18.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ραζής στο Basketa: «Τον πρώτο λόγο ο Ηρακλής, θα έρθει η ευρωπαϊκή υπέρβαση για τον Κεραυνό»

Ο Ηρακλής έτυχε να βρεθεί αντίπαλος με τον Κεραυνό Στροβόλου, σε μια σπάνια ελλαδοκυπριακή «μάχη» για την Ευρώπη, και ο Χριστόφορος Ραζής μίλησε στο Basketa.gr για την κλήρωση με τον «Γηραιό», την επιστροφή του ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια στην ομάδα που τον ανέδειξε και την προοπτική, που επιθυμούν στο σύλλογο για μια επιτυχία εκτός συνόρων.

Ο Κεραυνός Στροβόλου δεν είναι μία από τις δυνάμεις που αποκαλούμε ως παραδοσιακές στο κυπριακό πρωτάθλημα, υπό την έννοια ότι διεκδικεί τίτλους εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά πρόσφατη, θα έλεγε κανείς, καθώς ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1964, αλλά μέσα στο διάστημα μόλις 56 ετών ζωής έχει καταφέρει αρκετά σπουδαία πράγματα.

Μέσα σε αυτά τα 56 χρόνια, έχει κατακτήσει 21 τίτλους, εκ των οποίων επτά πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και τέσσερα Σούπερ Καπ, ενώ την περσινή σεζόν «διέλυσε» τους πάντες και πήρε το double. Την ίδια ώρα, επειδή αυτά αρκετά δεν είναι για τις φιλοδοξίες του, ψάχνει για αρχή μέσω του FIBA Europe Cup την ευρωπαϊκή υπέρβαση, έχοντας παίξει μέχρι τους «16» της διοργάνωσης το 2018, ενώ παλεύει να βρεθεί στους ομίλους του BCL, όντας σκληρός για κάθε αντίπαλο, κάτι που πρέπει να προσέξει ο Ηρακλής, με τους δύο να συνθέτουν μια όχι ιδιαίτερα συχνή ελλαδοκυπριακή «μάχη» για την Ευρώπη.

https://www.youtube.com/watch?v=gX_6AuyWlqI

https://www.youtube.com/watch?v=jnliZQIY13U

Παράλληλα, μέσα σε ένα πλαίσιο ανανέωσης και διάθεσης να δείξει εμπιστοσύνη στα ντόπια παιδιά, επιχειρεί να γεμίσει το ρόστερ με Κύπριους καλαθοσφαιριστές, γεμάτους δίψα να τον οδηγήσουν σε αυτή την υπέρβαση που αναζητά. Ο Χριστόφορος Ραζής, που από το 2010 που έφυγε από το σύλλογο, που τον μεγάλωσε, πέρασε αρκετά χρόνια στα λημέρια μας, με τελευταία του θητεία την περασμένη σεζόν στο Ρέθυμνο, είναι από αυτούς που το πιστεύουν και θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο.

https://www.youtube.com/watch?v=v_0Nm-7n2Js

Ο 31χρονος γκαρντ γύρισε στην πατρίδα και στην ομάδα της καρδιάς του μετά από 10 χρόνια και μίλησε στο Basketa.gr για την πρόκληση έναντι του «Γηραιού», όπως και το τι χωρίζει την φιλοσοφία Ελλήνων και Κυπρίων στο μπάσκετ. Μας αναλύει τους λόγους που γύρισε, μην κρύβοντας την φιλοδοξία για διάκριση στην Ευρώπη με τον Κεραυνό, αλλά δίνει τον πρώτο λόγο στους Θεσσαλονικείς, ενώ δε διστάζει να αναφερθεί στην απόφαση της τελευταίας του ομάδας, του Ρεθύμνου, να αποχωρήσει από την Basket League.

Θα ήθελα αρχικά, Χριστόφορε, ένα πρώτο σχόλιο για αυτή την κλήρωση με τον Ηρακλή. Τι σκεφτήκατε βλέποντας πως θα είστε αντίπαλοι;

Σαφώς και είναι μια δύσκολη κλήρωση για μας, με τον Ηρακλή να έχει τον πρώτο λόγο. Θα παλέψουμε, ωστόσο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το κάνει ιδιαίτερο το γεγονός, ότι πρόκειται για μια εξίσου ελληνική ομάδα;

Το γεγονός, ότι πρόκειται για μια εξίσου ελληνική ομάδα προσδίδει μια πολύ ευχάριστη ιδιαιτερότητα στον αγώνα. Τέτοιοι αγώνες δεν προκύπτουν συχνά, θα έλεγα σπανίζουν.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικού και κυπριακού μπάσκετ αγωνιστικά;

Το ελληνικό πρωτάθλημα ανήκει στα κορυφαία της Ευρώπης και σίγουρα είναι πιο ανταγωνιστικό από το κυπριακό. Στην Κύπρο για αρκετά χρόνια είχε περιθωριοποιηθεί ο Κύπριος καλαθοσφαιριστής. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια καλή προσπάθεια προκειμένου να ξαναβγεί στο προσκήνιο το ντόπιο στοιχείο σε συνδυασμό με την μείωση των ξένων καλαθοσφαιριστών. Θεωρώ πως αυτό το γεγονός θα βοηθήσει τις ομάδες να αναπτύξουν έναν κορμό από Κύπριους καλαθοσφαιριστές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, πρέπει και τα νέα παιδιά να επενδύσουν παραπάνω χρόνο στο γήπεδο προκειμένου να αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία που τους δίνεται.

Η Basket League είναι σε μια περίοδο κρίσιμη, με αρκετές ομάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και το πώς θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα να είναι αβέβαιο εξαιτίας των συνθηκών. Θα ήθελες να μας αναφέρεις ποια είναι τα αντίστοιχα προβλήματα στην Κύπρο, με τον προπονητή σας να έχει εκφράσει διαφωνία πρόσφατα για το σύστημα διεξαγωγής;

Αντίστοιχα όπως σε όλα τα πρωταθλήματα στον κόσμο έτσι και στο Κυπριακό υπάρχει μια αβεβαιότητα λόγω των νέων συνθηκών που έφερε η πανδημία. Δεν νομίζω να παρατηρούμε πολλές διαφορές ως προς τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα δύο πρωταθλήματα.

Πώς προέκυψε η απόφαση να γυρίσεις στον Κεραυνό και γιατί αποφάσισες τώρα να το κάνεις;

Δέχτηκα μια καλή πρόταση από τον Κεραυνό και σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που επικρατεί στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, θεώρησα ότι είναι το κατάλληλο timing για να επιστρέψω. Σίγουρα ρόλο έπαιξε το ότι ο Κεραυνός είναι η ομάδα, στην οποία ξεκίνησα.

Ο Κεραυνός εδώ και ορισμένα χρόνια κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να πετύχει κάτι καλό στην Ευρώπη, αν προσέξει κανείς ειδικά τη συμμετοχή του στο FIBA Europe Cup. Τι θεωρείς πως μπορεί να τον φέρει στο επόμενο επίπεδο και να αρχίσει να καθιερώνεται ως σταθερή ομάδα σε αυτή;

Τα τελευταία χρόνια ο Κεραυνός κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη με την υπέρβαση να μην έρχεται στις λεπτομέρειες. Θεωρώ, όμως, ότι αυτή θα έρθει κάποια στιγμή, γιατί γίνεται κάτι καλό σε αυτό το σύλλογο.

Η Ευρώπη και η πιθανή προοπτική με τον Κεραυνό είναι ένας από τους λόγους που γύρισες;

Ο παράγοντας της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις σίγουρα αποτελεί κίνητρο και έπαιξε ρόλο στην απόφαση μου να γυρίσω.

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκες για αρκετά χρόνια.

Όνειρο μου από μικρό παιδί ήταν να αγωνιστώ στην Ελλάδα και την Α1 και είμαι πολύ χαρούμενος, που πραγματοποίησα το παιδικό μου όνειρο. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο για τις εικόνες και τις παραστάσεις που συνέλεξα όσο αγωνίστηκα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η Α1 αποτελεί ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης ειδικά όσον αφορά το τακτικό κομμάτι.

Ποιο είναι το σχόλιο σου για την επιλογή του Ρεθύμνου, το οποίο λόγω των συνθηκών που προέκυψαν αλλά και της κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ, αποφάσισε να αποχωρήσει;

Είναι λυπηρό γεγονός για όλο το Ελληνικό μπάσκετ η απόφαση του Ρεθύμνου, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα σωματεία, αν όχι το πιο νοικοκυρεμένο όσον αφορά τις ομάδες της Επαρχίας, με πολύ σημαντική κοινωνική δράση και έργο. Αυτή του η απόφαση σαφώς και πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ