17.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ολυμπιακός δε βρήκε αντίδοτο, ο Παναθηναϊκός δε βρίσκει λύσεις (vids)

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε δύο εκτός έδρας ήττες για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, αρχικά του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι και εν συνεχεία του Ολυμπιακού στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Ο Αστέριος Καλύβας αναλύει την εικόνα των δύο αγώνων και των δύο ελληνικών ομάδων όσο περνάει ο καιρός.

===================

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την CSKA , μια ήττα που σίγουρα δεν είναι από αυτές που είναι εκτός προγράμματος , από την άλλη βέβαια κάθε τέτοιο παιχνίδι σε μια τέτοια έδρα ή της  Barcelona είναι ένα γερό τεστ για να δεις εσύ σαν ομάδα σε τι επίπεδο βρίσκεσαι. Η Ελληνική ομάδα είχε από τις καλύτερες επιθετικές συγκομιδές της σεζόν - η CSKA σήμερα είναι η χειρότερη άμυνα στην Euroleague !!! - αλλά μακράν την χειρότερη ανά κατοχή αποτελεσματικότητα στην άμυνα , η οποία ξεκάθαρα ήταν ο λόγος της ήττας σε αυτό το παιχνίδι. Σύνολα όπως της CSKA έχουν την δυνατότητα να “πατήσουν σε κουμπιά” που άλλες ομάδες δεν μπορούν να σου δείξουν τον δρόμο σε σχέση με τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχεις. Ακριβώς αυτό  έκανε την Παρασκευή … είχε ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο το οποίο κυνικά ακολούθησε μέχρι το τέλος : να εκθέσει τα αργά πόδια των ψηλών του Ολυμπιακού και κυρίως του Βεζένκοφ. Το πλάνο αυτό μπήκε από την αρχή σε λειτουργία αλλά ήταν πιο αποτελεσματικό όταν ο Clyburn πέρασε στο 4. Σχεδόν σε κάθε κατοχή τα τεσσάρια του Ολυμπιακού κυρίως αλλά και ο Fall όσο ήταν μέσα καλούνταν να αντιμετωπίσουν μετά από αλλαγές τον Clyburn.

 

 

Εκεί πλέον εκμεταλλεύονταν είτε το 1 vs 1 απευθείας η μερικές φορές “πατώντας” την μπάλα στο post έκλεινε η άμυνα και έβγαιναν ανοιχτά σουτ από τους υπόλοιπους στην περιφέρεια. Η όλη αυτή διαδικασία δημιούργησε και πρόβλημα στην επιλογή τον guards που έπρεπε εκείνη την ώρα να είναι στο παρκέ , καθώς ο Clyburn από την θέση 4 μπορούσε πχ να βάλει τον παίκτη του Dorsey να του στήσει ένα σκριν ( τα οποία ο Ολυμπιακός αλλάζει ) και μετά να παίξει επάνω στον Dorsey. Μια αντίδραση στο σκεπτικό αυτό ήρθε περνώντας τον Βεζένκοφ στο 3 και βάζοντας τον Charles από την θέση 4 αρχικά να μαρκάρει τον ασταμάτητο παίκτη της CSKA. Επίσης πολλές φορές σημαδεύτηκε και ο Fall όσο ήταν μέσα , πράγμα το οποίο γενικά είναι ένα θέμα.

Στην αρχή του καλοκαιριού σε κείμενο το οποίο είχα γράψει ήταν ότι τα πόδια των ψηλών του Ολυμπιακού θα ήταν ένα θέμα στην αμυντική συνοχή της ομάδας. H CSKA ήταν η πρώτη ομάδα που μπόρεσε και “εξερεύνησε” αυτήν την (ίσως) αδυναμία στον υπέρτατο βαθμό , παίζοντας αυτό το small ball , με τον Bolomboy στο 5 και τον Clyburn στο 4.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό της CSKA μέχρι τώρα είναι ότι σουτάρει τα περισσότερα τρίποντα από καταστάσεις που βγαίνουν από επίθεση στο low post…η άμυνα με αλλαγές σίγουρα τους ταίριαξε αρκετά στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα αυτά είναι τα ωραία σε μια σεζόν , ο Ολυμπιακός θα ψάξει να βρει λύση και οι άλλοι να “αντιγράψουν” ίσως αυτό το σκεπτικό εναντίον του Ολυμπιακού σε επόμενα παιχνίδια.

Αναζητά τις λύσεις ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχασε ένα παιχνίδι στο Ισραήλ από την Maccabi , από μια ομάδα που σίγουρα είναι πιο γεμάτη από τον ίδιο. Το παιχνίδι ήταν δύσκολο στα χαρτιά από την αρχή. Η Ελληνική ομάδα ήταν συνέχεια πίσω στο σκορ και μάλιστα με μεγάλες διαφορές.

H Ελληνική ομάδα δοκίμασε πολλά πράγματα για να σταματήσει την επιθετική λειτουργία της Maccabi , ακόμη και κάποιες ζώνες για να “παντρέψει” ίσως κάποιους παίκτες στην πεντάδα στον επιθετικό τομέα. Δεμ λειτούργησε τίποτα βάση σχεδίου.

Κάπου εκεί είδαμε ένα σενάριο το οποίο έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στα πρώτα παιχνίδια του ΠΑΟ στην σεζόν : Ξεκινώντας με κάποια μεγάλα σουτ , κυρίως του Macon και σίγουρα εκμεταλλευόμενη την χαλάρωση ίσως του αντιπάλου κατάφερε να φέρει το παιχνίδι σε απόσταση ενός σουτ στο τελευταίο λεπτό. Πάλι όμως όταν οι φάσεις άρχισαν να “καίνε” οι αποφάσεις ήταν λάθος , και αμυντικά αλλά και επιθετικά.

O ΠΑΟ αυτήν την στιγμή πρέπει να βρει μια χημεία , κάτι το οποίο θα φέρει και μια σταθερότητα στην εικόνα. Παρατηρόντας τους χρόνους συμμετοχής των παικτών στα παιχνίδια βλέπει κανείς αυξομειώσεις οι οποίες δείχνουν ότι η ομάδα ακόμη είναι ξεκάθαρα σε διαδικασία χτισίματος.

Έχει να πάρει δύσκολες αποφάσεις καθώς σε 1 μήνα πλησιάζει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και μέχρι τότε πρέπει να έχει κατασταλάξει με ποιους 6 ξένους θα παίξει αυτό το παιχνίδι και να έχει χτίσει ήδη μια χημεία για την συνέχεια

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ