16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τα αληθινά «θέλω» κάποια στιγμή φαίνονται

Λένε πολλές φορές, ότι πρέπει να δώσεις εξουσία σε έναν άνθρωπο, για να δεις το πραγματικό ποιόν του χαρακτήρα του. Και ο Τζόρντι Μπερτομέου φροντίζει σε κάθε περίπτωση να επιβεβαιώνει αυτή την φράση και όσους τη στηρίζουν, με όσα κάνει τα τελευταία χρόνια, και δη από τότε που επέστρεψε δυναμικά η FIBA στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Θα πει κανείς: «Μα καλά, κι αυτή η FIBA για 15 χρόνια τον άφησε μόνο να αλωνίζει και, λίγο-λίγο, να μεγαλώνει το προϊόν της Euroleague». Σωστά, δεν έχει κανείς αντίρρηση για το «λήθαργο» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αυτό το δέχονται ακόμη και στην ίδια, μέσες άκρες. Δε σημαίνει αυτό, όμως, ότι του έδωσε και το πάτημα για πλήρη ασυδοσία και να φέρεται σε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα του προϊόντος του με τόσο απαξιωτικό τρόπο και πρωτοφανή αλαζονεία.

Στην αρχή ήταν οι εθνικές ομάδες και τα «παράθυρα» των προκριματικών αγώνων. Μια ιδέα, που για κάποιο λόγο από πολλούς θεωρήθηκε οπισθοδρομική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Λες και πρέπει να έχουμε… ξεχασμένες τις εθνικές ομάδες για όλη την χρονιά και να τις θυμόμαστε τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που, για παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο η UEFA καθιέρωσε και δεύτερη διοργάνωση μέσα στη σεζόν για τις εθνικές ομάδες, το Nations League. Και μιλάμε, τώρα, για το ποδόσφαιρο, που η κορυφαία του διοργάνωση αποφέρει πακτωλό χρημάτων στις ομάδες του. Καμία σχέση με όσα προσφέρει, δηλαδή, η Ευρωλίγκα. Και εκεί δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη διεξαγωγή όλων των διοργανώσεων.

Όταν, δε, ο Μπερτομέου είχε προχωρήσει στη δήλωση περί μη συμμετοχής των αθλητών της Euroleague σε φιλικούς αγώνες των εθνικών ομάδων, στο Basketa.gr είχαμε αναλύσει για ποιο λόγο πια… δε θέλει να κρυφτεί, ενώ για μια εποχή προσπαθούσε να ισχυριστεί πως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του αθλήματος, άρα και των εθνικών ομάδων. Μάταιη η προσπάθεια του, όπως όλες, για να δείξει πως δε σκέφτεται μόνο το συνεταιρισμό, από τον οποίο αποκομίζει πολύ μεγάλο όφελος.

Το τελευταίο επεισόδιο των αντιφάσεων του ισχυρού άνδρα της Euroleague, αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα. Κι αυτό, γιατί ενώ πριν από λίγες μέρες ισχυριζόταν πως η Euroleague δεν πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο» στην ανάπτυξη των εθνικών πρωταθλημάτων, τώρα με το νέο πρόγραμμα προκάλεσε πρόβλημα στο ίσως μεγαλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η «θύελλα» αντιδράσεων της ACB, που σκέφτηκε ακόμη και διεξαγωγή αγώνων της μέσα στα «παράθυρα», δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ’ όψιν. Ο δε Μπερτομέου έδειξε παρόμοια συμπεριφορά απέναντι στην ίδια τις τελευταίες του δηλώσεις. Και όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

«Είναι λογικό που ανησυχούν, αλλά είναι ένα καλεντάρι για όλη την Ευρώπη και στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τόσα προβλήματα», είπε ο ίδιος, ενώ τα προβλήματα διογκώνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Και οι πραγματικές του προθέσεις, μάλλον, φαίνονται στον απόλυτο βαθμό πια…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ