16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα Ban της FIBA , ο ΕΣΑΚΕ και η αδειοδότηση

Η επιβολή Ban από το αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο της FIBA προς την ΑΕΚ έχει πυκνώσει πολύ εσχάτως. Απαγόρευσης μεταγραφών δηλαδή για βεβαιωμένα χρέη από συνεργασίες. Με το τελευταίο που δημοσιοποιήθηκε έφτασαν τα επτά, όσα έχει και ο Αρης. 

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να σημαίνουν πολλά σε επίπεδο εντυπώσεων μπορεί και τίποτα σε επίπεδο ουσίας. Η ΑΕΚ μέχρι τώρα έχει δείξει ότι τα διακανονίζει, συνήθως όταν είναι εποχή που πρέπει να κάνει μεταγραφές. Ο Αρης το περασμένο καλοκαίρι με επίσκεψη στην έδρα της FIBA παρουσίασε ένα πλάνο αποπληρωμής που έπεισε όσους το είδαν και του έδωσαν το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές.

Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί πλέον είναι τι γίνεται με το νέο καθεστώς αδειοδότησης των ΚΑΕ για τη Basket League της περιόδου 2021-22. Ο ΕΣΑΚΕ έχει πάρει στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας και υπάρχει η αίσθηση ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σχετική επιτροπή θέλει να δείξει ότι γίνεται μια νέα αρχή. 

Εκεί λοιπόν, στις προϋποθέσεις, είναι και να μην υπάρχουν χρέη. Υπάρχει όμως μια σημαντική παράμετρος. Διευκρινίζεται, για να μπει ένα όριο, ότι η αρχή του λευκού... οικονομικού μητρώου θα ζητείται αρχής γενομένης της σεζόν 2020-21 που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Το οποίο σημαίνει, ότι στον φάκελο που θα πρέπει να καταθέσουν οι ΚΑΕ στην αρμόδια επιτροπή μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν χρέη από την τρέχουσα σεζόν.

Αν, λοιπόν, τα Ban που... κυκλοφορούν αφορούν μέχρι και την περίοδο 2019-20, είναι μια υπόθεση αυτών που χρωστάνε με τη FIBA. Δεν θα μπορούν δηλαδή να κάνουν μεταγραφές όσο αυτά ισχύουν, αλλά δεν θα έχει επίπτωση στο δικαίωμα συμμετοχής τους στη Basket League.

Ο,τιδήποτε «πιάνει» όμως τη σεζόν 2020-21, θα έχει άμεση επίπτωση, τουλάχιστον έτσι λένε τα χαρτιά. Οπότε, το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ή διεκδικήσεις που μπορεί σύντομα να γίνουν αποφάσεις για την τρέχουσα σεζόν για κάποιες ομάδες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ