19.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρεις… πρώην προσθέτουν πίεση στον Λυκογιάννη (pics)

Τι και αν χρόνο με τον χρόνο οι πάντα ξεχωριστές ιδιαιτερότητες των ντέρμπι των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης αποκτούν περισσότερο αρνητική χροιά; Τα ματς ΠΑΟΚ-Άρης είναι εξ ορισμού σημαντικά, πολύ περισσότερο βέβαια όταν συνοδεύονται από ανάλογο βαθμολογικό διακύβευμα.

 

 

Το σημερινό (16:00) θα έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πέραν από τις προφανείς, που αφορά στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ο Άρης Λυκογιάννης θα κάνει ντεμπούτο σε αυτόν και δεν θα το κάνει σε ένα οποιοσδήποτε παιχνίδι. Τρεις μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ, ο 51χρονος κόουτς θα μπει σε μία ξεχωριστή λίστα προπονητών του Δικεφάλου αφού θα γίνει ο τέταρτος που θα κάνει ντεμπούτο στον πάγκο σε ντέρμπι απέναντι με τον Άρη. Οι τρεις που το έκαναν πριν από αυτόν, συνδύασαν το ντεμπούτο τους με νίκη και για τους δύο, δεν ήταν ένα οποιοδήποτε ντεμπούτο, αλλά ήταν αυτό με το οποίο άρχισαν την προπονητική καριέρα τους, η εξέλιξη της οποίας τους βρίσκει στην ελίτ της Ευρώπης.

 

 

Τη λίστα αυτή άρχισε να γράφει στις 17 Απριλίου 1996 ο Δημήτρης Ιτούδης. Διαδεχόμενος τον Ζέλικο Λούκαιτς του οποίου ήταν συνεργάτης και ενώ δεν ήταν ούτε 26 χρόνων, έκανε ντεμπούτο εν μέσω πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Άρη στη δεύτερη φάση των πλέι οφ -με διαφορετικό τότε format- και τον οδήγησε στη νίκη με 102-70 (Στόουκς 18, Έλις 16 – Πρέλεβιτς 29, Στογιάκοβιτς 27). Ο Δικέφαλος προκρίθηκε με νίκες 2-0 στα ημιτελικά εκεί όπου αποκλείστηκε με 2-1 από τον Ολυμπιακό.

 

 

Η ιστορία επαναλήφθηκε πέντε χρόνια μετά με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Στις 24 Φεβρουαρίου 2001 και όντας 34 χρόνων, διαδέχτηκε τον Κώστα Φλεβαράκη παραμονές ενός ντέρμπι με τον Άρη. Ο νυν προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ πήρε το «βάπτισμα του πυρρός» ως head coach σε ένα «clasico» της Θεσσαλονίκης που κρίθηκε μάλιστα στον πόντο, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί στην Πυλαία με 77-76 (Κορωνιός 25, Λιαδέλης 21 – Φόρεστ 21, Μάρκοβιτς 15).

 


Ο τρίτος αυτής της λίστας είναι ο Βαγγέλης Αλεξανδρής που δεν έκανε βέβαια ντεμπούτο στο Πρωτάθλημα, ούτε καν ντεμπούτο στον ΠΑΟΚ αλλά ντεμπούτο στην τρίτη θητεία του στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ήταν στις 17 Απριλίου 2007 και συνδυάστηκε με μία εκτός έδρας νίκη επί του Άρη με 88-79 (Σκέϊλς 20, Ηλιάδης 15 - Στσεπάνοβιτς 23, Πάσαλιτς 16).

 


Υπό μία έννοια λοιπόν αυτό το 3/3 των προηγούμενων ανάλογων περιπτώσεων, προσθέτει πίεση στον Άρη Λυκογιάννη. Αυτή όμως έτσι κι αλλιώς θα ξεχειλίζει σήμερα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ειδικά για τον ΠΑΟΚ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ