρά και αναστείλει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.  

Τζόρνταν Φορντ, ο φρέσκος

Όπως είπαμε και στην αρχή, ο Τζόρνταν Φορντ αποτελεί την τελευταία προσθήκη του Περιστερίου. Αυτή είναι η πρώτη αλλαγή ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η πρώτη προσθήκη που κάνει στην ομάδα ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, που είδε τόσο τον Ζώη Καράμπελα, όσο και τον Χόρχε Γκουτιέρεζ να τραυματίζονται στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό και αντέδρασε αστραπιαία για να καλύψει κάπως το κενό στην περιφέρεια. 

Ο Τζόρνταν Φορντ γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1998 στο Φόλσομ της Καλιφόρνια. Αποφοίτησε μόλις το 2020 από το Σέντ Μέρις. Παρόλο που δεν βρήκε μια θέση στο draft του περασμένου καλοκαιριού και η προσπάθεια του να ενταχθεί στους Λος Άντζελες Κλίπερς δεν καρποφόρησε, ο Τζόρνταν βρήκε χώρο στη θυγατρική τους ομάδα και αγωνίστηκε στην G-League για 15 παιχνίδια. 

Όπως πολλοί άλλοι Αμερικανοθρεμένοι αθλητές, έτσι και ο Τζόρνταν Φορντ θα ξεκινήσει την επαγγελματική πορειά του μπάσκετ από το ελληνικό πρωτάθλημα. Αναμένεται να δούμε τι μπορεί να καταφέρθει τόσο εδώ, όσο και στη μετέπειτα πορεία του. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όλο και κάποιος θα βρεθεί να του μιλήσει για τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ και τα κατορθώματά του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ