15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο φύλακας-άγγελος του Τζόρνταν… με το αλησμόνητο μαλλί (vids)

Το Basketa.gr θυμάται τον έναν από τους ανθρώπους, που αποτελούσαν την προσωπική ασφάλεια του Μάικλ Τζόρνταν και έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα τελευταία δύο επεισόδια του «The Last Dance», σκαλίζοντας και αναλύοντας τη σχέση ζωής του φύλακα-αγγέλου του κορυφαίου όλων με... το αλησμόνητο μαλλί ως χαρακτηριστικό, που δεν ήθελε να αφήσει.

«Θα ήθελα, θα ήθελα…» - «Μην πεις περμανάντ», αναφέρει ένας μυθικός διάλογος σε αγαπημένη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά μάλλον ο άνθρωπος, για τον οποίο θα συζητήσουμε, το πήρε αρκετά… στα σοβαρά, σε βαθμό που στα τελευταία δύο επεισόδια του «The Last Dance» κέρδισε τη δική του δημοσιότητα.

Ο λόγος γίνεται για τον Τζον Μάικλ Βόζνιακ, ο οποίος αποτελούσε έναν εκ των ανθρώπων της προσωπικής φύλαξης του Μάικλ Τζόρνταν και, δυστυχώς, έχει φύγει από τη ζωή από τον περασμένο Ιανουάριο. Στα επεισόδια, που αναφέραμε, κέρδισε λίγο παραπάνω το κοινό με την επιλογή της κώμης του, την οποία, όπως αποκαλύπτεται, είχε επικρίνει ιδιαίτερα ο γιος του.

«Προσαρμόσου στην εποχή, μπαμπά», έλεγε ο Νικόλι, ο μεγαλύτερος γιος του Τζον, ζητώντας του να επιλέξει να κουρευτεί σαν τα είδωλα της δεκαετίας του 1990, όπως ήταν ο Πατ Ράιλι ή ο Στίβεν Σιγκάλ. Ο Τζον, όμως, είχε τη δική του άποψη για το μαλλί του και έλεγε πως «μοιάζω με λιοντάρι, ο κόσμος θέλω να με θυμάται για αυτό στο μέλλον».

Αποδείχθηκε προφητικός, μιας και στη σκηνή, όπου φαίνεται να… τζογάρει με τον «Air», όλοι μάλλον σταθήκαμε σε αυτό το μαλλί, ενώ έχουν περάσει μόλις 4 μήνες, από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή, στα 69 του χρόνια.

Για να θυμήσουμε τη σκηνή, οι δυο τους θέλησαν να παίξουν ένα παιχνίδι τζόγου πριν από έναν αγώνα των Μπουλς στην έδρα τους. Παρά τη συνήθεια του Τζόρνταν να κερδίζει, αυτή την φορά νικητής ήταν ο Βόζνιακ, ο οποίος μάλιστα έκανε το… σήκωμα των ώμων του αντιπάλου του στο εν λόγω παιχνίδι, μια κίνηση πανηγυρισμού κλασική του «MJ».

Κάπως έτσι, αρκετά βίντεο ανέβηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πολλά εξ αυτών συλλυπούμενα τον εκλιπόντα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «βλέπει τη σειρά από τον παράδεισο».

https://twitter.com/_dGRAVES/status/1257356554518630401

Η ζωή πριν από τον Τζόρνταν και η… επεισοδιακή γνωριμία

Ο Τζον Μάικλ Βόζνιακ δεν ήταν μια τυχαία επιλογή για την προσωπική φύλαξη του Μάικλ Τζόρνταν, μαζί με τους αδελφούς του. Ο ίδιος αποτέλεσε βετεράνο του αμερικανικού στρατού στο παρελθόν, ενώ ήταν υπεύθυνος στη Δίωξη Ναρκωτικών στο Σικάγο. Έγινε, μάλιστα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Χόλιγουντ» στους συναδέλφους του, εξαιτίας της τρομερής του Corvette, της ατρόμητης συμπεριφοράς του και, ασφαλώς, της εκκεντρικής του εμφάνισης.

Την ίδια περίπου περίοδο, που ο Τζόρνταν πήγε στους Μπουλς, ο Βόζνιακ προσελήφθη στο παλιό γήπεδο της ομάδας, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους από τη Δίωξη. Και οι τρεις εντυπωσίασαν τον μετέπειτα κορυφαίο αθλητή του κόσμου με την νοοτροπία και την προσήλωσή τους, με αποτέλεσμα να τους προσλάβει, ενώ πρώτα οι αρμοδιότητές του, μεταξύ άλλων, ήταν να παρκάρουν τα αμάξια των παικτών.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπήρχαν ατυχήματα. Μια φορά, ο Βόζνιακ έκανε λάθος στην προσπάθεια να παρκάρει το SUV του Τζόρνταν, αφού θρυμμάτισε το παράθυρο του πορτ-μπαγκάζ, αφού δεν είχε κάνει σωστό υπολογισμό. Αμέσως μετά, ωστόσο, προσφέρθηκε να πληρώσει ο ίδιος για τη ζημιά, όπως αναφέρει ο γιος του, με τον Μάικλ να γελά και να του απαντά «μην ανησυχείς, θα μου δώσουν ένα καινούργιο αύριο».

Κινήσεις σαν και αυτές, έκαναν τον Βόζνιακ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ηγέτη των «Ταύρων». Ο ίδιος και οι δύο συνάδελφοί του, Γκας Λετ και Κλάρενς Ντέιβις, έγιναν οι μόνοι φύλακες, που επιτρεπόταν να ακολουθούν στο γήπεδο τον Τζόρνταν. Όταν, δε, ο τελευταίος πήρε την απόφαση να παίξει μπέιζμπολ το 1993, τους ζήτησε να αφήσουν τη δουλειά τους στο γήπεδο και να τον ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα οι Μπουλς να προσλάβουν άλλους στη θέση τους και, ύστερα, να επιστρέψουν μαζί του ύστερα από δύο χρόνια, ως η προσωπική του ασφάλεια.

Η ζωή με έναν καλό φίλο

Ο Γκας Λετ ήταν ο «στρατηγός» αυτής της τριάδας, με τον «Air» μάλιστα πολλές φορές να τον φωνάζει ως δεύτερο πατέρα του, μετά τη δολοφονία του βιολογικού του πατέρα το 1993. Ο Βόζνιακ ήταν ο νεότερος εκ των ανθρώπων της ασφαλείας και έγινε φίλος μαζί του σε βαθμό να… τζογάρουν στο γήπεδο.

Οι δυο τους έπαιζαν, συνήθως, μπιλιάρδο ή χαρτιά, με τον γιο του, Νικόλι, να θυμάται πως «μια φορά, σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, τον νίκησε στο μπιλιάρδο και του είπα να φύγει». Ο Τζόρνταν τον εμπιστευόταν τόσο πολύ, μάλιστα, που σε διάφορα γεγονότα ζητούσε εκείνος να αναλαμβάνει την φύλαξη της γυναίκας και των παιδιών του, με τον Βόζνιακ να έχει δύο τατουάζ του Τζόρνταν στα χέρια του, ένα Jumpman logo στο ένα κι ένα «23/Dog» στο άλλο.

Οι δυο τους ήρθαν τόσο κοντά, που ακόμη και ο γιος του ένιωθε διαφορετική την παρουσία του Τζόρνταν, σε σύγκριση με άλλους αθλητές της εποχής. «Για όλους στο Σικάγο ο Τζόρνταν ήταν ένα είδωλο. Για εμένα, ήταν απλά ο φίλος του μπαμπά μου και ήταν δεδομένο για μένα», αναφέρει ο Νικόλι, ο οποίος έβλεπε τον μύθο να προσφέρει σημαντικά ποσά στον πατέρα του, ειδικά μετά το διαζύγιο με τη μητέρα του.

Αυτή η φοβερή σχέση συνεχίστηκε, ακόμη κι όταν ο Βόζνιακ διεγνώσθη με καρκίνο. Ο Τζόρνταν τον πίεζε να μην έρχεται στη δουλειά, αλλά ο Τζον Μάικλ επέμενε στη διάρκεια της 18μηνης μάχης του. «Έκανε χημειοθεραπείες, έχανε πολλά κιλά, αλλά έπαιρνε το αμάξι και πήγαινε στη δουλειά. Ήταν μανιακός, σαν τον Μάικλ», εξηγεί ο γιος του.

Ο «MJ», ασφαλώς, δεν ξέχασε τον φίλο του και μετά το θάνατο, έστειλε λουλούδια στην οικογένεια και συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια. Διατηρεί, μάλιστα, μερικές επαφές με τον Νικόλι, με την τελευταία του επικοινωνία να είναι πριν από ένα μήνα. Οι παραγωγοί του «The Last Dance» είχαν, επίσης, ζητήσαν από τον πατέρα του να συμμετάσχει με συνέντευξη, αλλά σε κάθε περίπτωση έγινε ξεχωριστό σημείο αναφοράς στα τελευταία δύο επεισόδια, παίρνοντας περισσότερο χρόνο στον αέρα από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ μαζί.

Όλοι, ασφαλώς, πρόσεξαν το μαλλί του. Και ο Τζον Μάικλ Βόζνιακ το κράτησε μέχρι το τέλος, ακόμη και μετά τις χημειοθεραπείες. Γιατί, τελικά, αυτό ήταν. Ο φίλος και φύλακας-άγγελος του κορυφαίου όλων, με αυτό το παράξενο κούρεμα…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ