18.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα «χρωστούμενα» λόγω κορονοϊού και οι ελληνικές ομάδες

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει να ταλαιπωρεί τις ομάδες, με την αγωνιστική δράση να έχει επαναρχίσει στην Ευρώπη, αλλά μετ’ εμποδίων.

Το Basketball Champions League αναγκάστηκε να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής του, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της εξάπλωσης του ιού COVID-19 σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Ο κορονοϊός έχει εισχωρήσει και στις τάξεις των ομάδων, εξάλλου δεν είναι λίγες εκείνες στις οποίες έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι αγώνες τους.

Η Ευρωλίγκα, το Eurocup και η Basket League διατήρησαν το παραδοσιακό σύστημα διεξαγωγής τους, με τις αγωνιστικές όπως είχαν εξ αρχής προγραμματιστεί, χωρίς να προσαρμόσουν το πρόγραμμα των αναμετρήσεων. Κάποια από τα ματς που αναβλήθηκαν έχουν ήδη γίνει, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακόμα που εκκρεμούν και θα διεξαχθούν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Όσον αφορά στις ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται και στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα και δεν έχει καμία εκκρεμότητα, ενώ ο Παναθηναϊκός «χρωστάει» δύο ευρωπαϊκά ματς κι ένα για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ και το Περιστέρι έχουν δώσει όλους τους προγραμματισμένους αγώνες τους στο BCL, αν και στον όμιλο του συγκροτήματος των δυτικών προαστίων έχει παιχθεί μόλις ένας. Αμφότερες οι ομάδες δεν έχουν εκκρεμότητες ούτε εντός συνόρων, έως τώρα.

Ο Προμηθέας Πατρών είδε την αναμέτρησή του με την Τσεντεβίτα Ολίμπια Λιουμπλιάνα να αναβάλλεται, ωστόσο παρότι είχε κρούσματα κορονοϊού αγωνίστηκε με σύνθεση ανάγκης κόντρα στην Γκραν Κανάρια στο Λας Πάλμας και την Τρέντο στο «Δημήτρης Τόφαλος», καθώς η διοργανώτρια αρχή αρνήθηκε να μεταθέσει σε άλλη ημερομηνία τις αναμετρήσεις.

Ο ΕΣΑΚΕ εμφανίστηκε πολύ πιο λογικός και, θέλοντας να εξασφαλίσει όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια όλων αλλά και να προασπίσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, ανέβαλε την αναμέτρηση με τη Λάρισα. Το ίδιο είχε γίνει και με το παιχνίδι Λαύριο-Προμηθέας Πατρών, λόγω κρουσμάτων στους «κυανόλευκους». Οι Αχαιοί δεν θα παίξουν ούτε το Σάββατο (14/11) με την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, με την «Ένωση» να «χάνει» το πρώτο παιχνίδι της φέτος.

Οι αγώνες της Ευρωλίγκας άρχισαν την 1η Οκτωβρίου και εκείνοι του Eurocup έκαναν «ποδαρικό» στη σεζόν 2020-2021 στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν το Basketball Champions League ξεκινούσε τη διοργάνωση του Final 8, που αφορούσε στην αγωνιστική περίοδο 2019-2020 και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ τερμάτισε δεύτερη, χάνοντας στον τελικό από τη Σαν Πάμπλο Μπούργος.

Οι αναμετρήσεις για την κανονική περίοδο του BCL έκαναν πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου, ενώ το διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου προηγήθηκαν τα προκριματικά, τα οποία έγιναν σε «φούσκες», με τη συμμετοχή και του Ηρακλή, ο οποίος όμως έχασε στο πρώτο παιχνίδι του και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Η διοργανώτρια αρχή άλλαξε σύστημα διεξαγωγής και για τους ομίλους, «κατήργησε» τις αγωνιστικές και προγραμμάτισε ξανά τα ματς, ανά εβδομάδα, στην προσπάθειά της να μειώσει τις εκκρεμότητες.

Η Basket League έκανε «τζάμπολ» στις 24 Οκτωβρίου, με τακτικούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό COVID-19, όπως άλλωστε ισχύει και για όλες τις ομάδες των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Οι αναμετρήσεις διεξάγονται, άπασες, κεκλεισμένων των θυρών. Στην Ευρωλίγκα, το Eurocup και το Basketball Champions League υπάρχουν ματς που γίνονται με παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες, ανάλογα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε χώρας. Προηγήθηκε το πρώτο ελληνικό Σούπερ Καπ, στο «Ανδρέας Παπανδρέου», με τον Προμηθέα Πατρών να κατακτάει τον τίτλο και να ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Περιστέρι, στην τρίτη ο Παναθηναϊκός και στην τέταρτη η ΑΕΚ.

Οι εκκρεμότητες εντός κι εκτός συνόρων:

Ευρωλίγκα: 8 αγωνιστικές
Θα έπρεπε να έχουν γίνει 72 αγώνες. Μόνο η 1η, η 2η αγωνιστική και η 7η αγωνιστική δεν έχουν εκκρεμότητες. Εννέα παιχνίδια δεν έχουν γίνει ακόμα.

Ελληνικές συμμετοχές: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οι αγώνες τους που εκκρεμούν: Βιλερμπάν-Παναθηναϊκός και Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης-Παναθηναϊκός.

Το 87.5% των παιχνιδιών έχει διεξαχθεί.

Eurocup: 7 αγωνιστικές
Θα έπρεπε να έχουν γίνει 84 παιχνίδια. Μόνο η 1η και η 2η αγωνιστική δεν έχουν εκκρεμότητες. Δεκατρία παιχνίδια δεν έχουν γίνει ακόμα.

Ελληνική συμμετοχή: Προμηθέας Πατρών. Ο αγώνας του που εκκρεμεί: Τσεντεβίτα Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Προμηθέας Πατρών.

Το 84.5% των παιχνιδιών έχει διεξαχθεί.

Basketball Champions League: 4 αγωνιστικές εβδομάδες
Θα έπρεπε να έχουν γίνει 32 παιχνίδια. Εκκρεμούν τρία ματς, από την 1η, τη 2η και την 4η εβδομάδα στον Όμιλο F (Νίζνι Νόβγκοροντ-Φάλκο), στον Όμιλο H (Σαν Πάμπλο Μπούργος-Μπρίντιζι) και στον Όμιλο H (Καρσίγιακα-Φορτιτούντο Μπολόνια), αντίστοιχα. Η διοργανώτρια αρχή «κατήργησε» τις αγωνιστικές και καθιέρωσε αγωνιστικές εβδομάδες. Έτσι, όλες οι ομάδες έχουν δώσει μέχρι στιγμής από δύο παιχνίδια, εκτός από το Περιστέρι και τις Ρίγα, Στρασμπούρ, Ρίτας Βίλνιους, Φάλκο, Νίζνι Νόβγκοροντ, Καρσίγιακα, Φορτιτούντο Μπολόνια, Μπρίντιζι και Σαν Πάμπλο Μπούργος που έχουν δώσει από ένα.

Ελληνικές συμμετοχές: ΑΕΚ και Περιστέρι. Δεν εκκρεμεί κανένας αγώνας τους.

Το 90.6% των παιχνιδιών έχει διεξαχθεί.

Basket League: 3 αγωνιστικές
Θα έπρεπε να έχουν γίνει 18 παιχνίδια. Όλες οι αγωνιστικές έχουν εκκρεμότητες. Έξι παιχνίδια δεν έχουν γίνει ακόμα. Μόνο η ΑΕΚ, ο Χαρίλαος Τρικούπης, το Περιστέρι και ο Ιωνικός Νικαίας δεν έχουν εκκρεμότητες, ενώ το Λαύριο και ο Προμηθέας Πατρών δεν έχουν δώσει ούτε έναν αγώνα.

Αγώνες που εκκρεμούν: Λαύριο-Προμηθέας Πατρών, Προμηθέας Πατρών-Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ-Λαύριο, Λάρισα-Προμηθέας Πατρών, Λαύριο-Άρης και Ηρακλής-Κολοσσός Ρόδου.

Το 66.6% των παιχνιδιών έχει διεξαχθεί.

Εστιάζοντας στους «Ευρωπαίους», ο Ολυμπιακός έχει δώσει οκτώ επίσημα ματς φέτος, παρότι αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός δέκα, συμπεριλαμβανομένου και του Σούπερ Καπ, όπως και η ΑΕΚ, αλλά οι τρεις αναμετρήσεις της ήταν για το Final 8 του BCL της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 κι όχι για τη φετινή σεζόν. Ο Προμηθέας Πατρών έχει παίξει σε οκτώ παιχνίδια και το Περιστέρι σε εφτά. Πλην των «ερυθρολεύκων», που συμμετέχουν με τη δεύτερη ομάδα τους άρα δεν υπολογίζονται, οι άλλοι τέσσερις είδαν να αναβάλλονται οι αγώνες τους για το Κύπελλο Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται υπό τη «σκέπη» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ