21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το διαχρονικό απωθημένο του Eurocup

10 Φεβρουαρίου 2016. Ήταν η μέρα στην οποία αγωνίστηκε για τελευταία φορά μία ελληνική ομάδα στο Eurocup. Ο Προμηθέας ετοιμάζεται για την αυριανή πρεμιέρα του στη διοργάνωση, για να βάλει τέλος σε αυτή τη “νεκρή” περίοδο 1.330 ημερών. Το basketa.gr θυμάται βήμα-βήμα την πορεία του ελληνικού μπάσκετ στη συγκεκριμένη διοργάνωση, στην οποία κατέγραψε κάποιες επιτυχίες, συμμετοχή σε δύο τελικούς (Μακεδονικός, Άρης) και ένα Final Four (Πανελλήνιος), δεν γεύτηκε ποτέ όμως τη χαρά του τίτλου.

 


Ο Προμηθέας θα γίνει η 9η ελληνική ομάδα που θα αγωνιστεί στη διοργάνωση, ως Uleb Cup και Eurocup. Σε αυτήν την ιστορική διαδρομή, οι ελληνικές ομάδες μέτρησαν συνολικά 348 αγώνες, οχτώ εκ των οποίων ήταν “εμφύλιοι”.

 


Η ελληνική ιστορία στον θεσμό, άρχισε να γράφεται από τη δεύτερη σεζόν του και από δύο ομάδες που δεν βρίσκονται πια στην Βasket League. Ο Μακεδονικός και ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας έκαναν ποδαρικό στη διοργάνωση για την Ελλάδα στην περίοδο 2003-04 κι αν η αθηναϊκή ομάδα δεν απέφυγε την τελευταία θέση στον όμιλο της με ρεκόρ 3-7, ο Μακεδονικός δεν αρκέστηκε σε μία τυπική συμμετοχή. Πέρασε με ρεκόρ 6-4 στη δεύτερη φάση και εκεί έδειξε ότι μπορούσε να πάει ακόμη πιο μακριά, φτάνοντας στους “8”. Νίκησε εντός έδρας με 89-63 αλλά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί αυτή τη μεγάλη διαφορά στο δεύτερο παιχνίδι με την ισπανική Γέιδα, από την οποία ηττήθηκε με 90-58.

 

Η Λιέτουβος Ρίτας έφραξε τον δρόμο του Ματ Νίλσεν και του ΠΑΟΚ προς τα ημιτελικά του 2005

 


Στην περίοδο 2004-05, η εκπροσώπηση του ελληνικού μπάσκετ στη διοργάνωση -τότε Uleb Cup- ήταν ακόμη μεγαλύτερη αφού αγωνίστηκαν σε αυτήν ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, το Μαρούσι και ο Μακεδονικός. Οι τρεις στους τέσσερις πέρασαν στη δεύτερη φάση με την πρωτιά στον όμιλο τους ενώ ο Άρης πέρασε ως 3ος. Στα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη Σολέ με δύο νίκες, ο Μακεδονικός πέταξε εκτός την ιστορική Βαρέζε επίσης με δύο νίκες, κάτι που έκανε και το Μαρούσι κόντρα στη Σλασκ Βρότσλαβ. Ο Άρης έμεινε εκτός από τη Λιέτουβος Ρίτας, αφού τη νίκησε εντός με 77-75 αλλά έχασε με 81-77 στο Βίλνιους. Στα προημιτελικά οι Λιθουανοί απέκλεισαν και τον ΠΑΟΚ ενώ στο ελληνικό ζευγάρι, ο Μακεδονικός απέκλεισε το Μαρούσι. Η ομάδα τότε της Κοζάνης, είχε όμως ακόμη δρόμο μπροστά της.

 


Έγραψε ιστορία στα ημιτελικά, αφού παρότι ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι από τη Χέμοφαρμτ με 107-84, τη νίκησε στην Κοζάνη με 96-65 και προκρίθηκε στον τελικό του Σαρλερουά. Εκεί κοίταξε στα μάτια της Λιέτουβος Ρίτας αλλά ηττήθηκε με 78-74.

 


Ο Μακεδονικός όπως παρουσιάστηκε στον τελικό του 2005 στο Σαρλερουά

 


Η Ελλάδα είχε παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης και στην επόμενη σεζόν, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Ήταν ο Άρης που έφτασε στον τελικό όπου ηττήθηκε από την Ντινάμο Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Λάζαρου Παπαδόπουλου και του Αντώνη Φώτση με 60-73. Για να φτάσει μέχρι το Σαρλερουά, πέρασε ως πρώτος από τον όμιλο του με ρεκόρ 7-3, απέκλεισε στη δεύτερη φάση τον Πανιώνιο με δύο νίκες -οι “κυανέρυθροι είχαν περάσει ως 4οι από τον όμιλο τους με 4-6- στα προημιτελικά τη Βιλερμπάν επίσης με δύο νίκες και στα ημιτελικά τη Χέμοφαρμ.

 


Ο Νικολάι Πάντιους στον τελικό του 2006

 


Στην περίοδο 2006-07, οι δύο Δικέφαλοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ πέρασε ως 4ος από τον όμιλο του με ρεκόρ 6-4 αλλά στα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια, αποκλείστηκε με δύο ήττες τη Σιένα ενώ η ΑΕΚ περιορίστηκε σε δύο νίκες σε 10 ματς της κανονικής περιόδου και στην τελευταία θέση του ομίλου της.

 


Ένα χρόνο μετά, ο Πανελλήνιος έχασε εννιά από τα 10 παιχνίδια του στην κανονική περίοδο αλλά ο Πανιώνιος πέρασε ως 3ος από τον δικό του όμιλο με ρεκόρ 5-5. Στους “32” νίκησε με 70-59 τη Βαλένθια στην Αθήνα αλλά το 82-61 της Ισπανίας τον άφησε εκτός διοργάνωσης.

 


Στην περίοδο 2008-09 η Ελλάδα είχε και πάλι τρεις εκπροσώπους. Ο Πανελλήνιος υποχρεώθηκε να αρχίσει την προσπάθεια του από τα προκριματικά και μετά την πρόκριση επί της Βόννης με δύο νίκες, κινδύνεψε από την Κίεβ αφού ηττήθηκε στην Ουκρανία με 96-72, το οποίο όμως κατάφερε και ανέτρεψε στην Αθήνα (96-69). Στην κανονική περίοδο, το Μαρούσι πέρασε παίρνοντας την πρωτιά στον όμιλο του με ρεκόρ 4-2 ενώ Πανελλήνιος και Άρης ισοβάθμησαν στο 3-3 στον 4ο όμιλο, με τους “Ολυμπιονίκες” να παίρνουν την πρόκριση για το ΤΟΡ16. Εκεί το Μαρούσι με 2-4 και ο Πανελλήνιος με 1-5, έμειναν πίσω από την Ντινάμο Μόσχας και τη Χίμκι και έξω από την τελική φάση που έγινε με τη μορφή Final 8.

 


Άρης και Πανελλήνιος ήταν παρόντες και στο Eurocup της περιόδου 2009-10, περνώντας από την πρώτη φάση με την πρωτιά στους ομίλους τους. Ο Άρης με ρεκόρ 5-1 και ο Πανελλήνιος με 4-2 ενώ τα κατάφεραν και μέσα από τη δεύτερη φάση με ρεκόρ 3-3 η ομάδα της Θεσσαλονίκης και 4-2 εκείνη της Αθήνας. Στα προημιτελικά η Βαλένθια αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Άρη που έχασε εντός (64-71) και εκτός έδρας (85-67) αλλά η άλλη ελληνό-ισπανική μάχη είχε διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο Πανελλήνιος νίκησε την Γκραν Κανάρια με 81-70 στην Αθήνα και άντεξε στα Κανάρια Νησιά με μία ήττα 75-68 για να βρεθεί στο final four της Βιτόρια. Η Βαλένθια όμως του έφραξε τον δρόμο προς τον τελικό, νικώντας τον με 92-80 στον ημιτελικό και τελικά περιορίστηκε στην 4η θέση αφού ηττήθηκε στον μικρό τελικό από την Μπιλμπάο με 67-76.

 


Ο Κώστας Χαραλαμπίδης στον ημιτελικό του 2010

 


Περίοδος 2010-11 και η Ελλάδα αύξησε κατά μία τις συμμετοχές της. Ο Άρης τα χρειάστηκε στα προκριματικά από τη Λουκόιλ Ακαντέμικ την οποία νίκησε μεν στη Σόφια με 78-74 αλλά “φλέρταρε” με την καταστροφή στο “Παλέ” όπου ηττήθηκε με 92-93. Οι “κιτρινόμαυροι” όμως πέρασαν με την πρωτιά και ρεκόρ 5-1 από την πρώτη φάση των ομίλων ενώ την πρόκριση με ρεκόρ 4-2 πήρε και ο Πανελλήνιος. Στην ισοβαθμία με την Εστουντιάντες με ρεκόρ 3-3, έχασε την πρόκριση ο ΠΑΟΚ. Στη δεύτερη φάση των ομίλων ο Άρης με ρεκόρ 2-4 περιορίστηκε στην τελευταία θέση όπως και ο Πανελλήνιος στον δικό του, αφού είχε ρεκόρ 1-5.

 


Υπόθεση της Θεσσαλονίκης ήταν το Eurocup της σεζόν 2011-12 με την παρουσία ΠΑΟΚ και Άρη. Ο πρώτος βρέθηκε εκεί μετά την αποτυχία του στα προκριματικά της Ευρωλίγκας όμως έμεινε γρήγορα εκτός και από αυτή τη διοργάνωση με ρεκόρ 1-5. Ο δεύτερος τα πήγε καλύτερα, περνώντας την πρώτη φάση με 4-2 ως 2ος από τον όμιλο του αλλά στη δεύτερη φάση των ομίλων περιορίστηκε στο 1-5.

 


Σύντομη ήταν η διαδρομή του Πανιωνίου στο Eurocup της περιόδου 2012-13 αφού έμεινε στο 2-4 στον όμιλο του και αποκλείστηκε, όντας μάλιστα ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας στη διοργάνωση. Τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα στην επόμενη σεζόν (2013-14) αφού ο Πανιώνιος πέρασε με ρεκόρ 6-4 και ως 2ος από τον όμιλο του ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν ανταγωνιστικός με ρεκόρ 5-5 αλλά έμεινε 4ος στον όμιλο του και αποκλείστηκε. Στη δεύτερη φάση ο Πανιώνιος μέτρησε μόνο ήττες στα έξι παιχνίδια του.

 


Ο ΠΑΟΚ έζησε τη μοναξιά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Eurocup της περιόδου 2014-15 και δεν τα πήγε άσχημα. Πέρασε ως 2ος από τον όμιλο του στη δεύτερη φάση με ρεκόρ 6-4 αλλά εκεί περιορίστηκε στο 1-5 και στην τελευταία θέση.

 


Έτσι φτάσαμε στο 2015-16 που ήταν η τελευταία περίοδος με ελληνική παρουσία στη διοργάνωση και ήταν μάλιστα τριπλή. Ο Άρης πέρασε ως 1ος από τον 4ο όμιλο με 7-3, ο ΠΑΟΚ ως 3ος από τον 5ο όμιλο με 5-5 ενώ η ΑΕΚ παρότι είχε το ίδιο ρεκόρ με τον έτερο Δικέφαλο, έμεινε 5η στον 6ο όμιλο και αποκλείστηκε. Η δεύτερη φάση των ομίλων όμως αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά “ταβάνι” για τις ελληνικές ομάδες. Ο Άρης έχασε στην ισοβαθμία του 3-3 με την Άλμπα Βερολίνου την πρόκριση ενώ ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 2-4. Ήταν 10 Φεβρουαρίου 2016 όταν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης και μαζί τους συνολικά το ελληνικό μπάσκετ, αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση (ο Άρης με νίκη επί της Μιλάνο με 83-68, ο ΠΑΟΚ με ήττα στο Λιμόζ με 79-61).

 

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ