16.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πρώτη και με διαφορά!

Κυριαρχώντας πλήρως στην τελευταία περίοδο και με την ώθηση που της έδιναν οι 9.000 φίλοι της, που βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ επικράτησε της Χάποελ Ιερουσαλήμ με 91-78 στο ντέρμπι του Β' ομίλου του BCL. Κάλυψε μάλιστα και τη διαφορά των 7 πόντων με την οποία είχε χάσει στο Ισραήλ στον πρώτο γύρο, οπότε όχι μόνο μένει μόνη της στην κορυφή του ομίλου, αλλά ουσιαστικά έχει "κλειδώσει" μία από τις δύο πρώτες θέσεις, που δίνουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, και είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη. Μεγάλο παιχνίδι από τον Μάρκους Σλότερ, που ΄έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε έχοντας ως βασικό αμυντικό προσανατολισμό την εξουδετέρωση του Φελντέιν, τον οποίον ο Σαντ Ρος πράγματι εξολόθρευσε, ωστόσο η προσπάθεια αυτή δημιούργησε δύο προβλήματα. Το ένα ήταν ότι ο Μπράιμοχ βρήκε χώρους κι έκανε ζημιά, το άλλο-και πιο βασικό-ότι η Ένωση αποδείχθηκε ευάλωτη μέσα στη ρακέτα. Η Χάποελ έκανε θραύση στο επιθετικό ριμπάουντ, ενώ ο Κακλαμανάκης δεν μπορούσε με τίποτα να βρει άκρη με τον Τόμας, ο οποίος έκανε μεγάλη ζημιά μέσα στη ρακέτα. Έτσι η ομάδα από το Ισραήλ προηγήθηκε με 8-3 στο ξεκίνημα και μέχρι το 6' διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα.

Η είσοδος στον αγώνα των Σλότερ και Ματσιούλις βελτίωσε την άμυνα μεσα στη ρακέτα, η ΑΕΚ άρχισε να ελέγχει τα ριμπάουντ και καθώς ο Λιθουανός έδωσε σημαντική βοήθεια στην επίθεση στον Λάνγκφορντ, που τραβούσε όλο το κουπί ως εκείνο το σημείο, η διαφορα καλύφθηκε. Με σερί 10-2 η ΑΕΚ μετέτρεψε το 15-19 του 6' σε 25-21 στο 9', ωστόσο το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 25-24.

Στο δεύτερο η ΑΕΚ με αυτό το σχήμα στους ψηλούς και με τους Γκίκα, Ρέι στην περιφέρεια έδειξε διάθεση να ξεφύγει. Η άμυνα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα κυρίως από τον Κούπσας, όμως στην επίθεση η ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6.75 αποτελούσε ισχυρό αντίδοτο. Ο Γκίκας έδωσε μεγάλη βοήθεια με το περιφερειακό του σουτ και με δύο τρίποντα δικά του κι άλλο ένα του Ρέι η Ένωση προηγήθηκε με 38-32 στο 14'.

Ωστόσο ο Παπαθεοδώρου τον έβγαλε σε εκείνο το σημείο για να περάσει τον Λάνγκφορντ, μαζί επανέφερε τον Κακλαμανάκη και η διαφορά χάθηκε, διότι η Ένωση κόλλησε στην επίθεση, καθώς ο Λάνγκφορντ δεν επανήλθε το ίδιο ζεστός με το ξεκίνημα του αγώνα, ενώ και στην άμυνα ο Τόμας βρήκε χώρο να δράσει ξανά έχοντας τη βοήθεια και του Μπράιμοχ. Η Χάποελ με σερί 11-4 πέρασε μπροστά με 43-42 στο 19' με τους δύο πρώτους πόντους του Φελντέιν να σημειώνονται σε εκείνο το σημείο με βολές, όμως ήταν η ΑΕΚ αυτή που είχε τον τελευταίο λόγο στο πρώτο ημίχρονο. Ένα τρίποντο του Σαντ Ρος κι ένα κάρφωμα του Ρέι στην εκπνοή έγραψαν το τελικό 47-43.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η ΑΕΚ αντιμετώπισε πρόβλημα με τις βολές, που αίφνης άρχισε να τις χάνει, ενώ χρεώθηκε με ένα αντιαθλητικό φάουλ και μια τεχνική ποινή στον Ηλία Παπαθεοδώρου για διαμαρτυρία. Όλα αυτά μαζί με δύο τρίποντα από τους Φελντέιν, Μπλατ και τη σταθερά καλή παρουσία του Μπράιμοχ είχαν ως αποτέλεσμα η Χάποελ να περάσει μπροστά με 56-54 στο 25', καθώς ο Λάνγκφορντ συνέχιζε να είναι άστοχος, ο Τσάλμερς πήρε κάποιες πρωτοβουλίες χωρίς αποτέλεσμα και μόνον ο Ματσιούλις εμφάνιζε επιθετική συνέπεια. 

Από το 25' και μετά το παιχνίδι έγινε πιο σκληρό με τις άμυνες να δυναμώνουν, ωστόσο παρέμεινε αμφίρροπο. Η ΑΕΚ είχε παρουσία στο επιθετικό ριμπάουντ, βρήκε κάποιες σποραδικές λύσεις από τους Λάνγκφορντ και Σαντ Ρος και κατάφερε να κλείσει την τρίτη περίοδο προηγούμενη με 68-66.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με τον Γκίκα να βοηθά πολύ στο κομμάτι της δημιουργίας και παρά το ότι αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στην άμυνα με τον πιο δυνατό Μπράουν, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ΑΕΚ να ξεφύγει με 74-68 στο 32' και 76-70 στο 33'. Ο Παπαθεοδώρου προτίμησε να τον αποσύρει για να αντιμετωπίσει το μις ματς με τον Μπράουν και δικαιώθηκε, παρόλο που η επίθεση κόλλησε λίγο ξανά. Με τον πιο δυνατό Λάνγκφορντ πάνω του και με βοήθειες από τους άλλους ο Μπράουν άρχισε τις επιπολαιότητες και η ΑΕΚ προηγήθηκε με 78-70 και 80-73 στο 35' με τον Σλότερ να βοηθά πάρα πολύ στις μάχες μέσα στη ρακέτα. 

Ένα τρίποντο του Τσάλμερς, που είχε περάσει αντί του Γκίκα, στο 36' έδωσε στη διαφορά για πρώτη φορά διψήφια τιμή (83-73) και από εκεί και πέρα η ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως. Από την άμυνα δεν περνούσε τίποτα, στην επίθεση ακόμα κι αν χανόταν ένα σουτ, υπήρχε ανανέωση με επιθετικό ριμπάουντ κι έτσι με τρίποντο του Χρυσικόπουλου στο 38' η διαφορά ανέβηκε στους 15 (88-73). Η Χάποελ έμοιαζε να τα έχει χαμένα και από κάποια στιγμή και μετά τα παράτησε κιόλας, έτσι η ΑΕΚ έφτασε με εμφατικό τρόπο στη νίκη, καλύπτοντας και τη διαφορά του πρώτου αγώνα στο Ισραήλ.

Ο ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ: Ο Μάρκους Σλότερ ήταν το κλειδί της πολύ σπουδαίας νίκης της ΑΕΚ. Όπως και στο Ισραήλ, συνέβαλε αποφασιστικά στη θωράκιση της ρακέτας της Ένωσης, μόνο που αυτή τη φορά δεν αποβλήθηκε με φάουλ, έμεινε ως το τέλος στο παιχνίδι και η ΑΕΚ νίκησε. Ο Αμερικανός έκανε μάλλον το καλύτερό του παιχνίδι με την κιτρινόμαυρη φανέλα, παίζοντας σκυλίσια άμυνα, μαζεύοντας 8 ριμπάουντ, εκ των οποίων 4 επιθετικά, ενώ σκόραρε και 10 πολύτιμους πόντους.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 18 ασίστ και 7 λάθη, ενώ η Χάποελ είχε 12 ασίστ και 12 λάθη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ