14.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πιτίνο: «Έχουμε μεγάλο βουνό να ανέβουμε»

Ο Ρικ Πιτίνο μίλησε για τη δύσκολη αποστολή που έχει να φέρει εις πέρας η Εθνική Ελλάδας στο Προολυμπιακό Τουρνουά, το πρόβλημα με το σουτ που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες διεθνείς, αλλά και την εμπειρία τους σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Αμερικανός προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και θα προσπαθήσει να το οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, που θα λάβουν χώρα στο Τόκιο, μέσω του προκριματικού τουρνουά που θα γίνει στη Βικτώρια του Καναδά. Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης αναφέρθηκε στο «βουνό» που θα πρέπει να ανέβουν ο ίδιος και οι παίκτες του για να τα καταφέρουν, το Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και την εν γένει εμπειρία του στην Ευρώπη, αφού παράλληλα προπονεί τον Παναθηναϊκό στην Basket League και την Ευρωλίγκα. Αναλυτικά όλα όσα είπε…

Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδας: «Για περίπου δύο μήνες θα γίνω Έλληνας. Θα γίνει ένα πάθος μεγαλύτερο από όσα είχα ποτέ. Γιατί παίζεις για τη χώρα σου. Είναι παραπάνω από ένα τουρνουά, είναι παραπάνω από ένα πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Όλοι είναι μαζί. Σημαίνει πολλά για εμένα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα».

Για τις πιθανότητες πρόκρισης της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: «Έχουμε ένα βουνό να ανέβουμε, για να ξεπεράσουμε τον Καναδά. Είναι στον Καναδά το Προολυμπιακό Τουρνουά, αλλά έχουμε εμπειρία στην ομάδα να κάνουμε τη διαφορά. Μπορεί να μην έχουμε αθλητικότητα ή τρομερούς σουτέρ, αλλά έχουμε εμπειρία. Αυτό ψάχνω πάντα, περισσότερο από όλα. Εμπειρία σε παιχνίδια με την Εθνική».

Για το πρόβλημα με το περιφερειακό σουτ που αντιμετωπίζει η «γαλανόλευκη»: «Δεν μπορούμε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες εάν δεν πάρω σουτέρ, οπότε ίσως πρέπει να πάρω λιγότερο ταλέντο, για να πάρω μερικούς σουτέρ. Για αυτό έχασαν πέρυσι. Δεν είχαν σουτέρ. Εάν ένας ψηλός δεν έχει τόσο ταλέντο, αλλά μπορεί να σουτάρει, τότε πιθανότατα θα έχει θέση στην ομάδα. Και έχεις και το Νικ Καλάθη, που σουτάρει απίστευτα στην προπόνηση με τον Παναθηναϊκό. Κάναμε ένα βίντεο και του είπαμε, ''Νικ, κοίτα. Κάθε φορά που διστάζεις, το σκέφτεσαι, τα χάνεις. Κάθε φορά που απλώς σουτάρεις έχεις 40%''. Ύστερα από κάθε προπόνηση ο Νικ τους νικάει όλους».

Για ποιο λόγο θεωρεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δυσκολεύεται με το σουτ του: «Υπάρχουν τόσοι σπουδαίοι παίκτες. Τους έχει δει στο ΝΒΑ. Ο Σκότι Πίπεν, για παράδειγμα. Όταν βγήκε από το ντραφτ, δεν σας κάνω πλάκα, δεν μπορούσε να σουτάρει. Ήταν η πέμπτη επιλογή στο ντραφτ. Σπουδαίος αμυντικός. Όλοι έγιναν σπουδαίοι σουτέρ μέσα στο ΝΒΑ. Και ο Γιάννης θα γίνει. Εάν κρατήσει σε καλό επίπεδο το σουτ του σημαίνει ότι θα μπαίνει μέσα και θα δημιουργεί και για τους άλλους. Θα γίνει σπουδαίος στο τρίποντο, κάποια στιγμή».

Για το εάν θεωρεί τον εαυτό του προπονητή με ευρωπαϊκό στιλ: «Επιθετικά είμαι. Αμυντικά έχω μέρος της αμερικανικής φιλοσοφίας, όταν πρεσάρω, φουλ κορτ πίεση όλη την ώρα. Αλλά προσαρμόζομαι. Δεν έχω μια ομάδα που πιέζει, γιατί οι Έλληνες δεν είναι αθλητικοί. Δεν τους ταιριάζει η πίεση. Οπότε προσαρμόζω την άμυνά μου στο μισό γήπεδο, αλλά λατρεύω τα επιθετικά σχήματα της Ευρώπης».

Για το εάν μπορεί να χαρακτηρίσει «εκπαιδευτική» την εμπειρία του στην Ευρώπη: «Έχω μάθει πολλά. Είμαι 67 χρονών και τα τελευταία δύο χρόνια έχω δει πολλά διαφορετικά πράγματα. Είναι σπουδαία εδώ. Το λατρεύω. Λατρεύω τον τρόπο που προπονεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι προπονητές είναι απίστευτοι. Δεν παίρνουν τη δημοσιότητα που έχω εγώ στις ΗΠΑ, αλλά είναι φανταστικοί. Έχω μάθει πολλά και το απολαμβάνω».

Για το τι θα έλεγε σε έναν παίκτη, για να τον πείσει να βρεθεί το καλοκαίρι στην Εθνική: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να υπηρετείς τη χώρα σου. Δεν είναι στρατός, που φοβάσαι μη χάσεις την ζωή σου, οπότε είναι σπουδαίο να παίξεις για τη χώρα σου, κάτι που θα λες στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου, κάτι που θα λες σε ολόκληρη τη ζωή σου. Εάν πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπαίνεις στην τελετή έναρξης και δεν ξεχνάς ποτέ αυτό το συναίσθημα. Ξέρω ότι ονειρεύομαι στα 67 μου να περπατήσω στο Τόκιο. Έχουμε μεγάλο βουνό να ανέβουμε, αλλά το ονειρεύομαι και δεν είμαι καν Έλληνας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ