23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (4ος όμιλος): Οι «Πλάβι» με τα μεγάλα όνειρα

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 4ου ομίλου (Φοσάν)…

Σερβία: Απειλεί για την κορυφή!

Τέτοια ομαδάρα είχαμε χρόνια να δούμε από Εθνική πλην των Ηνωμένων Πολιτειών σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ναι, και η Ισπανία του 2006 ήταν φανταστική, αλλά κάπου εκεί κινούνται φέτος οι «Πλάβι». Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε μια προεπιλογή με πάνω από 20 παίκτες που θα μπορούσαν άνετα να είναι στο τουρνουά και αυτό είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της ομάδας, που δε μετρούσε στην αρχή καμία μεγάλη απουσία λόγω κάποιας αποχώρησης. Οι απώλειες των Τεόντοσιτς και Κάλινιτς είναι σημαντικές, αλλά και πάλι τα όνειρα δικαιούντα να είναι μεγάλα.

Το αστέρι

Ανάμεσα σε… 12 αστέρια θα ξεχωρίσουμε τον Νίκολα Γιόκιτς. Ο σέντερ των Νάγκετς είναι η ατραξιόν της ομάδας, ένας από τους πιο ολοκληρωμένους ψηλούς σε παγκόσμιο επίπεδο και, σίγουρα, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αυτή τη στιγμή. Κάνει τα πάντα και έχει αποδείξει, ότι ξέρει πως να φέρνει ψηλά μια ομάδα.

Ο προπονητής

Ανεξάρτητα με το τι έχει κάνει σε συλλογικό επίπεδο, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε μια κληρονομιά από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2014 και… την εκτόξευσε. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέλλον οποιοσδήποτε ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας, ενώ φέτος θέλει να γράψει ιστορία με το χρυσό.

Πρόβλεψη

Ναι, για πρώτη φορά μιλάμε για ευθεία απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια πραγματική ευκαιρία, που δεν είχαν οι Σέρβοι το 2014 και το 2016, να την κοιτάξουν στα μάτια και να της πάρουν το στέμμα.

Ιταλία: Της έτυχαν δύσκολα

Η «Σκουάντρα Ατζούρα» κατεβαίνει με το καλύτερο ρόστερ που θα μπορούσε να έχει. Έφερε τους NBAers και τους κορυφαίους της Ευρώπης, αλλά το πρόβλημα είναι… οι αντίπαλοί της. Στον πρώτο γύρο θα έχει τη Σερβία και στο δεύτερο, λογικά, την Ισπανία. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, δικαιούται να πιστεύει, αν παρουσιάσει μια καλή εικόνα στο παρκέ στα πρώτα τρία παιχνίδια.

Το αστέρι

Ο Ντανίλο Γκαλινάρι μας έδειξε φέτος τι σημαίνει να κάνεις υπερβάσεις. Με τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του στο ΝΒΑ ήταν εκ των ηγετών των Κλίπερς στην πορεία μέχρι τα playoffs και τώρα, με ένα «βουνό» για την Εθνική του, θέλει να ηγηθεί για να κάνει την έκπληξη.

Ο προπονητής

Ο Μέο Σακέτι, μετά τις «παταγώδεις» αποτυχίες με Πιανιτζιάνι και Μεσίνα, ανέλαβε το έργο της πρόκρισης μέσω παραθύρων και πέτυχε. Τώρα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά του, αν και η αλήθεια είναι πως η Εθνική του δεν έχει πείσει και πολύ στα φιλικά.

Πρόβλεψη

Όσο αισιόδοξος κι αν είναι κάποιος, για να αποκλείσει η Ιταλία τη Σερβία ή την Ισπανία, πρέπει να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της και ίσως ο αντίπαλος να πιάσει μέτρια απόδοση. Με αυτή την κλήρωση δύσκολα θα περάσει το 2ο γύρο.

Ανγκόλα: Με οδηγό… μια γνώριμη φιγούρα

Η Ανγκόλα δε δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να φτάσει μέχρι την Κίνα στα προκριματικά, έχοντας σε πολύ καλή κατάσταση φέτος τον Γιανίκ Μορέιρα, που άρχισε να «εκτοξεύει» την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Οι Αφρικανοί ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή παρουσία, δείχνοντας ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο με τα δύο «θηρία» του ομίλου.

Το αστέρι

Ο Γιανίκ Μορέιρα έκανε τα πάντα φέτος. «Εκτοξεύθηκε» στον ΠΑΟΚ, έγινε πρωταθλητής του BCL με την Μπολόνια και το επόμενο «βήμα» είναι να δείξει, ότι μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ανγκόλας, δίπλα στον εμβληματικό ηγέτη, τον 40χρονο Εντουάρντο Μίνγκας.

Ο προπονητής

Ο Ουίλ Βόιτ, μετά την Νιγηρία, θέλησε να αποδεχθεί το στοίχημα της Ανγκόλας. Στα παράθυρα πέτυχε και τώρα έχει ως πρόκληση το να παρουσιάσει μια ομάδ αουτσάιντερ μεν, που πιστεύει σε μια έκπληξη δε.

Πρόβλεψη

Η Ανγκόλα είναι μια ομάδα με παραστάσεις τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ο όμιλός της είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μάλλον η πρώτη φάση των ομίλων είναι και το ταβάνι.

Φιλιππίνες: Ζουν για το μπάσκετ, αλλάζουν τη «σκυτάλη»

Οι Φιλιππινέζοι είναι ένας λαός που «διψά» για το μπάσκετ όσο ελάχιστοι. Πάλεψαν, για να πάρουν την ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντομπάσκετ, αλλά τους πρόλαβε η Κίνα. Τώρα, με τον όμιλο όπου έτυχαν, πρέπει να «κυνηγήσουν» μια αξιοπρεπή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και, αν η Ιταλία δεν είναι πειστική, ίσως μπορούν να «κλέψουν» κάτι.

Το αστέρι

Έχουμε από τη μία το «αστέρι» της νέας γενιάς, τον Ρόμπερτ Μπόλικ, όπου στηρίζουν πολλά οι Φιλιππινέζοι για το μέλλον, αλλά και τον Αντρέι Μπλατς. Με τη θητεία του τελευταίου στο ΝΒΑ και τις μεγάλες εμφανίσεις, που πάντοτε κάνει με την Εθνική, λογικά θα προτιμήσουμε αυτόν.

Ο προπονητής

Ο Γιενγκ Γκουιάο ήρθε για δεύτερη φορά στην Εθνική, ώστε να την οδηγήσει στο μέλλον. Το μέλλον δε σημαίνει μόνο αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κυρίως του 2023, που θα διοργανωθεί εν μέρει στην πατρίδα τους, έχοντας κυρίως για τότε την πρόκληση να παρουσιάσει μια ομάδα, που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Πρόβλεψη

Παρόμοια με της Ανγκόλας. Ο όμιλος είναι πολύ δύσκολος, αλλά αφήνουμε ένα «παραθυράκι» στις Φιλιππίνες, αν η Ιταλία… πάθει Ιταλία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ