17.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα «γεράκια» πανέτοιμα για υψηλές πτήσεις (pics+vids)

Οι Ατλάντα Χοκς αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν από τους μεγαλύτερους νικητές της φετινής free-agency του NBA, καθώς έδρασαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, ταράζοντας για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά της λίγκας. Τα «γεράκια» κατάφεραν να ενισχυθούν καταλυτικά σε πολλά σημεία που πονούσαν και πλέον δείχνουν έτοιμα να βγουν από το καθεστώς ανυποληψίας, στο οποίο είχαν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, ατενίζοντας με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.

Από την διεκδίκηση του τίτλου στην ολική ανοικοδόμηση

Η ανοικοδόμηση, λοιπόν, φαίνεται να ολοκληρώνεται σιγά-σιγά στην Ατλάντα και μια αύρα αντίστοιχη της σεζόν 2014-15 αποπνέει στις τάξεις του οργανισμού. Εκείνη την χρονιά, η ομάδα υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή των Μιλγουόκι Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, αποτέλεσε την απόλυτη έκπληξη της χρονιάς, σημειώνοντας το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην λίγκα με 60 νίκες και βλέποντας τέσσερις παίκτες της να χρίζονται all-stars (Χόρφορντ, Μίλσαπ, Κόρβερ, Τιγκ). Τότε, έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής για να αποκλειστούν από τους Κλίβελαντ Καβελίερς του Λεμπρόν Τζέιμς, οι οποίοι δεν είχαν στην διάθεση τους τον Κέβιν Λοβ και τον Κάιρι Ίρβινγκ λόγω τραυματισμών. Εκείνη η χρονιά ήταν η κορυφαία των τελευταίων 40 χρόνων του οργανισμού.

Τα επόμενα δύο χρόνια οι Χοκς, και πάλι με τον κόουτς Μπουντενχόλζερ στο τιμόνι, μπήκαν στα playoffs, έχοντας όμως ρόλο κομπάρσου. Από το 2017 όμως και έπειτα αποχώρησαν από το προσκήνιο και ξεκίνησαν μια ολική ανοικοδόμηση γύρω από το πρόσωπο του rookie του 2018, Τρέι Γιανγκ. Τις δύο τελευταίες σεζόν οι Χοκς αποτελούσαν μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας, όντας στα τελευταία πατώματα της βαθμολογίας και ο μόνος λόγος για να τους παρακολουθήσει κανείς ήταν ο πόιντ-γκαρντ από το Τέξας. Ο νεαρός παίκτης πέρσι σε μια τραγική σεζόν για την ομάδα του κατάφερε να ξεκινήσει ως βασικός στο All-Star-Game για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι Χοκς ολοκλήρωσαν την περσινή σεζόν με ένα τραγικό ρεκόρ 20-47, αλλά ο Τρέι Γιανγκ σημείωσε τρομερά νούμερα, μετρώντας 29.6 πόντους και 9.3 ασίστ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Οι ηχηρές αφίξεις

Αυτές οι μέρες μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο οργανισμός μερίμνησε και πλαισίωσε τον Γιανγκ με την απαιτούμενη βοήθεια, ούτως ώστε τα «γεράκια» να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικά. H απόκτηση του Κλιντ Καπέλα από τους Χιούστον Ρόκετς μέσω ενός trade στην τελευταία μέρα των ανταλλαγών τον περασμένο Φεβρουάριο σήμανε την εκκίνηση της νέας μέρας για τον οργανισμό. Λίγο πριν την υλοποίηση των παρακάτω εντυπωσιακών κινήσεων στην ελεύθερη αγορά, οι Χοκς στο Draft επέλεξαν τον σέντερ Ονιέκα Οκόνγκου στο νούμερο 6, γεμίζοντας για τα καλά την front-line τους.

Ραζόν Ρόντο

Ο Ρόντο, έχοντας κερδίσει το δεύτερο δαχτυλίδι της καριέρας του, όντας μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής με Σέλτικς (2008) και Λέικερς (2020), αποφάσισε να μείνει ελεύθερος και εν τέλει έφυγε από την «πόλη των αγγέλων». O πολύπειρος πόιντ-γκαρντ, στα 34 του πια, θα αγωνίζεται για λογαριασμό των Χοκς, με την Ατλάντα να αποτελεί την 7η ομάδα της σταδιοδρομίας του. Ο απόφοιτος του Κιντάκι υπέγραψε συμβόλαιο 2 χρόνων και αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων με τα «γεράκια».

Κρις Νταν

Η άλλη ενίσχυση των Χοκς στη back-court ακούει στο όνομα Κρις Νταν. Ο Νταν έπειτα από τρία χρόνια στους Σικάγο Μπουλς, στους οποίους βρέθηκε μέσω του trade που έστειλε τον Τζίμι Μπάτλερ στην Μινεσότα (2017), ανοίγει μια νέα σελίδα στην καριέρα. Ο 26χρονος γκαρντ, όντας ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην θέση του, υπέγραψε για 2 χρόνια με τα «γεράκια» με τις απολαβές του να ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ντανίλο Γκαλινάρι

Μια από τις πιο ηχηρές ανακατατάξεις στην λίγκα ήταν εκείνη του Ντανίλο Γκαλινάρι. Ο 32χρονος Ιταλός, όντας ένας από τους πιο συνεπείς και αποτελεσματικούς σκόρερ στην λίγκα, έφυγε από την περσινή έκπληξη της σεζόν, τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και ευελπιστεί να οδηγήσει τους Χοκς σε μια ανάλογη πορεία. Ο έμπειρος φόργουορντ πέρσι σημείωσε 18.7 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, όντας παράλληλα ένας από τους πιο εύστοχους παίκτες του πρωταθλήματος (61.2% TS). To νέο του συμβόλαιο έχει διάρκεια 3 χρόνια και οι απολαβές του ανέρχονται στην τάξη των 61.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Η πιο ηχηρή κίνηση των Χοκς ήταν η εξασφάλιση της υπογραφής του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Διάφορα δημοσιεύματα τον ήθελαν πάρα πολύ κοντά στους Μπακς, αλλά τα «ελάφια» δεν μπόρεσαν να οριστικοποιήσουν την συμφωνία. Έτσι, τα «γεράκια» κατέθεσαν την προσφορά τους, οι Σακραμέντο Κινγκς δεν την μάτσαραν και ο 28χρονος Σέρβος θεωρείται πλέον μόνιμος κάτοικος της Ατλάντα. Κατά την περσινή σεζόν κέρδισε θέση βασικού στο ροτέισον των «βασιλιάδων» και συνέχισε να καθιερώνει τον εαυτό του ως έναν από τους πιο αξιόπιστους γκαρντ στο πρωτάθλημα. Τελείωσε την σεζόν έχοντας 15.1 πόντους, 3.4 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο ανά ματς, όντας συνάμα πολύ εύστοχος. Για τα επόμενα 4 χρόνια θα φοράει την φανέλα των Χοκς με τις συνολικές εισπράξεις του να αγγίζουν τα 72 εκατομμύρια δολάρια.

Πολυφωνία, εμπειρία, άμυνα, βάθος

Όλες αυτές οι προσθήκες σκόρπισαν ενθουσιασμό στους φιλάθλους της λίγκας και κατέστησαν τους Χοκς μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες του πρωταθλήματος. Αυτές οι κινήσεις όμως ήταν πρώτα και πάνω από όλα κινήσεις ουσίας και το αγωνιστικό πρόσωπο των «γερακιών» αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Η έλευση του βετεράνου Ρόντο φέρνει εμπειρία στην νεανική ομάδα της Ατλάντα και ο πεπειραμένος γκαρντ μπορεί να παίξει τον ρόλο του μέντορα για τον αστέρα του οργανισμού, Γιανγκ. Επίσης, η παρουσία του Ρόντο θα εξασφαλίζει κάποια ποιοτικά λεπτά ξεκούρασης για τον πρώτο «άσο» του ρόστερ. Το ίδιο ακριβώς θα κάνει και η προσθήκη του Νταν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι Ρόντο και Νταν θα διορθώσουν ένα από τα μεγαλύτερα κακώς κείμενα της ομάδας, το οποίο είναι η άμυνα. Οι Χοκς τα τελευταία χρόνια είχαν μια από τις χειρότερες άμυνες στο ΝΒΑ και αυτοί οι δύο νέοι παίκτες τους είναι σε θέση να φέρουν αλλαγές σε αυτό το κομμάτι.

Από την άλλη μεριά οι Μπογκντάνοβιτς και Γκαλινάρι έρχονται να ενισχύσουν δραστικά το οπλοστάσιο της ομάδας, το οποίο μέχρι πρότινος περιοριζόταν -λιγότερο ή περισσότερο- στα πυρά του Γιανγκ. Αυτοί οι δύο παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις και για τους ίδιους αλλά και για τους συμπαίκτες τους. Έχουν έφεση στο σκοράρισμα τόσο από κοντινή όσο και από μακρινή απόσταση και όπως αναφέρθηκε παραπάνω έχουν υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Αξιοσημείωτο, αποτελεί το γεγονός ότι ο Γκαλινάρι θα ξεκινάει από τον πάγκο με τον «Διόσκουρο» του Γιανγκ, Τζον Κόλινς να είναι βασικός, όπως έγινε γνωστό από τον GM της ομάδας, Τρέιβις Σλενκ. Αυτή η συνθήκη θα κάνει τον Ιταλό έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παγκίτες στην ιστορία και το second unit των Χοκς ένα από τα πιο γεμάτα του ΝΒΑ.

Προσδοκίες

Ο στόχος της εισόδου στα playoffs δεν θέτει τον πήχη ψηλά για τις περισσότερες ομάδες, οι οποίες θέλουν να θεωρούνται ανταγωνιστικές. Για μια ομάδα όμως, που τα τρία τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να σημειώσει περισσότερες από 29 νίκες, είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Στα χαρτιά αυτή η ομάδα δείχνει έτοιμη να επανέλθει στις υψηλές πτήσεις, αλλά αυτό πρέπει να φανεί στο γήπεδο. Όπως δήλωσαν οι Τρέι Γιανγκ και ο Τζον Κόλινς, το νέο αυτό σύνολο πρέπει να αποκτήσει χημεία.

Αυτά τα «γεράκια», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα μπορέσουν να κοντράρουν τα πρώτα ονόματα της ανατολικής περιφέρειας (Μπακς, Χιτ, Νετς, Σιξερς, Σελτικς), αλλά μπορούν να ευελπιστούν, έχοντας βάσιμες ελπίδες, για την 7η ή 8η θέση της περιφέρειας. Το πιο ελπιδοφόρο όμως για την Ατλάντα είναι το ότι και αν όλα πάνε στραβά, υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να γίνουν εύκολα ανταλλαγή, καθώς δεν έχουν βαριά συμβόλαια. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιο καταστροφικό σενάριο για το άμεσο μέλλον του οργανισμού και οι ιθύνοντες των Χοκς ελπίζουν για το καλύτερο, ελπίζουν σε μια αναβίωση της σεζόν 2014-15 και στην καθιέρωση τους στην αφρόκρεμα του ΝΒΑ. Την ίδια στιγμή οι παίκτες τους έχουν ξεκινήσει από νωρίς την σκληρή δουλειά...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ