23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το φάιναλ 8 του BCL στην Αθήνα!

Το φάιναλ έιτ του Basketball Champions League θα γίνει στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν το BCL και η ΑΕΚ σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Την απόφαση για το αν θα υπάρξουν φίλαθλοι στις εξέδρες θα πάρουν οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές. Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως η βούληση είναι να υπάρξει κόσμος, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα "αποφασίσουν"

Ο Πατρίκ Κομνηνός ανέφερε πως έχουν καταρτιστεί όλα τα πλάνα για την είσοδο φιλάθλων στο γήπεδο, ωστόσο άφησε ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο ακόμα και να αναβληθεί η διοργάνωση, εφόσον δεν μπουν φίλαθλοι στο ΟΑΚΑ και σε αυτή την περίπτωση τα περιορισμένα έσοδα την καταστήσουν ασύμφορη. "Θέλουμε να την κάνουμε ακόμα και χωρίς κόσμο, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να δούμε τα κόστη", είπε.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τον CEO του BCL Πατρίκ Κομνηνό και τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλο, ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, ΤάκηΣ Τσαγκρώνης.

Πατρίκ Κομνηνός: "Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση παραμένει βασική υπόθεση όλων των ομοσπονδιών, καθώς αποτελεί σημαντικό κοινωνικό γεγονός. Ανακοινώνουμε την επιλογη της Αθηνας ως τη διοργανώτρια πόλη του φάιναλ έιτ που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Υλοποιούμε απόφαση του δ.σ. του BCL, που πάρθηκε στις 30 Μαρτίου. Είναι επιλογη που δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι η καλύτερη από τις χειρότερες εναλλακτικές που είχαμε. Είμαστε χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, που στόχο έχει την ολοκλήρωση της σεζόν και την απονομή του τροπαίου. Βλέπουμε ότι όλες οι διοργανώσεις έκαναν τα παντα για να φέρουν σε πέρας τη σεζόν κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς, γιατί ο αθλητισμός είναι και η κατάκτηση ενός τροπαίου. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Επιλέξαμε την Αθήνα για δύο λόγους. Κάναμε συζητήσεις με πολλές πόλεις: α) Η άριστη συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των αποστολών. Αυτό ήταν από τα βασικά κριτήρια της επιλογής. Ερχόμαστε σε ένα περιβάλλον που τους τελευταίους μήνες έχει επιδείξει πολυ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας και μας δίνει εχέγγυα επιτυχίας. β) Η εμπειρία που διαθέτει η ΚΑΕ ΑΕΚ και το δυναμικό της και το ΟΑΚΑ, που μας δημιουργεί ασφάλεια. Δεν χρειάχεται να κάνουμε πολλά ταξίδια, καθώς όλοι ξέερουμε την εγκατασταση. Το περιβάλλον είναι γνώριμο και δεν απαιτεί μεγάλη προεργασία. Ευχαριστώ τα στελέχη της κυβέρνησης και περιφέρειας για την απόλυτη στήριξή τους. Είναι ιδαίτερη χαρά μας να προβάλλουμε τις επιυχίες και τη δύσκολη αποστολή που έχει φέρει σε πέρας η χώρα μας. Ευχαριστώ και τον Μάκη Αγγελόπουλο και την ΚΑΕ ΑΕΚ, γιατί είμαστε συνδιοργανωτές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στο ιδανικό περιβάλλον. Είναι ευκαιρία να επανεκτιμήσμουε την αθλητική δραστηριότητα και να δούμε μπάσκερτ υψηλού επιπέδου.

Μάκης Αγγελόπουλος: "Είναι σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό μασκετ και τη χώρα μας. Αφενός έχουμε επανεκκίνηση στο μπάσκετ μετά από 7 μήνες και αξίζουν εύσημα στη ΦΙΜΠΑ, που επέλεξε με κάθε κόστος να δώσει τέλος στη διοργάνωση. Είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, που κατάφερε να πείσει ότι είναι το ασφαλέστερο μέρος στην Ευρώπη για να φέρει σε πέρας το τουρνουά. Είναι η πρώτη διεθνής διοργάνωση που γίνεται παγκοσμίως μετά τον Ιανουάριο. Για την ομάδα μας, θα είναι πολύ δυνατό τουρνουά. Όλες οι ομάδςες είναι ενισχυμένες, Θα παλέψουμε για να φέρουμε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο στη χώρα μας. Οι τίτλοι καταξιώνουν.

Λευτέρης Αυγενάκης: "Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκμαι εδώ σε μια δυσκολη περίοδο σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτη θα είναι η συμβολή και της περιφέρειας. Το 2018 η ΑΕΚ διοργάνωσε και πάλι το φάιναλ φορ και το κατέκτησε μάλιστα. Η επιτυχία εκείνης της διοργάνωσης σε συνδυασμό με την επιτυχή αντιμετώπιση τουκορωνοιου απο τη χώρα έφεραν και τώρα το φάιναλ έιτ στην Ελλάδα. η αεκ εχει λάβει υπόψη όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να φέρει σε πέρας τη διοργάνωση. Η συνεργασία της ΑΕΚ με την πολιτεία είναι άψογη και αποτελεσματική. Από κοινού υλοποιήσαμε την πρώτη αξοποίηση μετά το 2004 ολυμπιακής εγκαταστασης. Τέτοιου υψηλού επιπέδου διοργανώσεις ταυτίζονται με τη φιλοδοξία μας για ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού. Ελπίζουμε σύντομα ο αθλητισμός να ξαναβρεί το δρόμο του. Η Ελλάδα σας καλωσορίζει.

Γιώργος Πατούλης: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο πάνελ αυτό. Το Final 8 είναι ένα σπουδαίο γεγονός για μια διοργάνωση που εξελίσσεται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας αλλά και τον σοβαρό τρόπο που αντιμετώπισε η Πολιτική Προστασία την πανδημία. Είναι η πρώτη παγκόσμια διοργάνωση που ανοίγει τα φτερά της σε παγκόσμιο επίπεδο εν μέσω πανδημίας, όπου είμαστε σίγουροι ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα. Η περιφέρεια Αττικής με σεβασμό στις αξίες του αθλητικού πνεύματος, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του γεγονότος, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια του κυρίου Αυγενάκη. Ευχαριστώ τον κύριο Αγγελόπουλο, που έδωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο άθλημα».

Νίκος Χαρδαλιάς: "Αυτονόητο ότι είμαι χαρούμενος. Συγχαρτήρια στην ΑΕΚ και τη λίγκα για την επιλογή. Η Ελλάδα είναι φιλόξενη και έμπειρη στα αθλητικά γεγονότα, αλλά κυρίως είναι ασφαλής χώρα. Η προσπάθεια που έγινε όλους αυτούς τους μήνες έγινε σε συνεργασία με όλους. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει πόσο πολύ έχει στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό. Και η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης έχει φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις και θα αξιοποιήσει την εμπειρία. Όπως με την τεράστια προσπαθεια και υπομονή των Ελλήνων ανοίξαμε δρόμος στν προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, και τώρα ανοίγουμε δρόμους στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων".

Τάκης Τσαγκρώνης: "Έχει ιδιαιτερότητες η εκδήλωση, Στην αφετηρία μιας περιόδου με αχαρτογράφητα νερά λόγω της κατάστασης στην παγκόσμι υγεία. Δείχνουμε όμως ότι η ζωή συεχίζεται και ότι μπορούν να γίνουν βήματα στην καθηερινότητα όπως την έχουμε συνηθίσει. Το BCL δείχνει ότι συνέχεια εξελίσσεται. Με την απόφαση για φάιναλ έιτ δείχνει ότι δεν θέλει να αφήνει κενά και ότι έχει αντανακλαστικά. Η Ελλάδα έχει εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων και αυτό εγγυάται την επιτυχία του.Είναι δεδομένο ότι μέχρι την έναρξη των αγώνων θα υπ΄ρξουν νέα δεδομένα. Εμείς καλωσορίζουμε τη διοργάνωση".

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις:

Κομνηνός: "Γνωρίζουμε τις έξι πομάδες που έχουν προκριθεί κι έχουμε δύο αγώνες, που θα γίουν στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι για την απόφαση για τον κόσμο στο γήπεδο είναι στην κυβλερνηση. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπης όπου επιστρεφουν σιγά σιγά οι φίλαθλοι, αυτό γίνεται με τους όρους της κάθε κυβέρνσης. Εμείς απλώς θα ακολουθήσουμε. Αυ΄το που κα΄νουμε παρακολοθουμε τι γίνεται στην Ευρωπη και με χαρά βλέπουμε ότι σιγά σιγά επιστρέφει ο κόσμος στα γήπεδα. Σε χώρες όπως η Γαλλία υπ΄ρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. Σε άλλες υπάρχει ποσόστωση, όπως στην ιταλία., Στο Κάουνας θα πα΄θουν τουρνουά με 50% παρουσία. Καταγράφουμε το πώς γίνεται η επιστροφή και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία με την ΑΕΚ και τους φορείς, αν υπάρξει έγκριση, να δούμε πώς θα γίνει, ώστε κι εμείς να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις".

Αυγενάκης: "Δεν έχω μάθει να κρύβομικαι και να μην παίρνω ευθύνες. Πί την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και δουλέψαμε σε όλη τη χώρα και φέραμε παοτελέσματα. Εμείς είμαστε υπέρ του να επιστρέψουν φίλαθλοι στις εξέδρεςμ αλλά οργανωμένα, πειθαρχημένα, με επιχειρησιακό σχέδιο ξεκάθαρο και με κυρώσεις. Ό,τι κάναμε το κάναμε με σεβασμό και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και στην άποψη των ειδικών. Συστήσαμε επιτροπή της ΓΓΑ και ό,τι έχουμε καταφέρει το ακταφέραμε με συντονισμό. Γι' αυτό όλα έχου πάει στον αθλητισμό άμεσα. Θέλουμε το συντομότερο να έχουμε πάλι κόσμο στις κερκίδες".

Χαρδαλιάς: Πέρα απο τις προθέσεις υπάρχουν δεδομένα. Δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα θέματα υγεία και νομίζω ότι αυτό θέλουν όλοι. Κάθε μέρα αξιογούνταο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όσο πλησιάζουμε σητ διοργάνωση θα σταθμίζουμε τ αδεδομένα και να σταθμίσουμε εφόσον μπορούν να γίνουν αγώνες παρουσία φιλάθλων,. Όμως δεν μπορούμε να το καθορίσουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα μεταβάλλονται".

Αγγελόπουλος: "Στην ΑΕΚ κολυμπάμε κόντρα στο ρεύμα, γιατί θεωρούμε ότι έτσι μπορείς να φτάσεις στην πηγή. Φέτος έχουμε το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας, οπότε θα διεκδικήσουμε τους πέτε τίτλους που θα πάρουμε μέρας. Το διαρκείας έχει και τη μορφή στήριξης και εμπιστσούνης προς μία διοίκησης που υλοποίγησε οσα υποσχέθηκε και επιβράβευσης για όσα έχει πετύχει,. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε κάποια στιγμή κόσμοσ το γήπεδο, Μακάρι να έχουμε τους οπαδούς μας όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί εμείς οι φίλαθλοι αισθανόαμστε κάπως ριγμένοι σε σχεση με αλλους. Κάποια στογμή αυτη η "ρατσιστική" προσέγγιση να τελειώσει, Πάντα με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουμε να καταθέσουμε ένα φάκελο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους".

Κομνηνός: "Υπαρχουν κεντρικά πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει η ΦΙΜΠΑ και θα επικαιροποιηθούν σε συνεργασία με τις αρχές. Π.χ. το ξενοδοχείο που βρισκόμαστε θα είναι η φούσκα που θα φιλοξενήσειτις ομάδες. Εμείς θα ζητ΄σηουμε όποιος καταλύσει στο ξενοδοχείο να προσκομίσει ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών, έτσι ώστε όταν φτάσει στην Ελλάδα δεν έχει τον ιό. Στην πορεία θα εφαρμόσουμε όσα μέτρα μας ζητηθεί να εφαρμόσουμε. Τα πρωτόκολλά μας προτείνουν το τεστ σε όσους ασυμπτωματικούς αθλητές. Ο αθλητής θετικός μπαίνει σε καραντίνα, όσοι ήταν δίπλα του κάνουν πρόσθετο τεστ. Στο ΝΒΑ φορούν ένα βραχιόλι και μπορεί να γίνει μέσω αυτού η ιχνηλάτηση. Το κόκκινο κουμπί για εμάς δεν σημαίνει αναβολή του αγώνα, αλλά απομόνωση αθλητη και τεστ σε όλους τους υπόλοιπους με αρνητικό τεστ. Αντίστοιχα πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν και στα δύο προκριματικά τουρνουά της νέας σεζόν. Αυτά είναι τα μίνιμουμ.

Για την είσοδο στο γήπεδο για όσους δεν διαμένουν σε αυτό το ξενοδοχείο, απ' όπου όλοι θα μεταβαίνουν στο γήπεδο με αποστειρωμένα λεωφορεία. Για όσους δεν μένουν στο ξενοδοχείο θα είμαστε σε συνενόηση για να δούμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όλα αυτά τα έχουμε βασίσει στα πρωτόκολλα που ίσχυσαν στις διορανώσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας, που ολοκλήρωσαν τις σεζόν τους. Παρακολουιύμε και το ΝΒΑ και όλα τα έχουμε συγκεράσει.

Κομνηνός: "Η επιτυχημένη διοργάνωση του 2018 αποτελεί για μας τη βάση πάνω στην οποία βάλαμε τις συζητήσεις με την ΑΕΚ. Υπάρχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στην ΑΕΚ και το ΟΑΚΑ για το τι επιθυμούμε εμείς να διοργανώσουμε. Είναι δεδομένο ότι το 2018 ήταν βασικό κριτήριο".

Αγγελόπουλος: Η συμφωνία λέει ότι η ΑΕΚ αναλαμβάνει μια εγκατάσταση να τη μετατρέψει σε γήπεδο μπάσκετ. Επιπρόσθετα θα κάνουμε κι άλλες εργασίες στον περιβάλλοντ χώρο, αλλά σε δεύτερη φάση".

Αυγενάκης: "Το ΟΑΚΑ έχει αρχίσει να αλλάζει όψη και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το παρελθόν. Τον επόμεο χρόνο θα είναι ακόμα καλύτερα, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος ακόμα περισσότερου κόσμου".

Αγγελόπουλος: "Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή προγτείναμε διάφορες λύσεις για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μέχρι και φάιναλ φορ στο Καλλιμάρμαρο. Δεν μαΣ ΑΡΈΣΕΙ η παύλα και ζημιώνει την αξιοπιστία της. Η ομάδα Έρχόταν από 16 σερί νίκες και το μομέντουμ ήταν καλό. Ως ΑΕΚ δε λειτουργούμε μόνο με γνώμονα το συμφέρον μας. Πρώτα βάζουμε το καλό του αθλήματος και της χώρας και μέσα σε αυτό και το καλό της ομάδας. Είναι στόχος μας η κατάκτηση αυτού του τροπαίου. Θα είναι όμως πιο δύσκολα τώρα γιατί οι ομάδες είνα περισσότερες και πιο ενισχυμένες".

Κομνηνός: "Όταν αποφασίσαμε τον Μάρτιο να πάμε σε φάιναλ έιτ πρώτη μας αφετηρία συζητυήσεων ήταν με τις ομάδες που είχαν καταθέσει φακέλους για το φάοναλ φορ του μαιου. Ένας τέτοιος ήταν της Ιερουσαλήμ. Κάναμε πολλές συζητήσεις μαζί της, αλλά κάποια στιγμή είδαμε ότι η κατάσταση με την πανδημία στο Ισραήλ είχε εξελιχθεί ανησυχητικά και η κεβ΄ρνηση της χώρας επικοινώνησε μαζί μας και είπε ότι δεν μπορούσε να δισφαλίσει την ασφάλεια των αποστολών. Άρα δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, Τότε ανατρέξαμε και στις άλλες πόλεις, που ήταν υποψήφιες για το φάιναλ φορ, αλλά ειδικά στην ΑΕΚ, γιατί η εμπειρία δοργανώσεων και η αποφυγή μετακινήσεων για εξέταση νέου περιβάλλοντος μας έστρεψε εκεί. Λάβαμε και τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση. Κεφαλαιοποήθηκε η επιτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, άρα η Αθήνα ήταν η λογικότερη λύση".

Κομνηνός: "Καταληκτική ημερομηνίαείναι αυτή που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τα προαπαιτούμενα για την παρουσία φιλάθλων. Δεν κάνουμε εκπτώσεις. Εκπροωπώ τη ΦΙΜΠΑ και το τελευταιοι που θα θέλαμε είναι μια διοργάνωση μας να εξελιχθεί αρνητικά όσον αφορά τον ιό. Θα σεβαστούμε απόλυτα τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των ειδικών. Θα εφαρμόσουμε ό,τι μας ζητηθεί. Δεν θέλουμε να πιαστούμε εξ απήνης, οπότε κάνουμε το δικό μας σχεδιασμό όσον αφορα την παρουσία φιλάθλων. Όλο αυτό θα κριθεί από τη συνεργασία που θα έχουμε. Θα παρακολουθούμε συστηματικά την εξέλιξη των κρουσμάτων και της πανδημίας,. Χωρίς κόσμο θα υπάρχουν πολύ περιορισμένα έσοδα. Θα κληθούμε με την ΑΕΚ και τις αρχές να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα κόστη μιας διοργάνωσης είναι ανελαστικά. Εκεί, αν δεν υπάρχει κόσμος, θα κληθούμε όλοι οι φορείς να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί δεν θα κάνουμε εκπτώσεις ούτε στην ποιότητα. Το συνολικό κόστος, δεν θέλω να μπω σε νούμερα, γιατί σε αυτά πρέπει να πάρουμε υπόψη και παράπλευρα έξοδα. Η διοργάνωση αγγίζει το 1,5 εκ. Ευρώ. Αυτό είαι το ελάχιστο κόστος".

Αγγελποπουλος: Έχουμε καταθέσει πολλές σελίδες πρωτοκόλλων και διαδικασιών. Μόλις ο κ. υπουργός πατήσει το κίτρινο κουμπί, σε 24 ώρες θα έχουμε τα εισιτήρια. Ιδανικά θα έπρεπε μέχρι 18-20 Σεπτεμβρίου να έχουμε εικόνα για να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλα. Θα υπάρχει πλήρης ταυτοποίηση του θεατή, άρα θα είναι εφικτή η ιχνηλάτηση. Μάλλον το ασφαλέστερο σημείο στην Αττική θα είναι το ΟΑΚΑ

Κομνηνός: "Προθεσή  μας είναι να γίνει η διοργάνωση και η βουλησή μας είναι να το φέρουμε εις πέρας ακόμα και χωρίς φιλάθλους. Αυτό πορέκυψε ήδη από τον Μάρτιο, οπότε έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με αυρη την πραγματικότητα, Αλλά μια διοεγάνωση με μηδεικά έσοδα, είναι δύσκολο, Θέλουμε νε την κάνουμε ακόμα και χωρίς κόσμο, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τη διεκπεραιώσουμε.

Οι φίλαθλοι απο τις άλλες χώρες θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλος άνθρωπος που έρχεται από τις άλλες χώρες. Θα ακολουθηθούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Και στο γήπεδο θα αντιμετωπιστούν όπως οι υπόλοιποι φίλαθλοι".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ