16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Χάνλαν έπαθε… Ντίνκινς

Όποιο κι αν είναι το επίπεδο δυσκολίας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, αυτό που έκανε χθες ο Ολίβιερ Χάνλαν είναι εντυπωσιακό. Οχτώ εύστοχα τρίποντα είχε ο Καναδός στη φιλική νίκη του Ηρακλή επί της βουλγαρικής Λέφσκι Λουκόιλ, ξεσηκώνοντας τον κόσμο της ομάδας στο Ιβανώφειο.

 


Τέτοιες επιδόσεις άλλωστε δεν είναι συνηθισμένες γενικότερα στο ελληνικό μπάσκετ αλλά και ειδικότερα στον Ηρακλή. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο μία φορά υπήρξε παίκτης των “κυανόλευκων” που είχε επίδοση ανάλογη ή καλύτερη του Χάνλαν. Άλλες οι συνθήκες, άλλα τα δεδομένα αλλά ο Καναδός μας έκανε να ανυπομονούμε να δούμε αν μπορεί να επαναλάβει κάτι τέτοιο σε επίσημο παιχνίδι αλλά και να ψάξουμε να βρούμε πότε υπήρξε μια ανάλογη επίδοση από παίκτη του Ηρακλή.

 


Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω 20 ολόκληρα χρόνια. Ήταν 17 Απριλίου 1999 όταν ο Μπάιρον Ντίνκινς “βομβάρδισε” το καλάθι του ΠΑΟΚ με εννιά (!) τρίποντα. Ο Ηρακλής είχε νικήσει με 77-64 σε ματς που έγινε στο Ιβανώφειο, με τον “Λόρδο Βύρωνα” να μετράει 9/14 τρίποντα για να σταματήσει στους 34 πόντους. Οι υπόλοιποι παίκτες του Ηρακλή είχαν 3/10. Ο Ηρακλής με εκείνη τη νίκη είχε ισοφαρίσει τη σειρά των πλέι οφ (για τη 2η φάση αλλά με διαφορετικό τότε, format) αλλά ο ΠΑΟΚ είχε πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά νικώντας εντός έδρας.

 

Ο Μπάιρον Ντίνκινς ξεχύνεται προς το καλάθι του ΠΑΟΚ υπό την πίεση του Κλαούντιο Κολντεμπέλα

 


Τα εννιά τρίποντα του Ντίνκινς σε εκείνο το παιχνίδι, είναι η κορυφαία επίδοση των 453 αγώνων του Ηρακλή στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα (από το 1992-93). Δεν υπήρξε άλλος που να ξεπέρασε τα επτά άρα και να έφτασε στη χθεσινή επίδοση του Χάνλαν. Από επτά είχαν ο Γιούρι Ζντοβτς σε ένα ματς με τους Αμπελόκηπους της σεζόν 1995-96 και ο Σάββας Ηλιάδης σε ματς με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας της περιόδου 2003-04.

 


Το ερώτημα είναι μπορεί να προσφέρει τέτοιες επιδόσεις και στα επίσημα παιχνίδια ο Ολίβιερ Χάνλαν; Απάντηση δεν μπορεί κανείς να δώσει βέβαια, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στην καριέρα του μακριά από τις ΗΠΑ, παίζοντας δηλαδή τρεις σεζόν σε Ζαλγκίρις, Λε Μαν και Βόννη, σε 147 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων ουδέποτε ξεπέρασε τα τέσσερα εύστοχα τρίποντα, με τελευταία αυτή στις 8 Μαίου σε ματς του γερμανικού Πρωταθλήματος με τη Βόννη κόντρα στην Άλμπα (4/8).

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ