17.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο Σαρικόπουλος στο κλαμπ των «τριπλών πρακτόρων Θεσσαλονίκης»

 
Η ιστορία του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης περιέχει, προφανώς, πολλά κεφάλαια και ονόματα με κεφαλαία γράμματα, ωστόσο υπάρχουν και μερικές κατηγορίες... τύπου ρεκόρ. Με αφορμή την προσθήκη του Ζήση Σαρικόπουλου στον Ηρακλή, η λίστα όσων συνδύασαν την μπασκετική τους πορεία με τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης, μακραίνει! Και περιέχει, βέβαια, Ελληνες, αλλά και ξένους άσους των σύγχρονων ετών και του παρελθόντος. Τουλάχιστον, σε ό,τι έχει να κάνει με την τελευταία 30ετία, περίπου. Οι πλέον ενδεικτικές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις που φύσηξε βαρδάρης εις τριπλούν...
 
Εκτός, φυσικά, όσων έπαιξαν (ή διετέλεσαν τεχνικοί) σε δύο εκ των κορυφαίων τριών συλλόγων (Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, με τυχαία σειρά), που είναι
πολλοί και ευρέως γνωστοί, υπάρχει και μία συγκεκριμένη διαφορετική λίστα. Οσοι, δηλαδή, αγωνίστηκαν και με τις τρεις ομάδες... σχηματίζοντας,
τρόπον τινά, μία μπασκετική οικουμενικότητα στον Θερμαϊκό. Και με τα κυανόλευκα και με τα ασπρόμαυρα και με κίτρινα, σε κάποια περίοδο από την καριέρα τους.
Οι επονομαζόμενοι και... τριπλοί πράκτορες. Kαι πόσοι, μάλιστα, δεν υπολογίζονται που έφτασαν πολύ κοντά, κάποια στιγμή, να «πιάσουν» αυτό το ρεκόρ.
Εκτός της παικτικής ιδιότητας, υπολογίζουμε, εξυπακούεται, τους προπονητές, οι οποίοι κάθισαν και στους τρεις πάγκους!
 
 
Ο «τίγρης» και ο Σούλης
 
Εν αρχή, να αναφέρουμε, λοιπόν, τον ρέκορντμαν, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Ο «τίγρης» και έπαιξε και κοουτσάρισε τις τρεις ομάδες της αγαπημένης του πόλης!
Και τις υπηρέτησε πιστά όλες, με το διπλό πόστο, την διπλή ιδιότητα, με φορεσιά δηλαδή αθλητή και κοστουμιά προπονητή. Προπονητής και στους τρεις μεγάλους της πόλης υπήρξε βέβαια και ο Σούλης Μαρκόπουλος.
 
 
Το σήμερα
 
Επιστρέφοντας στο καθαρά παικτικό κομμάτι, κοιτώντας από τα τωρινά κιόλας δεδομένα, συναντάμε την περίπτωση των Δημήτρη Βεργίνη, Μιχάλη Τσαϊρέλη (φέτος στον Ηρακλή μέχρι να εμπλακεί σε... καραμπόλα, αφήνοντας τη θέση του στον Σαρικόπουλο και πηγαίνοντας αυτός στο Περιστέρι) και του Δημήτρη Καλαϊτζίδη, Δημήτρη Χαριτόπουλου (φέτος στον Αρη), οι οποίοι έχουν αγωνιστεί και στους τρεις μεγάλους της πόλης.
 
 
Το χθες
 
Ο Μάνθος Κατσούλης τίμησε και τα τρία χρώματα φανέλας κατά το παρελθόν, όπως και ο Ουόλτερ Μπέρι, αλλά και ο Ντάριους Ουάσινγκτον (σχετικά πιο πρόσφατα), από μεριάς ξένων. Αργότερα, στην λίστα θα εντάσσονταν και οι Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Χρήστος Ταπούτος, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Γιώργος Πασσαλίδης, Κώστας Κακαρούδης, Θοδωρής Ζάρας, Σωτήρης Μανωλόπουλος (ο νυν παίκτης, όχι ο προπονητής) με παρουσία -όλοι τους- στους Big 3. Αλλοι δέθηκαν περισσότερο με το τάδε έμβλημα, άλλοι ταυτίστηκαν με το δείνα σήμα κ. ο. κ.
 
 
Πέρσι, για κάποιο χρονικό διάστημα, δούλεψε στο τεχνικό τιμ του Ηρακλή, ο Γιώργος Σιγάλας. Ο «Ράμπο», πάντως, δεν είχε παίξει στον «Γηραιό», αλλά στις άλλες δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, ο Χάρης Μαρκόπουλος, έχει δουλέψει στον πάγκο και των τριών ομάδων, αν και δεν έχει παίξει μπάσκετ στον Αρη.
Και στα τρία σωματεία έχει εργαστεί ως ασίσταντ ο Παντελής Μπούτσκος, ενώ ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ο Ντράγκαν Σάκοτα και ο Λευτέρης Σούμποτιτς συνδύασαν, παλαιότερα, την πορεία τους, με ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή. Με μια επιφύλαξη, σημειώνουμε και το όνομα του Παρασκευά Μουρατίδη, ο οποίος έχει περάσει και από τις τρεις ομάδες, από διάφορα πόστα, με περιθώριο λάθους, ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ. Κοντά στο να μετρήσει θητεία (είτε ως παίκτης, είτε ως κόουτς) και στις τρεις ομάδες, έχει υπάρξει, κατά καιρούς, ο Φώτης Τακιανός. Και η λίστα ολοένα, λογικά, θα μεγαλώνει.
 
*Αντί επιλόγου, εννοείται, πως σε άλλα σπορ, πχ στο βόλεϊ (Ανδρεάδης, Κράβαρικ κ. ά.), ή στο ποδόσφαιρο (Χαλκιάς, Σ. Μπορμπόκης, Τσουρέλας),
υπήρξαν επίσης κάποιοι παίκτες είτε και προπονητές (Παράσχος, Μπρουκς κλπ) με την... τριπλή ιδιότητα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ