17.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στιβ Μπαρτ στο Basketa: «Γι’ αυτό ήρθα στη Λάρισα»

Ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ πέτυχε ένα σουτ… ολόκληρη σωτηρία για τον ΓΛ/Φάρο και εξηγεί στο Basketa.gr πως… για αυτό το λόγο ήρθε στη Λάρισα πριν από λίγο καιρό, μιλώντας για το τι τον έκανε να νιώθει τόσο άνετα και να πάρει την τελευταία προσπάθεια παρά την προηγούμενη άστοχη, για να «σκοτώσει» τον Κολοσσό, τη θέση του ως ηγέτη στο σύνολο και τα «πειράγματα» με τον πατέρα του, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην χώρα μας.

Ο πατέρας του, Στιβ Μπαρτ, μπορεί να αποτελεί έναν ξεχωριστό παίκτη, από όσους ξένους έχουν περάσει στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά κι εκείνος… δεν πάει πίσω. Μπορεί, μάλιστα, σύντομα να θεωρηθεί ένας βασικός παράγοντας της σωτηρίας του ΓΛ/Φάρου στη Stoiximan.gr Basket League, με το τρίποντο κόντρα στον Κολοσσό που «έγραψε» το τελικό 79-77 να ολοκληρώνει μία μεγάλη ανατροπή, που πιθανότατα σημαίνει και το ότι οι Θεσσαλοί… ξεμπλέκουν μία και καλή. Και όλα αυτά, ενώ πριν από μόλις λίγες ημέρες αναφερόταν στους παράγοντες της μεγάλης επιτυχίας επί του Άρη.

Ποιο είναι, όμως, το συναίσθημα της ανατροπής και, εν τέλει, της κατάκτησης ενός τόσο σπουδαίου αποτελέσματος; Ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, απαντώντας στο Basketa.gr, τονίζει ότι «είναι πάντα τέλειο να κερδίζεις έτσι. Με το να παλεύεις, δηλαδή, και να γνωρίζεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς τα… αδέρφια σου στο παρκέ. Θεωρώ, όμως, ότι μπορούμε να αποδώσουμε και καλύτερα, καθώς βάλαμε σε δύσκολη θέση τον εαυτό μας στο συγκεκριμένι παιχνίδι, μένοντας πίσω αρχικά με διαφορά 15 πόντων κι έπειτα με εννέα στην τελευταία περίοδο. Μπορούμε, λοιπόν, να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε, ότι σε μερικά παιχνίδια είναι σημαντικό και πάλι να μάχεσαι». Δεν είναι υπερβολικό, πάντως, να πούμε ότι ο Γυμναστικός είχε ιδιαίτερο άγχος για το ματς με τους «θαλασσί», αφού το μετέπειτα δύσκολό πρόγραμμά του, τον υποχρέωνε στην εντός έδρας νίκη. «Ναι, ίσως να ήμασταν πολύ αγχωμένοι στο παιχνίδι αυτό. Δεν μπορείς να ισχυριστείς, όμως, ότι υπήρξε παίκτης που να ήταν ιδιαίτερα εγωνιστής για την νίκη, καθώς όλοι θέλαμε το αποτέλεσμα για το σύνολο, τον οργανισμό εν γένει και την πόλη μας. Στο τέλος ήμασταν όλοι ενωμένοι, λοιπόν, και στις δύο πλευρές του παρκέ, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα, κάτι που μας έφερε το αποτέλεσμα, παραδέχεται ο έμπειρος γκαρντ.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, λοιπόν, αυτός ήταν που κέρδισε το ματς για τον Φάρο, ευστοχώντας στο τρίποντο που διαμόρφωσε το τελικό 79-77, ενώ πριν από λίγα δευτερόλεπτα είχε αστοχήσει σε δίποντο για το προσπέρασμα. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνο το σουτ δεν είχε καμιά σημασία για τον ίδιο, από τη στιγμή που ξαναβρήκε την ευκαιρία, αφού επισημαίνει ότι «δεν το σκεφτόμουν. Αυτό κάνω και αυτό ήρθα να κάνω στη Λάρισα. Το ακόμη καλύτερο για μένα, είναι ότι με εμπιστεύονται οι συμπαίκτες μου. Γίνεται πολύ πιο άνετη μία κατάσταση με αυτό τον τρόπο, οπότε εγώ απλά φροντίζω να… σουτάρω», ενώ για το γεγονός, ότι σε εκείνη την προτελευταία επίθεση σούταρε πολύ νωρίς, παραδέχτηκε ότι το έκανε για να αποκτήσει επιπλέον κατοχή η ομάδα του. «Ναι, ακριβώς αυτή ήταν ιδέα, να έχουμε δηλαδή δύο ευκαιρίες να πάρουμε την νίκη και στο σημείο που σούταρα στην προτελευταία κατοχή μας, είχα βρει ούτως ή άλλως ιδανικές συνθήκες. Και πάλι, βέβαια, εκείνοι είχαν την τελευταία κατοχή, αλλά τα καταφέραμε, όπως και στην επίθεση νωρίτερα, όπου χωρίς τη συμβολή του Μάνου (σ.σ. Παπαμακάριος) και του Νώντα (σ.σ. Παπαντωνίου) κι εγώ δε θα τα κατάφερνα», είπε.

Δε θα μπορούσαμε, πάντως, να μην αναφερθούμε σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. Ο Μανώλης Παπαμακάριος, μετά το τρίποντο του Μπαρτ κι ενώ όλοι πανηγηρίζουν, φροντίζει να τους… βάλει στις θέσεις τους, για να βγει η τελευταία άμυνα, ενώ αφού αυτή βγήκε και ο Τι Τζέι Μπρέι δεν ευστόχησε, ο Έλληνας πλέι μέικερ είχε… νεύρα με τους συμπαίκτες του, γιατί δεν εκτελέστηκαν σωστά όλες οι οδηγίες. Ο Στιβ Μπαρτ θυμάται εκείνες τις στιγμές, για να αποθεώσει τον Παπαμακάριο με τα εξής λόγια: «(γέλια) Αυτός είναι ο Μάνος, ο στρατηγός, ο ηγέτης, ο αρχηγός μας, αυτός που όταν όλοι… τρελαίνονται, εκείνος παραμένει ήρεμος και μας διατηρεί στην ίδια συγκέντρωση. Μπορεί εκείνη τη στιγμή όλοι οι παίκτες να βρισκόμασταν με την ψυχολογία στα ύψη, αλλά αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να μαθαίνουμε για τόσο λεπτές καταστάσεις, και ιδιαίτερα νεότεροι παίκτες σαν τον Βασίλη (σ.σ. Μουράτος). Πάντα πρέπει να καταλαβαίνεις πώς να παίζεις σωστά».

Μετά από μία τέτοια εμφάνιση, θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα ευχάριστα σχόλια από την πλευρά του πατέρα του. Μην παίρνετε, όμως, και… όρκο. «Δεν έχω μιλήσει ακόμη, καθώς δεν νομίζω ότι έχει… ξυπνήσει αυτή τη στιγμή. Ξέρω, όμως, σίγουρα πως αυτό που θα μου πει είναι “εντάξει, αυτό υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνεις”», μας είπε το απόγευμα του Σαββάτου (31/3), περιμένοντας να επιβεβαιωθεί αυτό που προέβλεψε πως θα του πει ο πατέρας του, Στιβ, υπογραμμίζοντας πως «μεταξύ μας, όταν μιλάμε, δεν αφήνουμε κανέναν να χαλαρώσει. Πάντοτε βρίσκουμε τρόπο να… τσιγκλάμε ο ένας τον άλλο». Στον πατέρα του, άρα, αρέσει όταν ο γιός διαπρέπει σε μία χώρα που έχει αγαπήσει. «Ναι, του αρέσει. Έχει, άλλωστε, αρκετές αναμνήσεις από εδώ. Πρέπει να σου πω, όμως, ότι είναι και… λίγο παλιομοδίτης στο πώς να παίζει κάποιος μπάσκετ, συμβουλεύοντάς με πάντα να… σκοτώνω τους πάντες, όταν μπαίνω στο παρκέ», παραδέχεται ο «άσος» του Φάρου.

Η σύνδεση με την Ελλάδα, πάντως, υπάρχει. Ο ίδιος ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, όμως, θα ήθελε να παραμείνει, μετά το τέλος της περιπέτειας με τον Φάρο; «Σίγουρα, θα μου άρεσε να μείνω στην Ελλάδα. Νιώθω άνετα εδώ με το στυλ παιχνιδιού που παίζεται, με πολλή τακτική και άμυνα. Μου αρέσει, επίσης, η διαρκής πρόκληση που σου δίνουν οι αντίπαλοι, προσπαθώντας να σε σταματήσουν», απαντά ο ίδιος στο Basketa.gr.

Στον Φάρο, πάντως, μπήκε λίγο… βίαια σε ένα μεγάλο ρόλο, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να τον προορίζει από τις πρώτες του ώρες στη Λάρισα για το ρόλο του ηγέτη. Αυτός ο ρόλος, πάντως, ήταν εύκολα προσαρμόσιμος για τον Αμερικανό, που σχετικά με αυτό το θέμα αναφέρει ότι «ήξερα από την αρχή, ότι πρόκειται για μία κατάσταση πίεσης, αλλά τη γνώριζα, έχοντας παίξει και στον Απόλλωνα Πατρών νωρίτερα για τον κόουτς Σκουρτόπουλο. Με κάλεσε στα τέλη Ιανουαρίου, με την ομάδα να βρίσκεται στην ίδια θέση και τον προπονητή μου να θέλει τα ίδια πράγματα. Δεν τα είχαμε καταφέρει στον Απόλλωνα, δυστυχώς, αλλά έχοντας παίξει για αυτόν και βλέποντας αρκετά πράγματα στην επίθεση να είναι ίδια, ήταν αρκετά εύκολο να προσαρμοστώ. Δεν ήταν, λοιπόν, αφύσικο για εμένα, να έχω αυτό το ρόλο, με τον κόουτς να συνεχίζει να με εμπιστεύεται. Αφού με κάλεσε για τα ίδια πράγματα, λοιπόν, δεν νιώθω κάποια πίεση».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι στις 10 Απριλίου ο Φάρος δίνει άλλο ένα σημαντικό ματς στην Αμαλιάδα, με τον Κόροιβο αυτή την φορά να παίζει με… το μαχαίρι στα δόντια. Πώς πρέπει να αντιδράσει, άρα, μία ομάδα που δεν έχει την ίδια πίεση για το αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε απλά ο εαυτός μας. Θα βρούμε μπροστά μας, σίγουρα, μία ατμόσφαιρα σαν να… διεκδικεί πρωτάθλημα ο αντίπαλός μας, αλλά εμείς πρέπει απλά να παίξουμε το παιχνίδι μας. Οφείλουμε να είμαστε φυσικοί και ήρεμοι, γνωρίζοντας πως έχουμε μία καλή ομάδα και με παίκτες σαν τον Μάνο να μας κρατούν συγκεντρωμένους», υπογράμμισε ο Στιβ Μπαρτ.

Ο ίδιος, πάντως, ήρθε στο σύλλογο μόλις λίγες μέρες, αφότου βρήκε λύση στο διοικητικό και το οικονομικό κομμάτι, χωρίς να είναι όμως αγνώμων της προτέρας κατάστασης, για την οποία είπε πως «γνώριζα από πριν την κατάσταση που επικρατούσε στο σύλλογο και χρειαζόταν να γίνει η αλλαγή στο θέμα της ιδοκτησίας, ώστε να υπογράψω με το σύλλογο. Ήξερα αρκετά πράγματα, έχοντας μιλήσει νωρίτερα με τον Γκάρι Φορμπς και ήταν λογικό να περιμένω αλλαγές. Μόλις άλλαξε η κατάσταση, λοιπόν, πείστηκα να υπογράψω, ανταποκρινόμενος και στο κάλεσμα του κόουτς, που με ενδιαφέρει τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ