13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέντε ομάδες, πέντε πρόσωπα (vids)

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν δουλειάς που γίνεται από ένα σύνολο παικτών, το οποίο (πρέπει να) λειτουργεί αρμονικά υπό την καθοδήγηση των προπονητών. Αλλά...

Καμιά φορά η παρουσία ενός και μόνο παίκτη είναι τόσο κρίσιμη και καθοριστική, επιδρά τόσο καταλυτικά στο σύνολο, ώστε αλλάζει η ρότα και η μοίρα όλης της ομάδας. Σε σημείο ώστε να μιλάμε για διαφορετική ομάδα με τον συγκεκριμένο παίκτη στη σύνθεσή της και χωρίς αυτόν.

Μέσα στο 2019 ξεχωρίσαμε πέντε τέτοιες ομάδες και πέντε τέτοιους παίκτες.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Η τρομακτική βελτίωση που εμφανίζει χρόνο με το χρόνο ο Γιάννης έχει συμπαρασύρει τους Μπακς και τους έχει μεταμορφώσει σε διεκδικητές του τίτλου στο ΝΒΑ, πράγμα αδιανόητο γι' αυτούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ομάδα του Μιλγουόκι ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο της σεζόν 2018-19 με 60 νίκες, κάτι που είχε να συμβεί από το 1981. Σημείωσε δε το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά από το 1971! Κέρδισε μια σειρά πλέι οφ για πρώτη φορά μετά το 2001 και έφτασε ως τους τελικούς της Ανατολής για πρώτη φορα επίσης μετά το 2001.

Κι όλα αυτά με τον Γιάννη να κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του... μέχρι την επόμενη. Οι 27,5 πόντοι, τα 12,5 ριμπάουντ και οι 5,9 ασίστ που είχε σε κάθε αγώνα ήταν οι καλύτερες επιδόσεις του στα πρώτα έξι χρόνια του στο ΝΒΑ και σε συνδυασμό με τη θεαματική βελτίωση της ομάδας του, του χάρισαν τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου.

Το μόνο που δεν κατάφεραν οι Μπακς μέσα στο 2019 ήταν να πάρουν το πρωτάθλημα, καθώς ηττήθηκαν στους τελικούς της Ανατολής από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ράπτορς. Όμως έχουν βάλει πλώρη για να το πάρουν το 2020. Έχουν ως τώρα ένα από τα καλύτερα ρεκόρ στο ΝΒΑ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα έτρεχαν ένα σερί 18 νικών, το οποίο έσπασαν οι Μάβερικς, και ο Γιάννης παίζει ακόμα καλύτερα από πέρυσι. Με 31,7 πόντους, 12,8 ριμπάουντ και 5,3 ασίστ κάνει και φέτος χρονιά MVP.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΣΕΪΝ ΛΑΡΚΙΝ

Την άνοιξη του 2018 η Εφές τερμάτιζε τελευταία και καταϊδρωμένη στην Ευρωλίγκα έχοντας πετύχει όλες κι όλες 7 νίκες. Ένα χρόνο αργότερα οι νίκες της σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Έφτασε τις 20, έπαιξε στα πλέι οφ, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ κι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο εν τέλει της το στέρησε η ΤΣΣΚΑ νικώντας την στον τελικό. Ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτής της μεταμόρφωσης;

Ο Σέιν Λάρκιν. Αυτός ο απίθανος Αμερικανός γκαρντ, που δεν είναι άγνωστος βεβαίως, καθώς είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και πριν από τρία χρόνια, όταν έπαιξε στην Μπασκόνια, όμως μέσα στο 2019 το άστρο του έλαμψε εκτυφλωτικά. Ήταν ο πρώτος σκόρερ (12,5π.) και ο δεύτερος πασέρ (3,1ασ.) της Εφές την περσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, ήταν ο άνθρωπος που κόντεψε να κερδίσει μόνος του το τρόπαιο σκοράροντας 30 πόντους στον νικηφόρο ημιτελικό με τη Φενερμπαχτσέ και άλλους 29 στον χαμένο τελικό με την ΤΣΣΚΑ, σημειώνοντας πάντως ρεκόρ για τελικό Ευρωλίγκας. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που οδήγησε την Εφές στην κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, σκοράροντας 38 πόντους στον έβδομο και τελευταίο τελικό με τη Φενερμπαχτσέ.

Είναι, τέλος, ο άνθρωπος που οδηγεί και τη φετινή σεζόν την Εφές στην ξέφρενη πορεία της στην Ευρωλίγκα. Είναι ο πρώτος σκόρερ όχι μόνο της ομάδας, αλλά και της διοργάνωσης ολόκληρης με 22 πόντους ανά αγώνα, στις 29 Νοεμβρίου έκανε νέο ρεκόρ σκοραρίσματος στην Ευρωλίγκα με τους 49 πόντους που πέτυχε κόντρα στην Μπάγερν κι έχει αναγκάσει ακόμα και αυτόν τον "σουλτάνο" Ταγίπ Ερντογάν να δηλώσει δημοσίως πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποκτήσει τουρκικό διαβατήριο και να αγωνιστεί στην Εθνική Τουρκίας!

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ - ΛΟΥΙΣ ΣΚΟΛΑ

Η τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 σηματοδότησε την τελευταία σημαντική παρουσία της Αργεντινής στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι είχε περίπου εξαφανιστεί από το διεθνές προσκήνιο, καθώς σιγά σιγά όλα τα μεγάλα αστέρια της (Τζινόμπιλι, Ντελφίνο, Νοτσιόνι, Πριτζόνι) αποχωρούσαν. Όμως το καλοκαίρι στην Κίνα επανεμφανίστηκε δυναμικά κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πρωταγωνιστή τον μοναδικό συνδετικό κρίκο αυτής της ομάδας με εκείνη της δεκαετίας του 2000. Τον Λουίς Σκόλα.

Αν και βαδίζει πλέον στα 40 του, ο Σκόλα αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια αθλητικά χρονικά. Όχι μόνο συνεχίζει να αγωνίζεται σε αυτή την τόσο προχωρημένη αθλητικά ηλικά, αλλά πρωταγωνιστεί. Στην Κίνα ήταν ο πρώτος σκόρερ (17,9π.) και ο πρώτος ριμπάουντερ (8,1ρ.) της Εθνικής Αργεντινής, που ανέβηκε στο βάθρο εξαιτίας του. Όχι μόνο επειδή είχε αυτές τις τόσο σπουδαίες στατιστικές επιδόσεις, αλλά κυρίως διότι ενέπνευσε τους συμπαίκτες του με το σπουδαίο παράδειγμά του. Αφού μπορούσε αυτός να παίζει στην Εθνική σε αυτή την ηλικία, αφού έτρεχε να αγωνιστεί ακόμα και στα "παράθυρα" του χειμώνα μόνο και μόνο για να προσφέρει στην πατρίδα του, τότε όλοι μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, αμέσως μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Λουίς Σκόλα επέστρεψε στην Ευρωλίγκα, όπου είχε γράψει τη δική του ιστορία τη δεκαετία του 2000 ως παίκτης της Μπασκόνια. Τώρα θα μπει στη δεκαετία του 2020 φορώντας τη φανέλα του Μιλάνο, ως ένας από τους ελάχιστους αθλητές παγκοσμίως και σε όλα τα σπορ που έχουν αγωνιστεί επαγγελματικά σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίας. Ο Σκόλα ξεκίνησε το 1998 στην Ισπανία και θα συνεχίσει να παίζει και το 2020.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ - ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

Ούτε ο πιο φανατικός και αισιόδοξος φίλος των Μάβερικς ούτε καν ο ιδιοκτήτης τους, ο Μαρκ Κιούμπαν, δεν θα περίμενε ότι θα βρισκόταν τόσο γρήγορα ο άνθρωπος που θα διαδεχόταν τον Ντιρκ Νοβίτσκι στο θρόνο του βασιλιά του Ντάλας. Κι όμως, ο Λούκα Ντόντσιτς σε ηλικία 20 ετών και μόλις στο δεύτερο χρόνο του στο ΝΒΑ έχει καταφέρει να κάνει τους Μαβς δική του ομάδα. 

Η καλή μέρα είχε φανεί από την περσινή σεζόν, την παρθενική του νεαρού Σλοβένου στο ΝΒΑ. Με 21,2 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 6 ασίστ κατά μέσο όρο κέρδισε παμψηφεί τον τίτλο του ρούκι της χρονιάς παίζοντας λες και ανήκε χρόνια σε αυτό το λαμπερό μπασκετικό πρωτάθλημα. Συγχρόνως έγινε μόλις ο πέμπτος ρούκι στην ιστορία του ΝΒΑ που τελείωσε την πρώτη του σεζόν με μέσους όρους άνω των 20 πόντων, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Ποιοι ήταν οι άλλοι τέσσερις; Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Όσκαρ Ρόμπερτσον και ο Ταϊρίκ Έβανς! 

Όμως η πραγματική επιρροή του στους Μάβερικς φαίνεται φέτος. Ο ίδιος εξακολουθεί να κάνει τα... δικά του, με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο και νούμερα σε σχέση με πέρυσι (29,3 πόντοι, 9,6 ριμπάουντ και 8,9 ασίστ, αγγίζει το τριπλ νταμπλ σε μέσους όρους), όμως η ομάδα του Ντάλας πλέον "πετάει". Έχει ήδη πετύχει παραπάνω από τις μισές νίκες σε σχέση με πέρυσι (τελείωσε τη σεζόν με 33) κι ακόμα δεν έχει μπει το νέο έτος. Έτσι όπως παίζουν, οι μεν Μάβερικς έχουν εξασφαλισμένα τα πλέι οφ, ο δε Ντόντσιτς πάει φουλ για MVP της χρονιάς. Τον Απρίλιο θα έχει μόλις κλείσει τα 21...

Λ.Α. ΛΕΪΚΕΡΣ - ΑΝΤΟΝΙ ΝΤΕΪΒΙΣ

Πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αυτός που θα έβγαζε τους ιστορικούς Λέικερς από το τέλμα, στο οποίο είχαν περιέλθει μετά την αποχώρηση του Κόμπι Μπράιαντ. Δικαιώθηκαν, αλλά όχι αμέσως. Διότι πέρυσι ο ΛεΜπρόν μόνος του δεν τα κατάφερε. Οι Λέικερς ολοκλήρωσαν τη σεζόν με ρεκόρ 37-45 και έμειναν ξανά εκτός πλέι οφ.

Φέτος, όμως, που ήρθε να παίξει στο πλευρό του ο Άντονι Ντέιβις, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ο ΛεΜπρόν είναι το ίδιο φορτσάτος και δημιουργικός, όμως με τον 26χρονο σέντερ δίπλα του οι Λέικερς έχουν μεταμορφωθεί ξανά στην υπερδύναμη του ένδοξος παρελθόντος τους. Είναι πλέον βέβαιο ότι θα τελειώσουν τη σεζόν με νικηφόρο ρεκόρ για πρώτη φορά μετά από το 2013, θα πάρουν μέρος στα πλέι οφ κι έτσι όπως παίζουν, μοιάζουν με φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση του τίτλου.

Κι όλα αυτά, επειδή πήγε στο L.A. o Άντονι Ντέιβις. Κι έκανε τα πάντα για να πάει, είναι η αλήθεια. Μέχρι και μπαϊράκι σήκωσε τον περασμένο Γενάρη στη Νέα Ορλεάνη ζητώντας ευθέως να δοθεί με ανταλλαγή. Οι Πέλικανς προσπάθησαν να τον βάλουν στο "ψυγείο" για να τον συνετίσουν, αλλά αυτός είχε πάρει την απόφασή του να φύγει και κάθε προσπάθεια να μεταπειστεί αποδείχθηκε μάταιη. Τον Ιούνιο οι Λέικερς έστειλαν στη Νέα Ορλεάνη τους τρεις πιο ταλαντούχους παίκτες τους (Λόνζο Μπολ, Μπράντον Ίνγκραμ και Τζος Χαρτ) για να τον αποκτήσουν, αλλά δεν το μετάνιωσαν καθόλου.

Ο Άντονι Ντέιβις παίζει σαν οδοστρωτήρας με 27,4 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 2,6 τάπες ανά αγώνα, συμπληρώνει άριστα τον ΛεΜπρόν και αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτός ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ των Λέικερς. Τώρα αυτοί δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην κορυφή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ