19.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το… κόλπο του Μουρούζη μπροστά στον Νταγιάν που άλλαξε το μπάσκετ (vids+pics)

Ο Παναθηναϊκός σαν σήμερα (9/12) και πριν από 49 χρόνια πετυχαίνει την πρόκριση απέναντι στη Μακάμπι με ένα... κόλπο από τον Κώστα Μουρούζη και το Basketa.gr θυμάται τι έγινε στο ιστορικό παιχνίδι των εγκαινίων του «Γιαντ Ελιάου», με παρουσία του εμβληματικού Μοσέ Νταγιάν, που έμελλε να αλλάξει το μπάσκετ.

Την περίοδο 1967-1974, που συμπτωματικά είναι ίδια με εκείνη της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Μοσέ Νταγιάν διαφέντευε στο Ισραήλ. Μπορεί να ήταν υπουργός Άμυνας, αλλά η επιβλητική και ξεχωριστή του παρουσία ως μονόφθαλμος, μαζί με το πόσο σκληρός ήταν στην επιβολή του νόμου, τον κατέστησαν ως μια εμβληματική προσωπικότητα για το Ισραήλ εκείνης της εποχής.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1971, η Μακάμπι πραγματοποιούσε τα εγκαίνια του φοβερού «Γιαντ Ελιάου», όπου μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί ουκ ολίγες «χρυσές» σελίδες ιστορίας για το σπουδαίο σύλλογο. Είχε, μάλιστα, παραδοθεί μόλις λίγες ώρες πριν από τον επικείμενο αγώνα, με καλεσμένη μια ελληνική ομάδα στα εγκαίνια, που διεκδικούσε τότε την υπέρβαση.

Ο Παναθηναϊκός είχε μπροστά του μια ξεχωριστή συνθήκη, με τον Νταγιάν να καμαρώνει και τα βλέμματα να πέφτουν πάνω του. Αγώνες, που γίνονται σε τέτοιο κλίμα, είναι εξ ορισμού δύσκολοι και οι «πράσινοι» θα είχαν σίγουρα δυσκολία στο να υπερασπιστούν το 81-73 από το πρώτο ματς με την ομάδα του Τελ Αβίβ στον «Τάφο του Ινδού».

https://www.youtube.com/watch?v=AEVtd3yM3ng&ab_channel=%CE%A4%CF%83%CE%B5%CE%9C%CF%80%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%82

Το… παράξενο σύστημα της FIBA και η «πράσινη» πορεία μέχρι τα ημιτελικά

Πριν φτάσουμε σε εκείνο τον αγώνα, ας ξεκινήσουμε με την πορεία, που έκαναν τότε οι παίκτες του Κώστα Μουρούζη, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το σημερινό Final Four δηλαδή. Την εξαιρετική εκείνη ομάδα απάρτιζαν οι Γιώργος Κολοκυθάς, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Απόστολος Κόντος, Κώστας Πολίτης, Δημήτρης Κοκολάκης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Μανώλης Λεκάκης, Γιωργος Δραζίνος, Ανάγνος, Ζωγράφος, Ζεγκλέρης.

Ο πρώτος αντίπαλος ήταν αρκετά εύκολος, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με συνολική διαφορά 62 πόντων της Αμικάλ Στάινσελ του Λουξεμβούργου στον πρώτο γύρο. Ο πρώτος δύσκολος γύρος ήταν ο δεύτερος, όπου κάμφθηκε η αντίσταση της Μακάμπι σε δύο φοβερά παιχνίδια, αλλά θα εξηγήσουμε σε λίγο τον ιδιαίτερο τρόπο, με τον οποίο ήρθε η πρόκριση.

Στη συνέχεια, οι «πράσινοι» μπήκαν σε ένα εκ των δύο… ημιτελικών γκρουπ, που είχε τότε η FIBA. Και δεν ήταν μόνο το γεγονός, ότι επρόκειτο για δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, εκ των οποίων τέσσερις συνολικά περνούσαν στα ημιτελικά. Για να καρπωθείς, μάλιστα, τους δύο βαθμούς της νίκης, έπρεπε να κερδίσεις τον ίδιο αντίπαλο δύο φορές στα μεταξύ σας ματς, με ένα εντός κι ένα εκτός, ή έστω να έχεις υπέρ σου τη διαφορά των πόντων.

Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε με την τρίτη ευκαιρία, αφού δεν είχε πάρει τους βαθμούς κόντρα στη βελγική Λιρ και τη Γιουγκοπλάστικα, έχοντας αρνητικό ρεκόρ πόντων εναντίον τους. Με τη Σλάβια Πράγας, όμως, μπόρεσε να πάρει δύο βαθμούς, αφενός με το 99-73 στην Αθήνα και αφετέρου με το 74-74 στη σημερινή τσεχική πρωτεύουσα. Κάπως έτσι, επικράτησε στην ισοβαθμία των 4 βαθμών με Σλάβια και Λιρ, περνώντας στα ημιτελικά.

Εκεί μπόρεσε να τρομάξει την τότε πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε, καθώς έχασε μεν με 69-55 στην Ιταλία, αλλά ελπίδες υπήρχαν. Η «μάχη» δόθηκε στον «Τάφο», αλλά το «τριφύλλι» δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από το 78-70, μην καλύπτοντας τη διαφορά, αλλά κερδίζοντας το χειροκρότημα για την εξαιρετική παρουσία, με τη Βαρέζε να παίρνει και την κούπα, επικρατώντας της Γιουγκοπλάστικα με 70-69 στον τελικό.

Το… πρόστιμο που τον έστειλε στο πρώτο του Final Four

Γυρίζουμε, τώρα, στο παιχνίδι του «Γιαντ Ελιάου», εκεί που η κατάσταση ήταν παράξενη, για τους λόγους που αναφέραμε. Οι δύο ομάδες βρίσκονταν σχεδόν στα ίσια και το παιχνίδι βρίσκεται στο 81-80 υπέρ της Μακάμπι, με τον Κρις Κέφαλο να είναι τότε έτοιμος να εκτελέσει δύο βολές.

Εκείνη τη στιγμή, όμως, ο Μουρούζης καλεί τάιμ άουτ, έχοντας υπ’ όψιν του τον κανονισμό της FIBA. Κι αυτός λέει, ότι αν το ματς έληγε ισόπαλο, τότε θα πήγαινε στην παράταση, κάτι που σημαίνει πως η Μακάμπι θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία να ανατρέψει το -8 του πρώτου αγώνα, κάτι που δε θα μπορούσε με ελάχιστα δευτερόλεπτα να μένουν στην κανονική διάρκεια και τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή.

Η εντολή, λοιπόν, προς τον Κέφαλο είναι ξεκάθαρη για τις δύο βολές. «Θα τις χάσεις αλλιώς θα φας πρόστιμο 100.000 δραχμές! Δεν θα τις βάλεις! Και μόλις αστοχήσεις, στη συνέχεια καθίστε.... στρατιωτάκια ακούνητα και αφήστε τους Ισραηλινούς να κάνουν ότι θέλουν», τους είπε ο κόουτς και ο παίκτης του δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Το ματς έληξε 81-80, η ήττα ήταν… γλυκιά, ο Νταγιάν και υπόλοιποι έμειναν… κάγκελο και ο Παναθηναϊκός έφτασε στους… ημιτελικούς ομίλους, ευνοούμενος όμως και εκεί από την FIBA. Ο τότε ισχυρός της άνδρας, Ουίλιαμς Τζόουνς, είδε τι συνέβη στο Τελ Αβίβ και αποφάσισε να αλλάξει τους κανονισμούς, επιτρέποντας και την ισοπαλία ως τελικό αποτέλεσμα σε σύστημα με «διπλούς» αγώνες στα νοκ άουτ, που ισχύει στις διοργανώσεις της FIBA μέχρι σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=Ht7oHtuV20w&ab_channel=MaccabiTelAvivBasketball

Πώς ευνόησε αυτή η αλλαγή τον Παναθηναϊκό; Ακριβώς στο αποτέλεσμα, που αναφέραμε με τη Σλάβια. Με την νίκη της Αθήνας και την ισοπαλία της Πράγας, η πρόκριση στους ημιτελικούς έρχεται, σε μια… τρελή χρονιά για το σύλλογο, έτσι όπως εξελίχθηκε, καταλήγοντας με μια σπουδαία επιτυχία για τα τότε δεδομένα των ελληνικών ομάδων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ