22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ μπροστά σε ψηλότερο πήχη και διλήμματα (vids)

Αν επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει την κατάσταση του σημερινού ΠΑΟΚ με εκείνη που βρισκόταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, θα καταλήξει στο πολύ απλό συμπέρασμα: Μέρα με τη νύχτα.

 


Πριν από ένα χρόνο τον έσωσε αγωνιστικά η πανδημία αφού με την εικόνα που είχε πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στον πρώτο υποβιβασμό της ιστορίας του επί επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Πριν από ένα χρόνο δεν είχε σταθερή διοικητική κατάσταση, τον έπνιγαν τα χρέη και επιπρόσθετα ζούσε σε μία μόνιμη κατάσταση εσωτερικής τοξικότητας.

 


Ένα χρόνο μετά, ως δια μαγείας, όλα αυτά που χαρακτήριζαν τον μπασκετικό ΠΑΟΚ δεν μπήκαν κάτω από το χαλί αλλά σχεδόν εξαφανίστηκαν και σίγουρα όχι με κάποιο μαγικό τρόπο. Μοναδική εξαίρεση βέβαια τα χρέη με τα οποία θα αναγκαστεί να παλέψει και στη συνέχεια αλλά με σαφέστατη πια την αίσθηση ότι έχει πολύ καλές πιθανότητες να τα καταφέρει και σε αυτό το μέτωπο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει σε μία λογική σύνεσης στη διαχείριση των οικονομικών, που τον χαρακτήρισε στη φετινή σεζόν. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε ήδη να βάλει θετικό πρόσημο στην πορεία του -θα είναι 5ος στην κανονική περίοδο- ανεξαρτήτως του αν θα καταφέρει κάτι περισσότερο στα πλέι οφ -πιθανότατα απέναντι στην ΑΕΚ- έχοντας ένα μπάτζετ σχεδόν 500 χιλιάδων.

 


Το άδειο γήπεδο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε οικονομικό επίπεδο, ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τον ενθουσιασμό που έχει σκορπίσει η εικόνα της ομάδας και που, σε φυσιολογικές συνθήκες, θα είχε αντίκρισμα και στην προσέλευση του κόσμου του ΠΑΟΚ στο «παλατάκι». Ο ίδιος ο κόσμος του όμως κάλυψε -και με το παραπάνω- μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απέφερε 500 χιλιάδες ευρώ.

 

 


Με λίγα λόγια, ο Δικέφαλος κατάφερε πολλά από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Θανάσης Χατζόπουλος αποφάσισε να βγει μπροστά. Κατάφερε πολλά στην αναλογία με τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν όμως στην έναρξη της επόμενης τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπει με στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό, δεν θα μπει βάζοντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ακόμη κι αν δεν τον βάλουν ψηλά η διοίκηση και ο Άρης Λυκογιάννης, θα τον βάλει ο κόσμος της ομάδας που εκτός των άλλων βρίσκει φέτος αποκούμπι, μετά από πολλά χρόνια, στο μπάσκετ και σε σχέση με τη μέτρια πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Γι' αυτό και από τώρα και ενώ η ομάδα έχει τουλάχιστον τέσσερις ακόμη αγώνες μπροστά της, μπαίνουν τα πρώτα διλήμματα και θα μπουν ακόμη περισσότερα στην πορεία.

 


Αυτό που ήδη βγήκε μπροστά είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Στο «παλατάκι» δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι το, υποχρεωτικό, κενό μιας σεζόν από την Ευρώπη τους έκανε καλό σε όλα τα επίπεδα. Ήταν υποχρεωτικό ασφαλώς γιατί η ομάδα δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και επιπλέον ήταν ένα «καρπούζι» που ειδικά φέτος, δεν θα μπορούσε να το χωρέσει στην ίδια μασχάλη. Τώρα όμως; Για ένα κλαμπ με το brand name και την ιστορία του ΠΑΟΚ, το να απεμποληθεί ένα κεκτημένο στο παρκέ δικαίωμα, δεν είναι εύκολη απόφαση. Το αντέχει όμως οικονομικά;

 


Αυτό θα το κρίνουν οι άνθρωποι που «τρέχουν» την ΚΑΕ ωστόσο ο Άρης Λυκογιάννης εκφράζοντας ασφαλώς την προσωπική του θέληση, μίλησε ανοιχτά υπέρ αυτής της προοπτικής και η θέση του δεν μπορεί να παρά να ληφθεί υπόψη. Του δόθηκαν τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος για τα επόμενα τρία χρόνια οπότε η άποψη του έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Για να μπορέσει να αντέξει θα πρέπει να φτιάξει και ομάδα που να μπορεί να βγάλει όρθια τη διαδικασία διπλών αγώνων χωρίς να σκάσει στη μέση της σεζόν όπως πέρυσι αλλά και πρόπερσι. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει μεγαλύτερο μπάτζετ.

 

 


Τουλάχιστον τέσσερις στους έξι ξένους... υποψήφιοι για τη νέα σεζόν

 


Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς στο ότι, με εξαίρεση τον Χέρντον, όλες οι επιλογές ξένων ήταν επιτυχημένες και βέβαια αυτό είναι κάτι που πιστώνεται πρωτίστως ο Κώστας Μέξας που τους επέλεξε όλους, εκτός βέβαια του Τζος Κάρτερ που αποκτήθηκε επί ημερών Λυκογιάννη. Χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του ο προπονητής του ΠΑΟΚ, θεωρείται δεδομένο ότι ήδη σκέπτεται σε ποιους θα μπορούσε να βασιστεί στη νέα σεζόν. Φαίνεται ότι στο «παλατάκι» δεν θέλουν να χτίσουν και πάλι από μηδενικής βάσης και γι' αυτό έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τον Γιώργο Καμπερίδη σε πρώτη φάση από το ελληνικό υλικό όμως τα πιο δύσκολα αφορούν στους ξένους.

 


Ο άγραφος νόμος της αγοράς λέει ότι ανανέωση συμβολαίου γίνεται μόνο με αύξηση αποδοχών. Μπορεί όμως ο ΠΑΟΚ να το κάνει για τρεις ή τέσσερις από τους ξένους που έχει, ακόμη κι αν τους θέλει και στη νέα σεζόν; Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανανεώσεις με ξένους για τον ΠΑΟΚ είναι ιστορικά λιγοστές αλλά από την άλλη πλευρά αυτή η χημεία με τον Λυκογιάννη, το σταφ αλλά και τη διοίκηση είναι στα πλεονεκτήματα της ομάδας που είναι δεδομένο ότι θα κάνει την κίνηση της για κάποιους από τους Γκρίφιν, Λοβ, Τέρνερ και Μπιτς. Ίσως και για όλους.

 

 

 

 


Ο ΠΑΟΚ μετράει έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια του, έχει βελτιώσει και το μπάσκετ που παίζει όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για να γίνει καλύτερος στη νέα σεζόν, θα πρέπει να καλύψει τη φανερή «τρύπα» στο «1» και ίσως να βάλει στο «5» έναν πιο παραγωγικό επιθετικά παίκτη προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του. Όλα αυτά βρίσκονται ασφαλώς σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική αγορά, τι θα προσφέρει το καλοκαίρι και ως που θα μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ. Σε αυτό το κομμάτι πάντως είναι γεγονός ότι θα μπει σε μία αφετηρία πολύ καλύτερη από την περσινή, αφού η υγεία που βγάζει πλέον είναι κοινό μυστικό σε παίκτες και ατζέντηδες.

 

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν τα ερωτηματικά που σχετίζονται...

 


*Με τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και το αν θα παίξει για μία ακόμη σεζόν, με ποιο ρόλο και με ποιες οικονομικές απολαβές.

 


*Με τον Νώντα Παπαντωνίου που έχει έναν ακόμη συμβόλαιο.

 


*Με τον Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ που υπέγραψε μεν το περασμένο καλοκαίρι για τρία χρόνια όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα πάρει ελληνικό διαβατήριο.

 


*Με τον Δημήτρη Κακλαμανάκη που αγωνίζεται σε μία θέση στην οποία η ελληνική αγορά δεν προσφέρει πολλές επιλογές.

 

 

 


*Με τον Γιώργο Τσαλμπούρη που μένει επίσης ελεύθερος.

 


*Με τους νεαρούς Ιατρίδη και Καραγιαννίδη που δεν βρήκαν χώρο για να παίξουν φέτος και είναι σε μία ηλικία που χρειάζονται παιχνίδια για να εξελιχθούν.

 


Πολλά μαζεμένα ερωτηματικά τα οποία σταδιακά θα κληθεί να απαντήσει με τις αποφάσεις του ο ΠΑΟΚ. Είναι όμως μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία, πολύ μακριά από την πραγματικότητα εσωτερικής αναζήτησης και την προσπάθεια επιβίωσης στην οποία βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση του φετινού ΠΑΟΚ...

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ