19 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ρονάλντας Ρουτκάουσκας στο Basketa: «Να τελειώσουμε ό,τι δεν έγινε πριν από δύο χρόνια»

Ο Ηρακλής ήταν επιβλητικός στο Κλειστό της Πυρκάλ και έστειλε μήνυμα με το μεγάλο «διπλό» κόντρα στον Αμύντα, με τον κορυφαίο Ρονάλντας Ρουτκάουσκας να μιλάει στο Basketa.gr για την καλύτερη εκτός έδρας εμφάνιση του «Γηραιού», την πολύ καλύτερη δεύτερη θητεία του, την αγάπη για τη Θεσσαλονίκη και μια δουλειά που έμεινε... στη μέση.

Στον Ηρακλή είναι αποφασισμένοι για την άνοδο. Και αυτή την φορά, δείχνουν πιο ικανοί από ποτέ να τα καταφέρουν. Χρειάστηκε να βρεθεί πρώτα μια κατεύθυνση και έγινε και αυτό, με τον Κώστα Μέξα να οδηγεί τον «Γηραιό» και μια πλειάδα εξαιρετικά ποιοτικών παικτών να τον οδηγεί προς την καταξίωση, όντας στη δεύτερη θέση της Α2 και σε απόσταση μόλις μίας νίκης από τον πρωτοπόρο Ιωνικό, που πριν από λίγο καιρό είχε υποτάξει.

Ο Ηρακλής είναι και πειστικός. Πέρασε με 83-65 από την έδρα του Αμύντα, σε μια εξαιρετική εκτός έδρας εμφάνιση κι ελπίζει το «τρένο» να μην χαθεί φέτος. Πώς εξηγείται, όμως, μια τόσο κυρίαρχη εμφάνιση απέναντι σε μια ομάδα... die hard; «Προετοιμαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε κάθε παιχνίδι, κάνοντας το κατάλληλο σκάουτινγκ στα plays τους, τους παίκτες τους και δείχνοντας πάντα σεβασμό στον αντίπαλο, ειδικά στα εκτός έδρας. Νομίζω πως από την πρώτη στιγμή στο παρκέ, δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και συνέχεια θέλαμε κάτι περισσότερο», εξηγεί ο Ρονάλντας Ρουτκάουσκας μέσω του Basketa.gr, εκπέμποντας μια προσήλωση, που φαίνεται και στο παρκέ.

Ο ίδιος αποφεύγει να χαρακτηρίσει το «διπλό» αυτό ως καθοριστικό για το δύσκολο δρόμο που έχει χαραχθεί. «Πρέπει να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Είναι μια μεγάλη σεζόν και μόλις τώρα τελειώνει ο πρώτος γύρος. Το πιο σημαντικό, είναι να μείνουμε ενωμένοι και υγιείς, γιατί όλοι οι παίκτες έχουμε επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας. Όλοι είναι σημαντικοί εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για σημαντικούς παίκτες, ανέφερε και το τι πρεσβεύει ο ίδιος μέσα στο σύνολο του κόουτς Μέξα. «Είμαι ένας παίκτης ομάδας, ποτέ δεν υπήρξα εγωιστής και πάντα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, για να κερδίζει η ομάδα. Παίζω καλύτερα φέτος, όντως, ίσως γιατί έχω κερδίσει εμπειρία από την πρώτη μου παρουσία στο πρωτάθλημα και είναι η δεύτερη φορά μου εδώ», είπε.

Ο Λιθουανός βρισκόταν στον Ηρακλή και τη σεζόν 2016-2017, όταν για λίγο είχε χαθεί η άνοδος από τον Φάρο Κερατσινίου. Πώς αποφάσισε την επιστροφή, όμως; «Δεν είχα κάποια ομάδα ή κάτι σε αναμονή, οπότε με κάλεσε ο Ηρακλής και δεν μπορούσα να πω όχι, γιατί λατρεύω την πόλη και τους ανθρώπους εδώ, γνωρίζοντας πως στόχος είναι η Α1». Δεν είναι μόνο αυτό, όμως, αλλά και η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, για την οποία λέει πως «για μένα είναι η καλύτερη πόλη, όπου έχω αγωνιστεί. Δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά έχει τα πάντα και είναι όμορφη, ιδιαίτερα όταν ζεσταίνει λίγο ο καιρός». Άλλες πόλεις, άραγε, έχει επισκεφθεί; Ο Ρονάλντας Ρουτκάουσκας απαντά πως «έχω επισκεφθεί πόλεις σε αποστολές μας, οπότε λόγω των αγώνων δε βλέπω πολλά πράγματα. Μου αρέσει πολύ, όμως, στην Ελλάδα, που έχει πολύ όμορφο καιρό και πεντανόστιμο φαγητό».

Καλές οι βόλτες, η πόλη και το φαγητό, αλλά έχει έρθει για μια συγκεκριμένη αποστολή. Αυτή, για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα, όταν την άνοιξη του 2017 η ομάδα του έχασε την άνοδο για την Basket League, με τον Φάρο να «σπάει» την έδρα της. Ο Ρουτκάουσκας ψάχνει την εξιλέωσή του. «Για μένα, στόχος είναι να πετύχω ό,τι δεν πέτυχα πριν από δύο χρόνο, όταν χάσαμε έναν τελικό για να φτάσουμε στην Α1. Πρέπει να βοηθήσουμε, λοιπόν, την ομάδα να τα καταφέρει τώρα». Καταλαβαίνετε το ιερό πάθος του.

Ο 26χρονος «άσος» προέρχεται, όπως θα έχει γίνει κατανοητό εκ του επωνύμου του, από μία χώρα με ισχυρή παράδοση στο μπάσκετ, όπως η Λιθουανία. Τι διακρίνει ανάμεσα στις δύο χώρες; «Δεν έχω παίξει ποτέ στη Λιθουανία, αλλά είναι αλήθεια πως εκεί έχουμε μόνο το μπάσκετ. Μιλάμε, λοιπόν, όλοι για μπάσκετ εκεί, όπως εσείς μιλάτε εδώ για ποδόσφαιρο. Νομίζω, ότι αυτό το άθλημα αρέσει περισσότερο στους Έλληνες, αλλά και οι δύο χώρες έχουν φιλάθλους, που τρελαίνονται για το μπάσκετ», σχολιάζει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ