21.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο εκλεκτός ήρθε… από τη Γαλιλαία (vids)

Η ρακέτα του Ολυμπιακού ενισχύθηκε με την παρουσία του Ζακ ΛιΝτέι, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να βάζει την «υπογραφή» του στη μεταγραφή αυτή. Τα κολλεγιακά του χρόνια, το... μοιρασμένο βραβείο με τον Λόνζο Μπολ και η θητεία του στο Ισραήλ, που τον φέρνει στο μεγάλο λιμάνι.

Έτος 2016. Ένας τότε 22χρονος ταλαντούχος ψηλός, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Βιρτζίνια Τεκ, αγωνίζεται στο τουρνουά Wooden Legacy Tournament. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις, με μέσο όρο 14 πόντων, πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ ανά αγώνα, τον βάζουν στην κορυφαία πεντάδα, παρέα με το μετέπειτα νούμερο δύο του draft του ΝΒΑ και μία πολυσυζητημένη προσωπικότητα, τον Λόνζο Μπολ. Ο ίδιος, βέβαια, δε θα κατάφερνε να φτάσει μέχρι να επιλεγεί σε κάποιο νούμερο το 2017, αλλά φαινόταν ότι έχει στοιχεία που μπορεί να τον κάνουν να ξεχωρίσει.

Οι ικανότητές του να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι, να παίρνει ριμπάουντ, να σκοράρει off the dribble, να μοιράζει τάπες και να είναι αξιόπιστος από τη γραμμή των βολών, τον έφεραν αρχικά στο Ισραήλ. Η Χάποελ Γκιλμπόα Γκαλίλ τον τσέκαρε, τον έφερε και δικαιώθηκε. Ο Ζακ ΛιΝτέι ξεκινούσε τότε το ταξίδι της επαγγελματικής του καριέρας, λοιπόν, με τη Γαλιλαία να είναι ο πρώτος του σταθμός.

Η ομάδα έφτασε μέχρι την έκτη θέση και δυσκόλεψε αρκετά την Χάποελ Ιερουσαλήμ του Στράτου Περπέρογλου και ο ΛιΝτέι έκανε αίσθηση, τελειώνοντας την χρονιά με μέσο όρο 19.5 πόντων και 8.2 ριμπάουντ. Το 52.2% στα δίποντα μπορεί να μην εντυπωσιάζει ακριβώς, αλλά το 37.7% στα τρίποντα δείχνει μια αισθητή βελτίωση μακριά από το καλάθι. 

Κάτι ξέρει, λοιπόν, ο Ντέιβιντ Μπλατ και ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει βρει το δικό του... κελεπούρι. Και κάπως έτσι, η οσμή του λιμανιού δε θα φύγει για τον Αμερικανό. Από την ιστορική Γη της Γαλιλαίας, θα περάσει σε μία άλλη με τη δική της ιστορία και παράδοση, αυτήν της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Πειραιά. Το Φάληρο θα είναι πια το σπίτι του, με τις κινήσεις των «ερυθρολεύκων» να έχουν γίνει διακριτικά. Ίσως και να έχουν τη σημασία τους, ως προς την αξία του αθλητή και όσα μπορεί να προσφέρει στον προπονητή του.

Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από το τριετές συμβολαίο που υπέγραψε με τους Πειραιώτες. Για να του δοθεί τέτοια εμπιστοσύνη, σημαίνει πως η «σφραγίδα» που μπαίνει από τον Μπλατ για τη συγκεκριμένη μεταγραφή, έχει αξία για έναν παίκτη που μπορεί να αποτελέσει μια από τις αποκαλύψεις της επόμενης χρονιάς, εντός κι εκτός συνόρων. 

Το στοίχημα που βάζουν, λοιπόν, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο παίκτης, μοιάζει δυνατό. Και οι πρώτοι «οιωνοί» δείχνουν πως αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ