22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σημασία δεν έχει το όνομα, αλλά η χάρη

Ο γεννηθείς ως Ρον Αρτέστ έγινε ο τελευταίος παίκτης στο ΝΒΑ που άλλαξε το όνομά του. Δεν είναι, φυσικά, ο πρώτος.

Ο Μέτα Ουόρλντ Πις, όπως ονομαζόταν από το 2011, έγινε Μέτα Φορντ-Αρτέστ για χάρη της γυναίκες του, Μάγια Φορντ, με το Basketa.gr να θυμάται κι άλλες περιπτώσεις παικτών που άλλαξαν το ονοματεπώνυμό τους στο παρελθόν. Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ βαφτίστηκε με το όνομα Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ Τζούνιορ, αλλά αργότερα ασπάστηκε το Ισλάμ και επέλεξε το όνομα με το οποίο είναι σήμερα γνωστός. Ο Ακίμ Ολάζουον αποφάσισε να «διορθώσει» το μικρό του σε Χακίμ, ενώ ως μεσαίο όνομα έχει το Αμπντούλ, δηλώνοντας έτσι την πίστη του στο μουσουλμανισμό, ενώ o Κρις Ουέιν Τζάκσον έγινε Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ το 1993, δύο χρόνια αφότου έγινε μωαμεθανός.

Ο Λόιντ Μπέρναντ Φρι έγινε Ουόρλντ Μπι Φρι λίγο πριν κλείσει τα 28α γενέθλιά του, κάνοντας το παρουτσούκλι του Ουόρλντ κύριο όνομά του, ενώ ο αείμνηστος Μπίσον Ντέλε γεννήθηκε ως Μπράιαν Ουίλιαμς, αλλά προχώρησε στην αλλαγή για να τιμήσει την καταγωγή του, ως αυτόχθονας Αφρικανοαμερικανός από την πλευρά της Τσερόκι μητέρας του και ως Αφρικανός από την πλευρά του πατέρα του.

Σε αλλαγή ονόματος προχώρησε επίσημα, το 2003, και ο Νένε. Ο Βραζιλιάνος φόργουορντ/σέντερ αποχωρίστηκε το πραγματικό όνομά του, Μέιμπινερ Ρόντνεϊ Χιλάριο, για να υιοθετήσει το παρατσούκλι του, που σημαίνει «μωρό». Υπάρχει, από την άλλη, και η περίπτωση του Γκοντ Σάμγκοντ, ο οποίος βαφτίστηκε «θεός» από τους γονείς του, αλλά ο ίδιος επέλεξε να χρησιμοποιεί το όνομα Σάμγκοντ. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να επιστρέψει στη χρησιμοποίηση του Γκοντ, αφού η επίσημη αλλαγή ονόματος στοίχιζε τότε 600 δολάρια, ποσό που αδυνατούσε να διαθέσει.

Ο Χένρι Ουόκερ ξεκίνησε την καριέρα του ως Μπιλ Ουόκερ. Η αλλαγή έγινε το 2014 και απλώς επισημοποίησε ως κύριο το μεσαίο όνομά του. Ως Τζεφ Κέρτις Όρκατ γεννήθηκε ο Τζέφρεϊ Κέρτις Άιρες, ο οποίος για κάποιο διάστημα αυτοαποκαλούταν Τζεφ Πέντεργκραφ. Το όνομά του είναι πλέον εκείνο του βιολογικού πατέρα του, αντί του πατριού του που χρησιμοποιούσε αρχικά. Μπέρδεμα υπάρχει και με το όνομα του Κιθ Ουίλκς, ο οποίος έγινε Τζαμάλ Ουίλκς, αφού έγινε μωαμεθανός, ωστόσο στα επίσημα έγραφα το ονοματεπώνυμό του αναγραφόταν ως Τζαμάλ Αμπντούλ-Λατίφ. Δεν ήθελε να το αλλάξει και στην καθημερινότητά του, για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του.

Από τους παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑ η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Τζέι Αρ Σακουράγκι, γεννηθείς ως Μίλτον Τζέι Χέντερσον Τζούνιορ. Η καριέρα του στην Ιαπωνία έφερε και την αλλαγή στο ονοματεπώνυμό του, εν έτει 2007. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μπόμπι Ντίξον, που μετά την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας το 2015 επέλεξε το Αλί Μοχάμεντ, ωστόσο στο αμερικανικό διαβατήριό του δεν έχει αλλάξει τα στοιχεία του του. Εξάλλου, ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ έπαιξε στα τελευταία χρόνια της καριέρας του ως Ντέιβιντ Μπλου, για χάρη… συντομίας.

Υπάρχει κι ένα όνομα-μυστήριο. Ο Ερσάν Ιλιασόβα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ονομαζόταν Αρσέν Ιλιάσοβ, πριν πάρει την τουρκική υπηκοότητα. Ο ίδιος, όπως και η Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ουδέποτε ασχολήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες. Το όνομα του πατέρα του, πάντως, ήταν Άνβαρ Ιλιάσοβ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ