19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Συγκλονιστικός ο Γκάλης, πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας (vids+pics)

Στο πάνθεον της ιστορίας του παγκοσμίου μπάσκετ πέρασε ο Νίκος Γκάλης με την είσοδό του στο Naismith Memorial Basketball Hall.

Στην τελετή που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (09/09), στο «Symphony Hall» του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο «γκάνγκστερ» έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που βλέπει το όνομά του στην «αίθουσα της δόξας» και με ένα συγκλονιστικό λόγο ανάγκασε ολόκληρη την αίθουσα να τον χειροκροτήσει θερμά. «Ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστώ πως θα έφθανα εδώ», παραδέχθηκε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ποτέ δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα, παρότι το όνειρό του ήταν να παίξει στο ΝΒΑ.

«Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα κι εδώ δίπλα μου είναι ο Μπομπ Μάκαντου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου. Μας συνδέουν σπουδαίες μονομαχίες με τον Μπομπ. Ευχαριστώ τους φίλους μου που με ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για εμένα. Παλιοί συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ. Τότε, στο Σίτον Χολ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφθανα εδώ. Το όνειρό μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ, επιλέχθηκα από τους Σέλτικς στο ντραφτ μαζί με τον τρομερό Λάρι Μπερντ. Είχα προτάσεις από αρκετές ομάδες από την Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Ρεντ Άουερμπαχ ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», ανέφερε αρχικά.

Για την ύψιστη τιμή που του έγινε, με την είσοδό του στο Hall of Fame, συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων για αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων, αλλά και κάτι άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε «Νίκο, Νίκο», έτσι με φωνάζουν. Μου είπε «θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό μου, τον Άρη, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα». Πριν ανεβεί στο πάνελ για να μιλήσει προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο σε εκείνον, στο οποίο αντίπαλοί του όπως ο Τόνι Κούκοτς, ο Βλάντε Ντίβατς και ο Ντέτλεφ Σρεμπφ του επεφύλασσαν αποθεωτικά σχόλια.

https://www.youtube.com/watch?v=9UhLdf3uwdA

https://www.youtube.com/watch?v=tqmjhfxOlGo

Η τάξη του 2017 απαρτίστηκε, εκτός του Νίκου Γκάλη που είναι ήδη μέλος και του Hall of Fame της FIBA από το 2007, οι Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Μπιλ Σελφ, Ρεμπέκα Λόμπο, Μάφετ Μακ Γκρόου, Ρόμπερτ Χιουζ, Τζέρι Κράουζ, Τζορτζ Μακ Γκίνις, Τομ Γιάρνστεντ, Ζακ Κλέιτον και Μάνι Τζάκσον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ