17.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Το τρένο της Μονακό στο basketa.gr (infographics, vids)

Ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου του 1ου Basketball Champions League. Είναι η μόνη αήττητη ομάδα της κανονικής περιόδου της 2ης χρονιά του Basketball Champions League. Είναι η Μονακό που είναι το «τρένο» του BCL φτάνοντας στον απολογισμό των 20 νικών σε 22 ματς κανονικής περιόδου και των 24 νικών σε 30 συνολικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Το basketa.gr ρίχνει σήμερα με πιο αναλυτική ματιά στο φαινόμενο Μονακό.

 

Το πριγκιπάτο είναι γνωστό για τον τουρισμό του, για το λιμάνι του που φιλοξενεί κάποιες από τις μεγαλύτερες θαλαμηγούς του κόσμου, για τις τραπεζικές… διευκολύνσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο μεγιστάνα –η νομοθεσία ευνοεί το τραπεζικό απόρρητο και τη χαμηλή φορολογία, για την ποδοσφαιρική ομάδα του, για το γκραν πρι της φόρμουλα 1. Η ομάδα μπάσκετ μπαίνει στο κάδρο καταρχήν μέσα από την παρουσία της στο BCL, γιατί στη γαλλική LNB διανύοντας μόλις την 3η σεζόν παλεύει να μπει στις ομάδες της πρώτης ταχύτητας.

 

Το 8-0 με το οποίο άρχισε το φετινό BCL είναι ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι φέτος δεν θα είναι εύκολη λεία για κανέναν. Άλλωστε και πέρσι πήγε σχεδόν σαν τρένο μέχρι το φάιναλ φορ της Τενερίφης. Με το 12-2 στην κανονική περίοδο –ο καλύτερος απολογισμός μεταξύ των 40 ομάδων- και χάνοντας μόνο από την ΑΕΚ στις σειρές των πλέι οφ στο ΟΑΚΑ. Η Μπάνβιτ και ο «αφηνιασμένος» Θίοντορ (21π, 11ασ., 4ρ, 2κλ.) αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια στον ημιτελικό κι έτσι αρκέστηκε στην 3η θέση.

 

Φέτος το έπιασε από εκεί που το άφησε πέρσι.

 

Η Μονακό έχει φτάσει στο 8-0 έχοντας…

 

*Τον καλύτερο μέσο όρο τόσο στις ασίστ με 20,6 (η Τενερίφη και η Βενέτσια έχουν από 20,3) όσο και στα κλεψίματα με 11 (η Λούντβιγκσμπουργκ έχει 9,5). Στην πρεμιέρα με τη Γιουβέντους μάλιστα σημείωσε την κορυφαία επίδοση κλεψιμάτων στη 2ετή ιστορία του Basketball Champions League κάνοντας 20!

 

*Την 6η καλύτερη επίθεση με μέσο όρο 84 πόντων.

 

*Το 2ο καλύτερο ποσοστό εντός πεδιάς με 50,5% που είναι μικρότερο μόνο από εκείνο της Καρσίγιακα.

 

*Το 4ο καλύτερο ποσοστό στα δίποντα με 56,5%

 

*Το 10ο καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα με 37,3%

 

*Τον 7ο μεγαλύτερο μέσο όρο κοψιμάτων με 2,8

 

*Τον κορυφαίο συντελεστή αξιολόγησης με 103 βαθμούς ανά αγώνα (102 έχει η Όλντενμπουργκ και 99,5 η Τενερίφη).

 

Τι κάνει καλύτερα η Μονακό;

 

Δεν είναι από εκείνες τις ομάδες που «σκοτώνουν» απαραίτητα τον αντίπαλο. Σκοράρει σταθερά γύρω στους 80 πόντους. Λιγότερους είχε μόνο στα δύο από τα οχτώ παιχνίδια της κόντρα στη Μούρθια εκτός (68) και στην Καρσίγιακα εντός (79). Γι’ αυτό και η απόκλιση των μέσων όρων της στην επίθεση από τα εντός στα εκτός έδρας παιχνίδια είναι πολύ μικρή, μόλις πέντε πόντοι κάτι που δείχνει πως η φιλοσοφία του παιχνιδιού της δεν διαφοροποιείται.

 

 

 

 

Έχουν ενδιαφέρον τα επιμέρους στατιστικά που δείχνουν και τα κομμάτια του παιχνιδιού στα οποία κυριαρχεί η Μονακό. Ως γηπεδούχος σκοράρει αρκετά στο transition στοιχείο που περιορίζεται σημαντικά στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Είναι όμως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχει μικρό παθητικό τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια.

 

 

Το 1/3 των πόντων της από τη ρακέτα

 

Οι Μονεγάσκοι κάνουν θραύση μέσα στη ρακέτα έχοντας μάλιστα θετικό συντελεστή πόντων σε όλα τα παιχνίδια τους. Ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια η Μονακό απλά δεν… παίζεται μέσα στο «ζωγραφιστό». Από εκεί σημείωσε 150 από τους 346 πόντους της, το 1/3 δηλαδή. Ακόμη και ως φιλοξενούμενη όμως παίρνει περισσότερο σκορ από τους αντιπάλους της.

 

 

Η ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς έχει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων της, ειδικά στο γήπεδο της. Στα ντέρμπι με την Όλντενμπουργκ και την Καρσίγιακα είχε αρνητικό συντελεστή έστω και οριακά όμως στα δύο ματς με τη Γιουβέντους και την Ενισέι, μετέτρεψε αυτήν την υποκατηγορία σε «τρύπα» που τις κατάπιε. Θετικός είναι ο συντελεστής της και εκτός έδρας.

 

 

Ως προς το σκορ από επιθετικά ριμπάουντ η Μονακό είναι μια μάλλον average ομάδα όμως και πάλι έχει θετικό συντελεστή τόσο ως γηπεδούχος, όσο και ως φιλοξενούμενη.

 

 

Ας θυμηθούμε τα highlights των ντέρμπι με τη Σάσαρι, την Όλντενμπουργκ και την Καρσίγιακα

 

https://youtu.be/HUGsBNdodQ0

 

https://youtu.be/vHGOkXAI4j4

 

https://youtu.be/TNgx7x2wuVk

 

Και μην ξεχνάτε πως το basketa.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας του  με το BCL μπορεί να σας στείλει στο Final Four της διοργάνωσης. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ

 

Photo Credits: BCL



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ