23.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τετραγωνίστηκε ο κύκλος!

Τη στιγμή που οι λίγκες στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, εθνικές και ευρωπαϊκές, προσπαθούν να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να δώσουν ένα τέλος στη φετινή αγωνιστική σεζόν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να περιορίσουν την οικονομική ζημιά από τις συνεργασίες με τηλεοπτικά κανάλια και χορηγούς, το Basketball Champions League έδειξε το δρόμο. Πήρε μια απόφαση που, όπως σημείωσε στη δήλωσή του και ο Μάκης Αγγελόπουλος, μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για όλο τον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Γιατί;

Διότι κατάφερε, κατά κάποιον τρόπο, να... τετραγωνίσει τον κύκλο!

Και η φετινή σεζόν θα τελειώσει μέσα στο γήπεδο με την ανάδειξη πρωταθλητή και η επόμενη θα αρχίσει στην ώρα της. Το φάιναλ έιτ θα τελειώσει στις 4 Οκτωβρίου και η νέα σεζόν αναμένεται να αρχίσει στις 15-20 Οκτωβρίου. Εγκαίρως δηλαδή, σε μια αγωνιστική περίοδο (2020-21) που - πρέπει να σημειωθεί αυτό - θα χρειαστεί να τελειώσει νωρίς, διότι τον Ιούνιο του 2021 θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα αυτά που δεν θα διεξαχθούν τον φετινό Ιούνιο. Τα προολυμπιακά τουρνουά.

Συν τοις άλλοις, δεν θα πιεστούν οι παίκτες να επιστρέψουν και να παίξουν αγώνες που θα κρίνουν τίτλο. Θα έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι, οι ομάδες θα έχουν κάνει κανονικά την προετοιμασία τους και θα μπορέσουν να αγωνιστούν υπό κανονικές συνθήκες. Καθώς, όπως όλοι ευχόμαστε και αισιοδοξούμε, μέχρι τότε θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές μας και ο κόσμος θα μπορεί να ξαναπάει να δει αγώνες στο γήπεδο.

Μια τέτοια λύση, ένα φάιναλ έιτ περιορισμένης χρονικής διάρκειας στις αρχές Οκτώβρη, μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες ευρωπαϊκές λίγκες, όχι μόνο στο μπάσκετ. Διότι τα πλεονεκτήματά της είναι περισσότερα σε σχέση με τα μειονεκτήματά της, τα οποία πάντως είναι υπαρκτά.

Το πιο σημαντικό από αυτά αφορά το γεγονός ότι οι ομάδες που θα παίξουν στο φάιναλ έιτ θα έχουν μεν το φετινό όνομα, αλλά όχι και τη... χάρη. Θα είναι μεν η ΑΕΚ, η Χάποελ Ιερουσαλήμ κ.ο.κ., αλλά η σύνθεσή τους θα είναι διαφορετική σε σχέση με τη φετινή. Το καλοκαίρι θα έχουν φύγει παίκτες, θα έχουν έρθει άλλοι, θα έχει μεταβληθεί η δυναμικότητά τους και είναι αλήθεια πως παίκτες ή ακόμα και προπονητές, που αγωνίστηκαν φέτος για να κερδίσουν τον τίτλο, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον διεκδικήσουν αν στο μεταξύ έχουν αποχωρήσει

Επίσης, ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ χάνουν αυτό το θεωρητικό προβάδισμα τώρα που θα πρέπει να παίξουν ένα μονό αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο για να προχωρήσουν. Λέγεται ότι η Νίμπουρκ δεν υποστήριξε ιδιαίτερα την ιδέα για φάιναλ έιτ, διότι εκτιμούσε ότι με δύο αγώνες στην έδρα της απέναντι στην ΑΕΚ (αν γίνονταν τα πλέι οφ, η πρωταθλήτρια Τσεχίας διέθετε το πλεονέκτημα έναντι της Ένωσης), είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στους "4" απ' όσες έχει αν την αντιμετωπίσει σε έναν αγώνα κάπου αλλού.

Αλλά στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, τις οποίες βιώνουμε, δίχως μάλιστα να υπάρχει προηγούμενο αντιμετώπισής τους, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται δεν μπορούν να είναι χωρίς κανένα κόστος. Χωρίς να υπάρχουν ελαττώματα και αδικίες. Όμως στην περίπτωση του Basketball Champions League, το κόστος που εμπεριέχει η απόφαση για τη διεξαγωγή φάιναλ έιτ από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου είναι το μικρότερο δυνατό. Κι αυτό την καθιστά ως την πλέον ενδεδειγμένη.

Υ.Γ.1: Ένα ακόμα πλεονέκτημα της απόφασης του BCL είναι ότι ελήφθη γρήγορα. Δημιούργησε ένα καινούριο αθλητικό προϊόν, το φάιναλ έιτ, και μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη έχει έξι μήνες στη διάθεσή του για να το πουλήσει σε κανάλια και χορηγούς. Υπάρχει χρόνος για τον σχετικό προγραμματισμό και δεν θα γίνουν όλα στην τούρλα του Σαββάτου.

Υ.Γ.2: Το μεγάλο φαβορί για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του φάιναλ φορ του BCL, εφόσον αυτό γινόταν κανονικά, ήταν η Χάποελ Ιερουσαλήμ, αν βέβαια κατάφερνε να προκριθεί σε αυτό. Τώρα που η Χάποελ βρίσκεται σίγουρα στο φάιναλ έιτ, είναι το μεγάλο φαβορί για να το διοργανώσει.

Υ.Γ.3: Τα ζευγάρια των προημιτελικών του φάιναλ έιτ θα είναι αυτά των πλέι οφ του BCL, εφόσον αυτά γίνονταν. Δηλαδή, Νίμπουρκ-ΑΕΚ, Χάποελ Ιερουσαλήμ-Μπούργος, Σαραγόσα-Τενερίφε ή Οστάνδη και Τουρκ Τέλεκομ-Ντιζόν ή Νίζνι. Μετά τους προημιτελικούς θα γίνει κλήρωση για τα ζευγάρια των ημιτελικών.

Υ.Γ.4: Ένα σοβαρό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει το BCL ενόψει της νέας σεζόν αφορά τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτό, με δεδομένο ότι πολλά εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν ήδη ή πρόκειται να διακοπούν οριστικά και να θεωρηθούν ως μη γενόμενα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, εξετάζεται η περίπτωση οι ομάδες να επιλεγούν μετά από χρήση των rankings της FIBA για τους συλλόγους, αλλά και τις χώρες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ