20.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τώρα για πες μου τι κάνουμε…

Στον αθλητισμό, και δη στο μπάσκετ, αναφέρουμε πολλές φορές την έννοια της «κακής ήττας». Συνήθως, αναφερόμαστε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που μακροπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες στην τελική κατάταξη μιας ομάδας, που δεν είναι η επιθυμητή. Μία τέτοια μπορεί να είναι αυτή της Εθνικής από τη Βραζιλία και πρέπει να το αποδεχθούμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Εθνική μας έχασε και βρέθηκε στο 1-1 στον όμιλό της, ενώ οι Λατινοαμερικανοί στο 2-0. Την ίδια ώρα, στον άλλο όμιλο, με τον οποίο διασταυρωνόμαστε, οι ΗΠΑ πάσχιζαν να ξεπεράσουν το «εμπόδιο» της Τουρκίας και, ευτυχώς, χάρη στα… τρεμάμενα χέρια του Μπαλμπάι και του Οσμάν στο φινάλε πρωτίστως, καθώς και στην ψυχραιμία του Μίντλετον δευτερευόντως, η λογική λέει πως η Team USA θα καταγράψει ένα 3-0, ενώ οι γείτονες παίζουν ντέρμπι πρόκρισης με την Τσεχία και ο νικητής θα πάει στο 2-1.

Ακολουθώντας πάντα τη λογική, εμείς θα πάμε στο 2-1 με νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας, ενώ οι Βραζιλιάνοι θα κάνουν το 3-0 με το αδιάφορο Μαυροβούνιο. Τα λέμε όλα αυτά, γιατί τα αποτελέσματα μεταφέρονται στην επόμενη φάση. Κάπως έτσι, ΗΠΑ και Βραζιλία (με βάση τη λογική, όπως αναφέραμε) θα ξεκινήσουν με το απόλυτο κι εμείς ένα βήμα πίσω, έχοντας λογικά ως έτερη αντίπαλο την Τουρκία, που ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστική απέναντι στους Αμερικανούς σε σύγκριση με την Τσεχία.

Τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό; Ότι το πιο πιθανό είναι, να χρειαζόμαστε δύο νίκες στο δεύτερο γύρο, για να περάσουμε στα προημιτελικά. Και η μία από αυτές τις νίκες πρέπει να γίνει με τους Αμερικανούς. Μπορεί η εικόνα τους να μας δείχνει, ότι δε θα ήταν δα και… θαύμα όπως το 2006 να επικρατούσαμε, αλλά η ποιότητά τους είναι αναμφισβήτητη. Το σενάριο, που θα μπορούσε να μας βολεύει λίγο παραπάνω, αλλά δεν ξέρουμε και πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει πραγματικά, είναι να κερδίσει η Τουρκία τη Βραζιλία κι εμείς την Τουρκία, ώστε με μια νίκη μόνο και επικρατώντας στην τριπλή ισοβαθμία, να περάσουμε στους «8».

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν κάτι πιο σημαντικό. Ότι η τύχη μας δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς. Γιατί είτε πρέπει να νικήσουμε τους Αμερικανούς, πράγμα πολύ δύσκολο ακόμη και με αυτή την ομάδα που έφερε ο Πόποβιτς στην Κίνα, είτε πρέπει να έρθουν τα αποτελέσματα ευνοϊκά για το πιο λογικό σενάριο της μίας νίκης στη δεύτερη φάση. Με λίγα λόγια επανερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε στην αρχή. Η ήττα από τη Βραζιλία είναι ίσως κακή. Πολύ κακή…

Κι εδώ έρχεται το σημείο, όπου τεστάρονται οι αντοχές της ομάδας. Στα φιλικά δεν είχε ιδιαίτερη σημασία τι έκανε, δοκιμάζοντας πράγματα, και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, όπως και οι παίκτες του, απέπνεαν μια μεγάλη σιγουριά για την πορεία της ομάδας. Τώρα που ήρθε η στραβή, όμως, πρέπει να αποδείξουν αυτή τη σιγουριά, παρουσιάζοντας σχέδιο ανασύνταξης και αντίδρασης στα επόμενα παιχνίδια. Όχι με την Νέα Ζηλανδία, αλλά κυρίως στον επόμενο γύρο, όπου ο Σαρίτσα αυτή την φορά… περιμένει και το ματς με την Τουρκία θα είναι όπως στο Ακρόπολις, ενώ παράλληλα μας έδειξε το δρόμο για τον αγώνα με τους Αμερικανούς.

Λάθη έγιναν αρκετά, μα κυρίως αυτό το… μπλαζέ ύφος που πάντοτε μας κοστίζει, ήταν αυτό που μετά το 15ο λεπτό εμφανίστηκε και έφερε αυτή την ήττα. Από το +17 στο +10 για αρχή στο ημίχρονο και μετά… την κατηφόρα, όπου οι Βραζιλιάνοι έφτασαν μέχρι το +7, δημιουργώντας μια συνολική διαφορά 24 πόντων από το δικό τους -17. Διαφορά που δε δικαιολογείται για μια ομάδα με τον ίσως κορυφαίο παίκτη του κόσμου και μια σειρά σπουδαίων παικτών των ευρωπαϊκών παρκέ, όποια κι αν είναι τα λάθη της. Τουλάχιστον αγωνιστικά δε δικαιολογείται, γιατί από το +17 και μετά είδαμε μια Εθνική που έκανε το λάθος να ακολουθήσει τη λογική, ότι εύκολα ή δύσκολα, ακόμη κι αν χρειαζόταν να πάει το ματς στο τελευταίο σουτ, θα το έπαιρνε με κάποιο τρόπο το ματς. Και το έκανε μέχρι να έρθει το τελευταίο δίλεπτο, όταν και άρχισε… να τρέχει. Και το τελευταίο σουτ, δηλαδή, η βολή του Σλούκα, δεν μπήκε, αν και δεν φταίει αυτό για την ήττα. Και πέσαμε στην παγίδα…

Για αυτό το λόγο, χρειάζεται η απάντηση στο πολύ απλό ερώτημα, που θέτει και το άσμα. «Τώρα για πες μου τι κάνουμε», αναφέρει και απευθύνεται σε όλους. Ο Σκουρτόπουλος είπε, ότι θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση για όλα. Καλό είναι να είναι και άμεσα τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης στην απόδοσή μας…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ