21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το Τσαντ είναι εδώ! (pics)

Με μόλις μία συμμετοχή σε Αφρομπάσκετ κι αυτή εν έτει 2011 το Τσαντ δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο μπάσκετ.

Η χώρα της Κεντρικής Αφρικής, των 15 εκατ. κατοίκων και των 200 διαφορετικών εθνοτικών και γλωσσικών ομάδων, βρίσκεται στην 105η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA κι ίσως κανείς να μην την υπολογίζει. Τα βήματα προόδου, όμως, είναι σταθερά ανοδικά και δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα κάνει την έκπληξη όπως τόνισε με απόλυτη βεβαιότητα ο Ασνάλ Νουμπαραμπάντζι.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 για την Αφρικανική Ζώνη το Τσαντ κέρδισε τη Γουινέα και βρίσκεται μέχρι στιγμής στην 3η θέση του Α’ Ομίλου, που δίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση, με 1-2. «Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός. Είναι σημαντικό για το μπάσκετ της χώρας μας να δείχνουμε κι εμείς ανταγωνιστικοί. Τώρα, οι αντίπαλοί μας παίζουν σκληρά εναντίον μας. Σεβόμαστε όλες τις μεγάλες δυνάμεις, όπως η Τυνησία και το Καμερούν, αλλά το Τσαντ είναι εδώ. Ετοιμαστείτε, παιδιά! Ο στόχος μας είναι να βρεθούμε ανάμεσα στις τρεις ομάδες που θα περάσουν στον επόμενο γύρο», έδωσε το… σύνθημα ο 33χρονος γκαρντ.

Η νίκη τους στο ουδέτερο γήπεδο της πρωτεύουσας του Καμερούν, Γιαουντέ, ήταν σημαντική για την Εθνική αλλά και τους κατοίκους της χώρας, όπως συμπλήρωσε ο Ασνάλ Νουμπαραμπάντζι: «Ακόμα και αυτή η μία νίκη μας ήταν σπουδαία για εμάς. Σίγουρα, χρειαζόμαστε κι άλλες, αλλά για τώρα είμαστε εντάξει με τα αποτελέσματά μας. Όταν βγαίνουμε στο γήπεδο θέλουμε πάντα να κερδίζουμε, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα, μεγαλύτερη προβολή και η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, με τα προγράμματά της, βοηθάει ήδη τους νεαρούς παίκτες να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Εάν μιλήσεις με έναν από τους κατοίκους του Τσαντ θα διαπιστώσεις πόσο υπερήφανοι είναι, ως λαός. Είμαστε υπερήφανοι για τη σημαία μας, για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπώ μέχρι το τέλος της καριέρας μου τη χώρα. Είμαι πάντα έτοιμος για την Εθνική».

Το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά της Κίνας είναι, μάλλον, απατηλό. Η πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών είναι σαφώς πιο αντικειμενική επιδίωξη και θα αφήσει ικανοποιημένους τους παίκτες. «Ο βασικός στόχος μας είναι να πάμε την Εθνική όσο γίνεται πιο μακριά, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νεαρούς παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους. Ως ομάδα έχουμε πολλούς νέους παίκτες, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει κι έχουν εξελιχθεί μαζί. Θέλουμε να δείξουμε στο παρκέ τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Λατρεύω να παίζω με τους συμπαίκτες μου, είμαι ένας από τους ηγέτες της ομάδας, αλλά πάντα προσπαθώ να σιγουρευτώ πως όλοι έχουν ενεργό ρόλο στους αγώνες μας. Τους εμπιστεύομαι και θα συνεχίσω να τους δίνω την μπάλα ώστε να μπορούν να σκοράρουν», κατέληξε ο διεθνής γκαρντ από την πρωτεύουσα, Ντζαμένα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ