23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός: Θέμα εγωισμού (vid)

Ο Δημήτρης Ρήγας σχολιάζει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ λόγω του εγωισμού που έβγαλαν στο παρκέ οι παίκτες των «πράσινων».

Ο μόνος τρόπος για να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το φετινό πρωτάθλημα και να φτάσει στο νταμπλ, είναι να βγουν μπροστά οι προσωπικότητες που διαθέτει. Άλλωστε μπορεί να μην είναι λαμπερό το έμψυχο δυναμικό του, αλλά παραμένει το πιο πλούσιο στην Basket League. Από τη στιγμή που το «τριφύλλι» βαδίζει ακυβέρνητο και δίχως την παραμικρή βοήθεια από τον πάγκο, δεν υπάρχει ουδεμία άλλη επιλογή.

Ευτυχώς για τους κυπελλούχους Ελλάδας, οι παίκτες βγήκαν μπροστά και δεν επέτρεψαν στη μαχητική Ένωση να κάνει το «μπρέικ». Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο μπροστάρης και ακολούθησαν ο Μάριο Χεζόνια με τον Μπεν Μπέντιλ. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο «τεσσάρι» στη χώρα και δεν είναι δυνατόν να περνάει λεπτά ως «ελαφρύ πεντάρι».

Ο Κροάτης από την πλευρά του έβαλε μόνο προσωπικούς πόντους από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένα σύστημα για να εκτελέσει υπό σωστές προϋποθέσεις. Δεν γίνεται ούτε το πιο απλό να παίξει isolation στην κορυφή κι εφόσον πάει βοήθεια στο μαρκάρισμά του να πασάρει για ελεύθερο σουτ. Όσο για τον Γκανέζο πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση η οποία όμως δεν παύει να είναι απλώς η εξαίρεση στον κανόνα. Άλλωστε αν ήταν πάντοτε αυτή η εικόνα του δεν θα ήταν ένας αναλώσιμος πάουερ φόργουορντ.

Ο... εγωισμός αποτελεί και τη μοναδική λύση. Διότι για ακόμα μία φορά συνέβησαν απίστευτα πράγματα. Όπως για παράδειγμα να προηγείται ο Παναθηναϊκός με διαφορά 16 πόντων (78-62) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και στο 38' -αντί να έχει «καθαρίσει» το παιχνίδι- να γράφει ο φωτεινός πίνακας 86-83 και τα πάντα να κρίνονται στις λεπτομέρειες! 

Την ώρα που η ΑΕΚ διαθέτει σαφώς λιγότερες επιλογές και ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, ο Όντεντ Κάτας δεν υπολογίζει μόνο στον Νεμάνια Νέντοβιτς. Σίγουρα ο Σέρβος σταρ θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, όμως θα ήταν απίθανο αν χρησιμοποιηθεί η απουσία του ως δικαιολογία για την επιεικώς κακή εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο του Ισραηλινού τεχνικού. Ο τελευταίος, αντί να μεγαλώσει το ροτέισον και να εκμεταλλευτεί τις περισσότερες λύσεις που διαθέτει, χθες (23/5) έπαιξε με 9 (!) παίκτες. Αν κάποιος δεν ήξερε το ρόστερ, θα πίστευε ότι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι παίκτες.

Με την περιφέρεια των «πράσινων» να χωλαίνει σε βαθμό επικίνδυνο, ο 46χρονος κόουτς αποφάσισε να μην δώσει για δεύτερο σερί παιχνίδι ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής στον Σέλβιν Μακ και τον Λεωνίδα Κασελάκη, ενώ μαζί τους... θεατής ήταν και ο Ζακ Όγκαστ. Ο Αμερικανός γκαρντ πάντως είναι ανεξήγητο που δεν χρησιμοποιείται. Προφανώς και δεν έχει δείξει κάτι σπουδαίο, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να παίρνει «βαριά» λεπτά ο Τι Τζέι Μπρέι ο οποίος είναι φανερά εκτός ρυθμού μετά τον τραυματισμό του.

Η κακή συνήθεια του μπάσκετ της μίας -ή και καμίας πολλές φορές- πάσας εξαφανίστηκε για μεγάλο διάστημα κι αυτό ήταν ένα κέρδος. Κάπως έτσι ήρθαν και οι 21 ασίστ για μόλις 5 λάθη. Αριθμοί εξαιρετικοί όπως και το ποσοστό στα τρίποντα (14/29, 48,8%). Με όλα αυτά όμως ο Παναθηναϊκός αντί να επικρατήσει άνετα, τελικά ζορίστηκε μέχρι το τέλος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε και το δικαίωμα στην ΑΕΚ να φωνάζει για τη διαιτησία! Μία διαιτησία που έκανε δύο λάθη στο πρώτο μέρος τα οποία εξόργισαν τους ανθρώπους των «κιτρινόμαυρων» οι οποίοι βέβαια με τη σειρά τους «χτυπιούνταν» στον πάγκο σαν να τους έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια στο τελευταίο δεκάλεπτο υπήρξε το απίστευτο σφύριγμα με τους γηπεδούχους να χρεώνονται 3'' εντός ρακέτας μετά από επιθετικό ριμπάουντ!

Το σίγουρο είναι ο Παναθηναϊκός δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη και οι λόγοι είναι γνωστοί και γραμμένοι αμέτρητες φορές. Η ΑΕΚ μπορεί κάλλιστα να φέρει στα ίσα τη σειρά την Τετάρτη (26/5) και ουδείς θα είναι σε θέση να προβλέψει με σιγουριά τη συνέχεια. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει ξανά οι παίκτες του «τριφυλλιού» να βγουν μπροστά και να «κουβαλήσουν» την ομάδα τους, όπως έκανε ο Ντίνος Μήτογλου. 

Στο τέλος κάθε σεζόν μετρούν μόνο οι τίτλοι κι εφόσον το «τριφύλλι» κατακτήσει ακόμα ένα πρωτάθλημα, θα μπορεί να αισθάνεται επιτυχημένο, φτάνοντας στο νταμπλ εντός συνόρων. Είναι φανερό όμως ότι έτσι δεν μπορεί να πορευτεί στη συνέχεια. Είναι αδιανόητο ότι αυτή η ομάδα δίνει ντέρμπι μ' έναν αντίπαλο φιλότιμο, καλοδιαβασμένο, αλλά και σαφώς κατώτερου επιπέδου. Μόλις η δύσκολη χρονιά φτάσει στο τέλος της θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το καλό της ομάδας. Κι αυτές δεν αφορούν μόνο τον προπονητή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ