17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΠΑΣ Γιάννινα: «Σεξισμός και μπάσκετ στην Ελλάδα»

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επανήλθε στο θέμα της διακοπής του φετινού πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζοντας ξανά την αντίθεσή του.

Όλες οι διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έχουν διακοπεί, συνεχίζεται όμως το πρωτάθλημα της Basket League. Ο προπονητής του ηπειρώτικου συγκροτήματος Νίκος Δουβίτσας είχε εξ αρχής εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση της ΕΟΚ, το ίδιο είχαν κάνει και οι Ντίνα Σαρηγιαννίδου και Αγγελική Βιντσιλαίου, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις του κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργου Παντελάκη.

Οι «κυανόλευκες», εκδίδοντας ανακοίνωση, ζητούν από την ΕΟΚ να καλέσει σε επίσημη τηλεδιάσκεψη όλες τις ομάδες της κατηγορίας ώστε να συζητήσουν να επιστρέψουν στα παρκέ με το ίδιο πρωτόκολλο υγείας που έχουν και οι ανδρικές ομάδες της Basket League. Κάνουν, παράλληλα, λόγο για «σεξισμό» εις βάρος των γυναικών, εν έτει 2020.

Η ανακοίνωση: «Ο σεξισμός αναφέρεται στις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που αντικατοπτρίζονται στην αρνητική εκτίμηση μια ομάδας ατόμων εις βάρος κάποιας άλλης ομάδας ατόμων, έχοντας ως πρωτεύων και βασικό κριτήριο το φύλο τους και με αυτό τον τρόπο προωθείται η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το συνηθέστερο θύμα του σεξισμού είναι οι γυναίκες.

Στο μπάσκετ όμως τι γίνεται; Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο πρόδηλος σεξισμός εις βάρος των γυναικών μπορεί να φαίνεται πως εκλείπει, όμως, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, απλώς λαμβάνει χώρα υπογείως και καθίσταται λανθάνων, ιδίως σε ό,τι αφορά την Α1 Εθνική κατηγορία. Η γυναίκα δεν έχει τη θέση που δικαιούται σε αυτό το χώρο εργασίας και όποιοι νομίζουν ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν, εθελοτυφλούν. Το 2020, η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ θεωρεί ακόμα ότι η γυναίκα είναι κατώτερο είδος από τον άντρα και έχει επιτρέψει τις ομάδες μπάσκετ των ανδρών να είναι επαγγελματικές ενώ τις γυναικείες τις θεωρεί ερασιτεχνικές.

Ζητάμε επίσημα πλέον από την ΕΟΚ σαν διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός μας, να καλέσει σε επίσημη τηλεδιάσκεψη όλα τα σωματεία της Α1 και να στείλει στον ΕΟΔΥ και στα αρμόδια υπουργεία το πρωτόκολλο που καταθέσαμε και μπορούμε να ακολουθήσουμε, που είναι πιστό αντίγραφο του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών με τη μόνη διαφορά ότι εμείς θα έχουμε 80 άτομα επιτρεπόμενα ανά αγώνα και όχι 170. Θεωρούμε ότι ο ΕΟΔΥ και οι λοιμωξιολόγοι δε θα θεωρήσουν ότι ο COVID κολλάει στις γυναίκες και όχι στους άντρες και άμεσα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μας. Εν αναμονή ενεργειών σας. Με εκτίμηση, ΠΑΣ Γιάννινα WBC».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ