14.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σανς-Μπακς: Δύο μεταγραφές, μία μόνο δικαίωση (vids)

Οι τελικοί του ΝΒΑ μπαίνουν στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τίτλο στο Game 5 του Φοίνιξ και το Basketa.gr αναλύει το τι θα κρίνει τον πρωταθλητή, με το δίδυμο των Κρις Πολ και Τζρου Χόλιντεϊ να σημαίνει πολλά για το ποιος θα φορέσει το δαχτυλίδι.

Οι Σανς και οι Μπακς ακολούθησαν πέρυσι παράλληλες πορείες στο ΝΒΑ, βίους που έφεραν διαφορετικές αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών τους. Η ομάδα του Φοίνιξ, που τώρα έχει το πλεονέκτημα έδρας για τον τίτλο, είχε κοντέψει να ολοκληρώσει μια τεράστια αντεπίθεση στην «φούσκα» της Disneyland εν όψει playoffs, αποπνέοντας αισιοδοξία για το μέλλον, τη στιγμή που το σύνολο του Μάικ Μπουντενχόλζερ βίωνε το διασυρμό από τους μετέπειτα πρωταθλητές Χιτ στα ημιτελικά της Ανατολής.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, με ένα κεντρικό πρόσωπο να απασχολεί τις δύο ομάδες. Ο Κρις Πολ ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για τα «Ελάφια», προκειμένου να βρουν το κομμάτι, που τους έλειπε για να φορέσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι, αλλά τελικά εκείνοι που πρόλαβαν, ήταν οι «Ήλιοι», συνδέοντας εξαιρετικά ένα ταλαντούχο ρόστερ με προοπτική να πρωταγωνιστήσει για χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, το Μιλγουόκι στράφηκε στη λύση του Τζρου Χόλιντεϊ, ελπίζοντας πως εκείνος θα πρόσφερε την επιθυμητή αναβάθμιση, έστω κι αν δεν είχε την ίδια «λάμψη» ονόματος με τον «CP3».

Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτή. Οι Μπακς, σκεπτόμενοι τις μεταγραφικές τους λύσεις, είχαν αποφασίσει εξαρχής πως επιθυμούσαν μια λύση σαν αυτή του Χόλιντεϊ, που θα πρόσφερε μακροχρόνια συνεργασία με τους υπόλοιπους βασικούς τους παίκτες, παρά μία σαν του βετεράνου Πολ, που μπορεί για ένα ή δύο χρόνια να αναβάθμιζε την ομάδα με την ποιότητά του, αλλά θα είχε και πάλι σύντομη ημερομηνία λήξης.

Η μοίρα, όμως, έφερε τους δύο παίκτες σε τέτοιο σημείο, ώστε να διεκδικούν σε βάθος μόλις δύο ή τριών παιχνιδιών, μαζί με τις ομάδες τους, τη δόξα του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Μόνο η μία πλευρά θα καταφέρει να δικαιωθεί και το Basketa.gr αναλύει το τι θα κρίνει την τελική επικράτηση.

Η ευλογία του να έχεις τον... τελευταίο των πλέι μέικερ

Ο Κρις Πολ είναι από τους τελευταίους πλέι μέικερ... παλιάς κοπής, που έχουμε συνηθίσει να θαυμάζουμε για την οξυδέρκειά τους και την νοοτροπία «pass first, then shoot». Όπου κι αν πηγαίνει, είναι ευλογία για κάθε ομάδα να έχει στο ρόστερ της το συγκεκριμένο μυαλό, βιώνοντας μια πραγματική αναβάθμιση, με κάθε παίκτη να γίνεται καλύτερος, συνεργαζόμενος με τον βετεράνο γκαρντ.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους φετινούς Σανς, και δη σε αντίθεση με την περσινή παρουσία του Ρίκι Ρούμπιο, που μπορεί να είναι εξαιρετικός οργανωτής, αλλά δεν φτάνει στο επίπεδο του Πολ, ούτε και φυσικά είναι το ίδιο απειλητικός εκτελεστικά. Ο Πολ δε βρέθηκε μακριά από το double double, έχοντας στην κανονική περίοδο 16.4 πόντους με 8.9 ασίστ, καθώς και 4.5 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα, σε άλλη μια πλήρη του παρουσία για φέτος.

Δίπλα του, φυσικά, πολλοί παίκτες ήταν εκείνοι, που βελτιώθηκαν αισθητά. Ο Ντέβιν Μπούκερ είναι απολαυστικός και πιο απελευθερωμένος από ποτέ, ο ΝτιΆντρε Έιτον βρήκε... το δάσκαλό του, ο Τζέι Κράουντερ και ο Μάικαλ Μπρίντζες έγιναν οι παράγοντες «Χ», που ήθελε ο Μόντι Ουίλιαμς. Η συμβολή του «CP3», λοιπόν, είναι μοναδική για πολλούς λόγους και, αν οι Σανς φτάσουν μέχρι το σημείο να κόψουν πρώτοι στο νήμα, θα το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον.

Ο συνδετικός «κρίκος» που έψαχνε ο «Coach Bud»

Η μεταγραφή του Τζρου Χόλιντεϊ έφερε αρκετό ενθουσιασμό στους Μιλγουόκι Μπακς το καλοκαίρι. Μπορεί να μην είναι ένας σούπερ σταρ κι ένας παίκτης ελίτ της διαλογής του Κρις Πολ, αλλά όσοι γνώριζαν, καταλάβαιναν πως μπορούσε να αποτελέσει τον αθλητή, που θα μπορούσε να «δέσει» την ομάδα στις δύο πλευρές του παρκέ με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνει επιτέλους το «άλμα», που επιθυμούσε, έχοντας προηγουμένως δεχθεί μεγάλες «σφαλιάρες» από Χιτ και Ράπτορς.

Ο 31χρονος σήμερα πρώην «άσος» των Πέλικανς, όπου αγωνιζόταν για επτά ολόκληρα χρόνια, άλλαξε σελίδα και μαζί άλλαξαν και οι Μπακς. Έβαλαν στο ρόστερ τους έναν παίκτη με «φονικές» επιθετικές ικανότητες, καθώς και εξαιρετική αίσθηση αμυντικής προσήλωσης. Το μαρτουρούν οι 17.7 πόντοι του ανά αγώνα, μαζί με 4.5 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και μόνο 2.2 λάθη στην κανονική περίοδο, σκοράροντας με το εντυπωσιακό 39.2% από την περίμετρο.

Μπορεί να ξεπέρασε ακόμη και τις υψηλές προσδοκίες αρκετών, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ο συνδετικός «κρίκος», που ήθελε ο Μπουντενχόλζερ ανάμεσα σε Γιάννη και Μίντλετον. Το παιχνίδι του Χόλιντεϊ έδωσε ακόμη περισσότερη ελευθερία στον δύο φορές MVP, καθώς και αυτοπεποίθηση στον επί χρόνια συνοδοιπόρο του, ο οποίος πραγματοποίησε μια εμφάνιση στο Game 4 των τελικών, που τα προηγούμενα χρόνια του έλειπε σε κρίσιμα ματς.

Μαζί τους, φυσικά, προστέθηκαν κι άλλοι παίκτες που θα έβαζαν τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε άμυνα και επίθεση, όπως ο Πι Τζέι Τάκερ και ο Μπόμπι Πόρτις, με τον Πατ Κόνατον και τον Μπρουκ Λόπεζ να υπηρετούν επίσης το δικό τους ρόλο. Ο Χόλιντεϊ, όμως, ήταν το «διαμαντάκι» που ήθελαν τα «Ελάφια» να προσθέσουν, για να θεωρήσουν πως μπορούν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου.

Η «μάχη» δύο καταλυτών

Είναι φυσιολογικό, λόγω των ρόλων που έχουν στις ομάδες τους, οι δύο παίκτες να τίθενται αντιμέτωποι συνέχεια στο παρκέ στη διάρκεια των τελικών. Και είναι αλήθεια, ότι η μεταξύ τους «μονομαχία» κρίνει σε αρκετό βαθμό το τι θα συμβεί στο τέλος, όπως και το πού θα καταλήξει τελικά αυτός ο τίτλος.

Νικητής ξεκάθαρος προς το παρόν δεν υπάρχει, αν και ο Χόλιντεϊ μοιάζει να βρίσκει τον τρόπο να «χαλάσει» το παιχνίδι του Πολ. Χάρη στη δική του άμυνα, άλλωστε, ο πλέι μέικερ των Σανς έχει υποπέσει σε 15 λάθη σε όλη τη σειρά, ενώ στα playoffs μετρά συνολικά μόλις 2.2 λάθη ανά παιχνίδι. Παράλληλα, έχει αυξήσει και τα λάθη του στα κρίσιμα λεπτά, έχοντας δύο στο Game 4 έναντι μόλις οκτώ σε 152 λεπτά σε όλη την χρονιά μέχρι τώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=8jci4T5bjfI&ab_channel=DanielLi

Παράλληλα, έχει βελτιώσει σε σύνολο το παιχνίδι του, αυξάνοντας τη δημιουργικότητά του με 8.3 ασίστ ανά αγώνα, με τους υπόλοιπους αριθμούς περίπου ίδιους. Το θέμα για τους δύο, τώρα, είναι το πώς θα αντιδράσει ο Πολ στα επόμενα τουλάχιστον δύο παιχνίδια, με δεδομένη την επιρροή, που αναφέραμε πως έχει στο παιχνίδι των Σανς.

Υπάρχουν, ασφαλώς, κι άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν τον πρωταθλητή. Αυτοί οι δύο, όμως, και όχι άλλοι σούπερ σταρ στις δύο ομάδες, είναι εκείνοι που, συνδεόμενοι με τη μοίρα από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, θα δώσουν πρώτοι την απάντηση για το ποιος θα χαμογελάσει...

https://www.youtube.com/watch?v=CZwqB9Xmc8Y&ab_channel=L%E1%BB%8FV%C3%A0Ch%C3%A8



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ