15.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός: Το… αυτονόητο και το ερωτηματικό (vid)

Ο Παναθηναϊκός έκανε το... αυτονόητο κόντρα στην ΑΕΚ και πήρε την πρόκριση για τους τελικούς της Basket League. Για ακόμα μία φορά όμως όχι μόνο δεν εντυπωσίασε, αλλά προβλημάτισε κιόλας με την απόδοσή του.

Η στόχευση από το τεχνικό επιτελείο ήταν διαφορετική και φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα. Οι κυπελλούχοι Ελλάδας είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν την υπεροπλία τους σε κορμιά και λύσεις κοντά στο καλάθι και να περάσουν την μπάλα εκεί στην επίθεσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο φινάλε του πρώτου μέρους το «τριφύλλι» είχε εκτελέσει όλα κι όλα πέντε τρίποντα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό όμως, καθώς για πρώτη φορά έχανε στο φινάλε του ημιχρόνου από την Ένωση.

Κάπως έτσι τα πράγματα γύρισαν στο φυσιολογικό τους. Ποιο είναι αυτό; Ο χειριστής της μπάλας παίρνει -συνήθως- ένα πικ στην κορυφή της ρακέτας και στη συνέχεια αποφασίζει για την κατάληξη της επίθεσης ανάλογα με το τι θα δώσει η αντίπαλη άμυνα. Φυσικά αυτός δεν είναι τρόπος παιχνιδιού για μία σύγχρονη επίθεση και σε ολόκληρη τη σειρά οι «κιτρινόμαυροι» ήταν διαβασμένοι. Γι' αυτό και εξουδετέρωσαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη δράση.

Η εικόνα παρέμενε προβληματική και μάλιστα οι παίκτες είχαν χάσει το μυαλό τους, με τους γηπεδούχους -που είχαν ξανά εντυπωσιακή στήριξη από φανατικούς οπαδούς τους σε αγώνα που θεωρητικά διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών- να προηγούνται και μάλιστα με διαφορά εννιά πόντων (63-54) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Εκεί για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε ότι οι προσωπικότητες υπάρχουν στον Παναθηναϊκό. 

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου βγήκε μπροστά όπως όφειλε να κάνει ο αρχηγός της ομάδας και μ' ένα εντυπωσιακό κρεσέντο ήταν εκείνος που ξεμπέρδεψε τα πράγματα. Η «φτωχή» σε λύσεις ΑΕΚ όταν είδε το... τρένο να φεύγει δεν μπορούσε πλέον να το κυνηγήσει και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό παραμένει κι αφορά κυρίως το γεγονός ότι η εικόνα του δεν είναι πειστική. Ο αντίπαλος πιστεύει ότι μπορεί αρχικά να τον κοντράρει και στη συνέχεια να τον νικήσει. Κι αυτό προκύπτει επειδή δεν υπάρχει σχέδιο στο παρκέ. Πέρα από το κεντρικό πικ στον χειριστή της μπάλας και στη συνέχεια συχνά ένα pick and pop με κύριο αποδέκτη τον Μήτογλου, οι «πράσινοι» δεν παρουσιάζουν κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ή στόχευση. Επειδή δεν είναι δυνατόν αυτό να μην υπάρχει, το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται κατανοητό για τους παίκτες.

«Σφιχτό» ροτέισον χωρίς λόγο

Ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πάντως το λόγο που το ροτέισον έχει «κλείσει» τόσο, τη στιγμή που κάλλιστα το «τριφύλλι» θα μπορούσε να ποντάρει στο ρόστερ του το οποίο είναι με διαφορά «πλουσιότερο» σε σχέση μ' εκείνα των εγχώριων αντιπάλων του. Ακόμα μία λεπτομέρεια που προκάλεσε εντύπωση διότι δεν συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ήταν το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Όντεντ Κάτας κι ενώ η κατοχή ήταν της ΑΕΚ στο δεύτερο δεκάλεπτο. Εδώ και πολλά χρόνια οι προπονητές αποφεύγουν να δώσουν το χρόνο στους αντιπάλους να σχεδιάσουν την επόμενη επίθεσή τους. Ωστόσο στο ΟΑΚΑ συνέβη το αντίθετο και προκάλεσε αν μη τι άλλο έκπληξη.

Πέρα από τον Παπαπέτρου, τον Μήτογλου και τον πολύ καλό Παπαγιάννη, δεν υπήρξε κάποιος άλλος παίκτης που να εντυπωσίασε, με τον Χεζόνια φυσικά να διαθέτει το πάθος και την ποιότητα για να κάνει τη διαφορά. Ακόμα προκαλεί απορίες ο παραγκωνισμός του Σέλβιν Μακ. Ο Αμερικανός δεν έχει δείξει σίγουρα κάτι ιδιαίτερο, αλλά θα μπορούσε έστω να δίνει ορισμένες ανάσες στον Τι Τζέι Μπρέι. Ο τελευταίος είχε περισσότερο ρόλο κομπάρσου και τουλάχιστον προς το παρόν δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Πρόκειται για γκαρντ περιορισμένων δυνατοτήτων που ενδεχομένως να μπορεί να γίνει χρήσιμος σε μία καλοδουλεμένη ομάδα όπου θα παίρνει στοχευμένες προσπάθειες που του αναλογούν και δεν θα κρατάει για ώρα την μπάλα στα χέρια του. Ακόμα και στην άμυνα για την οποία πήρε τα εύσημα, σίγουρα δεν ήταν εντυπωσιακός. 

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Παναθηναϊκό να περιμένει να μάθει αντίπαλο στους τελικούς των πλέι οφ της Basket League. Ο τίτλος και το νταμπλ είναι κάτι... αυτονόητο κι αν δεν έρθει θα συνιστά τεράστια αποτυχία. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ ήταν μεν φιλότιμη και μαχητική, αλλά θα έπρεπε να προβληματίσει το «πράσινο στρατόπεδο» ότι πίστεψε πως μπορούσε να καταφέρει κάτι περισσότερο από αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Τουλάχιστον εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Ένωση δεν θα έχει παράπονα για τη διαιτησία της τελευταίας αναμέτρησης. Αν κάποια σφυρίγματα βέβαια ήταν ανάποδα θα είχαν πάει κάποιοι στα... κάγκελα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ