15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το πιο περίεργο Draft όλων των εποχών (pic+vid)

Στις 2:00 τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας (19/11) θα διεξαχθεί το 73ο Draft στην ιστορία του NBA, το οποίο είναι ένα από τα πιο περίεργα όλων των εποχών. Καθ΄όλη την ιστορία της λίγκας έχουν υπάρξει διάφορες παράξενες στιγμές κατά την διαδικασία των Drafts. Από οξύμωρες επιλογές ομάδων μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η όλη διαδικασία είναι στημένη (αυτές οι θεωρίες ξέσπασαν έπειτα από το Draft του 1985). Ακόμη, δεν λείπουν και οι χρονιές, κατά τις οποίες οι παίκτες με την καλύτερη μετέπειτα εξέλιξη επιλέχθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας (βλέπε 2011). Το φετινό Draft όμως είναι πρωτόγνωρα ιδιαίτερο και δεν επιδέχεται συγκρίσεων με προγενέστερα. Άλλωστε, ζούμε σε μια πρωτοφανή περίοδο ένεκα της πανδημίας, κατά την οποία επικρατεί μια ρευστότητα και αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς, και το NBA δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα.

Ημερομηνία διεξαγωγής και φορμάτ νέας σεζόν

Για πρώτη φορά στα χρονικά η όλη διαδικασία πραγματοποιείται τον μήνα Νοέμβριο -αντί του συνηθισμένου Ιουνίου- εξαιτίας της διακοπής της προηγούμενης σεζόν κατά την έξαρση της πανδημίας και την επανέναρξη της μέσα στο καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο νέες συνθήκες και πρωτοφανή δεδομένα. Αρχικά, οι φετινοί rookies δεν θα έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μέσα από τα καθιερωμένα φιλικά παιχνίδια της summer-league και θα αρκεστούν μόνο στις λίγες αναμετρήσεις της φετινής pre-season (11/12-19/12). Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο για τους νεοφερμένους παίκτες όσο και για τις ομάδες της λίγκας, καθώς, πέρα από το φορμάρισμα των νέων παικτών, δεν θα είναι εύκολο και για τους προπονητές να βγάλουν κάποια αρχικά συμπεράσματα.

Από τη άλλη μεριά, το γεγονός, ότι οι rookies αυτής της χρονιάς δεν είχαν υποχρεώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να σημαίνει πως εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την περίοδο, για να δουλέψουν περισσότερο το κορμί και το παιχνίδι τους. Αν αυτό υφίσταται, είναι πιθανόν κάποιοι από αυτούς να παρουσιαστούν περισσότερο έτοιμοι να συμβάλλουν στις νέες τους ομάδες τους, σε σχέση με τους rookies των περασμένων χρόνων.

Μια άλλη παράμετρος την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη είναι το απαιτητικό και εξοντωτικό πρόγραμμα της νέας σεζόν του NBA. Οι ομάδες της λίγκας από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού καλούνται να δώσουν 72 παιχνίδια (και όχι 82) συν τα playoffs, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάθε διαθέσιμη βοήθεια. Επομένως, οι νεότεροι παίκτες και φυσικά οι rookies των οργανισμών φέτος είναι πολύ πιθανό να λάβουν αρκετές ευκαιρίες και αξιοσημείωτο χρόνο στα παρκέ ειδικά στην κανονική περίοδο.   

Ψάχνοντας το επόμενο αστέρι        

Δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η φουρνιά του φετινού Draft είναι πολύ αδύναμη, δίχως μεγάλες προοπτικές. Αναμφίβολα, υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά. Ανέκαθεν, μια σωστή επιλογή στο Draft ήταν ζήτημα μεγάλης δυσκολίας και λίγο έως πολύ επαφιόταν στην τύχη. Αυτό ακριβώς θα ισχύσει και φέτος.

Οι οργανισμοί του NBA φέτος είχαν λιγότερο χρόνο από ποτέ για να εξετάσουν δια ζώσης τους υποψήφιους παίκτες, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε -κυρίως- μέσω των ατομικών προπονήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι όλοι οι παίκτες είχαν «κουτσουρεμένη» σεζόν πέρσι λόγω της διακοπής, καθιστά το έργο των ομάδων ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο.

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα έμελλε να συνοδέψουν στο φετινό Draft μια ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη φουρνιά παικτών. Το γεγονός ότι ο Λαμέλο Μπολ θεωρείται κατά πολλούς ο κορυφαίος παίκτης για φέτος, έχοντας διανύσει την πιο αντισυμβατική πορεία (Λιθουανία, Αυστραλία) για να φτάσει στα πρόθυρα της λίγκας, μαρτυρά πολλά. Αμφιβολίες δεν υπάρχουν μόνο για τον Μπολ, αλλά και για τον Τζέιμς Γουάισμεν, ο οποίος έπαιξε ελάχιστο μπάσκετ στο κολέγιο και φυσικά για τους πολλούς διεθνείς παίκτες, που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ανάμεσα τους και ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι του Ολυμπιακού, ο Ντένι Αβντίγια, ο Κίλλιαν Χέις και ο Τεό Μαλεντόν. Η λίστα δεν έχει τελειωμό...

Επίσης, το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την επιλογή στην πρώτη θέση, ενισχύει την αβεβαιότητα που αποπνέει το Draft του 2020. Τέλος, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως φέτος αρκετοί μελλοντικοί αστέρες ή έστω καλοί παίκτες αναμένεται να επιλεχθούν στις χαμηλότερες θέσεις (όπως το 2011) και όλες οι ομάδες είναι έτοιμες για να υλοποιήσουν την «κλοπή» της χρονιάς.     



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ