16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πάρε κι εσύ μια ομάδα, (αν) μπορείς…

Ολοι οι φίλαθλοι νιώθουν λίγο ή περισσότερο προπονητές και θα ήθελαν να είναι στη θέση τους. Και όλοι οι προπονητές, αλλά και πολλοί φίλαθλοι θα έδιναν τα πάντα για να είναι πρόεδροι, ιδιοκτήτες ομάδων και να κάνουν το κουμάντο. Κάποιοι από αυτούς, το καταφέρνουν.  Και μπαίνουν, με λίγα λόγια, στον θαυμαστό κόσμο... του επιχειρηματία. Διότι, άλλο πράγμα βέβαια, η λέξη πρόεδρoς, που μπορεί κάποιος να έχει αυτό τον ρόλο, τιμητικά, άλλο ο όρος μεγαλομέτοχος/χρηματοδότης κλπ. Να τονίσουμε πως δεν θα εστιάσουμε σε πρόσωπα λαοφιλή, που έχουν θέση ως πρόεδροι των ομοσπονδιών της χώρας τους. Αυτό είναι μία άλλη ιστορία, άλλης ανάλυσης...
 
Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσφατη ιστορία που φέρνει τον Ρικ Πιτίνο να συζητά το ενδεχόμενο επένδυσης στην ιστορική γαλλική ομάδα, Ορτέζ, ψάξαμε και βρήκαμε ανάλογες/ενδεικτικές περιπτώσεις. Δημοφιλών ανθρώπων του μπάσκετ (του εξωτερικού) που έκαναν, κάνουν ή προτίθενται να κάνουν τα διοικητικά τους βήματα. Μια άλλη καριέρα μπροστά τους, εν ολίγοις. Αλλοι βέβαια είναι περισσότεροι διάσημοι, άλλοι λιγότερο, συγκριτικά. Και μέσα σε όλους και πολλοί καλλιτέχνες, που θέλησαν να βρίσκονται με τον τρόπο τους κοντά στο μπάσκετ!
 
 
Ανοιξαν δουλειές...
 
Οσον αφορά βέβαια τον Πιτίνο για να ξεκινήσουμε από τον πρώην κόουτς του Παναθηναϊκού, ο ίδιος έχει... ανοίξει δουλειές από χρόνια και με άλλους συνεταίρους.
Οπως για παράδειγμα τον πρώην ΝΒΑερ, Τζαμάλ Μάσμπερν. Οι δυο τους είναι ιδιοκτήτες ενός στάβλου αλόγων για ιπποδρομίες,
ενώ μετρούν και συμμετοχές στο διάσημο Kentucky Derby. Το αν το Πο και η Ορτέζ θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο, θα φανεί σύντομα.
 
Και μιας και αναφερόμαστε στον Πιτίνο γενικώς, η κατηγορία από κόουτς... μεγαλομέτοχος, «πιάνει» και τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Αμερικανοϊσραηλινός λέγεται ότι έχει ήδη ένα γενικό πρόσταγμα στην τσέχικη Μπρνο.
 
 
Ο «Air» και οι άλλοι
 
Για αρκετά χρόνια, ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν, είναι ιδιοκτήτης των Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης, ενώ ο Γάλλος παλαίμαχος φόργουορντ, Μπορίς Ντιαό, είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας μπάσκετ της Μπορντό. Οσο για τον Τόνι Πάρκερ, ως γνωστόν, παραμένει ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν.
 
Ακόμη, ο διάσημος ράπερ JAY-Z, ήταν αφεντικό στους Νετς από το 2007 μέχρι το 2013. Εκτοτε, ενεργοποιήθηκε στην προώθηση παικτών, ως μάνατζερ στο ΝΒΑ. Επιπροσθέτως, μικρό ποσοστό μετοχών στους Γκρίζλις, διατηρούσε μέχρι πολύ πρόσφατα ο ηθοποιός, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ενώ το 2005 ο Αμερικανός τραγουδιστής, Ασερ, «μπήκε» στο διοικητικό σχήμα των Καβαλίερς.
 
Και υπάρχουν και άλλοι. Ο αστέρας της ραπ, Νέλι, είναι από το 2004 συνιδιοκτήτης των Μπόμπκατς και από το 2011 ο ηθοποιός, Ουίλ Σμιθ, είναι μέτοχος των Σίξερς.
 
Ο πολύς κόσμος τον θυμάται ως οδοστρωτήρα στα παρκέ, έπειτα συνεχίζει ως σχολιαστής, ωστόσο ο Σακίλ Ο' Νιλ έχει κάνει την επενδυτική του κίνηση, μέσω των Κινγκς. Ασχέτως που δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα.
 
Οσον αφορά τον Μάτζικ Τζόνσον, η ζωή του όλη είναι το Λ.Α. και αυτό αποδεικνύεται από τις απανταχού δραστηριότητές του στην πόλη των αγγέλων. Ο Μάτζικ έχει καίριο πόστο στους Λέικερς, όπως είχε εξέχουσα θέση και στην αντίστοιχη γυναικεία ομάδα, ενώ έχει αναμιχθεί και με τους LA Dodgers (μπέιζμπολ), αλλά και με το ποδόσφαιρο στην περιοχή.
 
 
Ποδοσφαιρικοί...
 
Kαι πάμε στην περίπτωση του δηλωμένου οπαδού της Τότεναμ, Στιβ Νας. Μπορεί να μην «μπήκε» ενεργά στα «σπιρούνια», αλλά το έπραξε το διοικητικό του σχέδιο μέσω της Μαγιόρκα και μιας άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Βανκούβερ. Ο Καναδός πρώην αστέρας του μπάσκετ είναι φανατικά ποδοσφαιρικός, άλλωστε. Οπως ποδοσφαιρικός είναι σαφέστατα και ο Λεμπρόν Τζέιμς, με τον ίδιο να έχει κάνει ήδη την είσοδό του στα κοινά της Λίβερπουλ.
 
Αλλες περιπτώσεις μπασκετικών, είναι σίγουρα ο Αμάρε Στούνταμαϊρ, που μετρά θητεία και παίκτη και αφεντικού στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, με τον Κινέζο γίγαντα Γιάο Μινγκ να ασχολείται ενεργά με τους Σανγκάι Σαρκς. Δύο πρώην άσοι του ΝΒΑ, δύο «πύργοι», από τα παιχνίδια στο λόου ποστ, στις μεγάλες... μπίζνες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ