19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Βόβορας στα χνάρια του Πασκουάλ

Ο Γιώργος Βόβορας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο ξεκίνημα της θητείας του ως πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό και φαίνεται ότι βαδίζει στα χνάρια του Τσάβι Πασκουάλ.

Η ώρα είχε φτάσει για τον 43χρονο Έλληνα τεχνικό και δίκαια πήρε την ευκαιρία για να καθοδηγήσει ένα μεγάλο «καράβι» όπως είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας. Οι καιροί είναι δύσκολοι στους «πράσινους», καθώς μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο οποίος δεν θέλει να ασχολείται πια μέχρι να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να δημιουργηθεί ένα ρόστερ όπως διέθετε στην πρόσφατη ιστορία του το «τριφύλλι», γεμάτο από αστέρια κι ακριβούς αθλητές.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έκριναν σκόπιμο να δώσουν την ευκαιρία στον Βόβορα κι αυτός δείχνει διατεθειμένος να την αρπάξει από τα μαλλιά. Άλλωστε ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη το 2016 και το 2019, αλλά και του Τσάβι Πασκουάλ το 2018, είχε δείξει ορισμένες από τις ικανότητές του, χωρίς όμως να υπάρχει ασφαλές δείγμα, καθώς είχε ηγηθεί του τεχνικού επιτελείου μόνο στη μεταβατική περίοδο μέχρι να αναλάβει ο επόμενος κόουτς.

Ο ίδιος είχε κάποιες αμφιβολίες παλαιότερα, όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και φαίνεται ότι πλέον είναι ικανός να μετατραπεί από καλός «μαθητής», σε πολύ καλός «δάσκαλος». Τα χρόνια του δίπλα στον «Άρτζι», στον Πασκουάλ και τον Ρικ Πιτίνο, μόνο χαμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο Πεδουλάκης ήταν εκείνος που του έμαθε πολλά πράγματα, όμως οι προπονητικές του δυνατότητες εκτοξεύτηκαν στο πλευρό του Πασκουάλ αλλά και του Αμερικανού Hall of Famer.

Αν θα μπορούσε να παρομοιαστεί η έως τώρα πορεία του όμως, θα έμοιαζε αρκετά με εκείνη του Καταλανού νυν προπονητή της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κι αντιπάλου την προσεχή Πέμπτη (29/10), στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας.

Ο 48χρονος πλέον Πασκουάλ είχε ξεκινήσει να εργάζεται ως άμεσος συνεργάτης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην Μπαρτσελόνα το 2005. Όταν ο Μαυροβούνιος -με το αποτυχημένο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2014/15- απομακρύνθηκε το 2008, η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» πήρε το ρίσκο να δώσει τα ηνία στον 36χρονο τότε Πασκουάλ. Δικαιώθηκε πολύ σύντομα, αφού επέστρεψε το 2009 στο Φάιναλ Φορ και το 2010 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού.

Το μυστικό της επιτυχίας δεν ήταν άλλο από τις «πινελιές», στις βασικές αρχές που είχε διδαχθεί. Αυτό φαίνεται ότι κάνει τώρα και ο Βόβορας στον Παναθηναϊκό. Έχοντας «χτίσει» δυνατές σχέσεις με τους παίκτες του οι οποίοι δείχνουν ότι τον εμπιστεύονται απόλυτα, πατάει πάνω σε όσα έχει διδαχθεί και τα περνάει στο επόμενο επίπεδο, βάζοντας πάντοτε δικές του καινοτομίες στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο αμυντικός προσανατολισμός είναι βγαλμένος από τα μπλοκάκια του Πεδουλάκη και του Πιτίνο, ενώ η ομάδα στην επίθεση, παρά τις απουσίες και τα πολλά νέα πρόσωπα, κόντρα στη Φενέρμπαχτσε δούλεψε ιδανικά. Εξαιρετικές αποστάσεις, γρήγορη κυκλοφορία κι ελάχιστοι εγωισμοί, σ' έναν τρόπο παιχνιδιού που θα ενθουσίαζε τον Πασκουάλ αν το έβλεπε από τους παίκτες του.

Το μαχητικό αγωνιστικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού είναι το μεγάλο κέρδος κι αυτό, αλλά και η συνολική ανταγωνιστική εικόνα του συνόλου, πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Γιώργο Βόβορα. Αυτός άλλωστε δείχνει ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση και παρά τον δεδομένο επηρεασμό του από τους προκατόχους του, παρουσιάζει ένα ελκυστικό συγκρότημα που λειτουργεί ανάλογα με το πως χρησιμοποιεί ο ίδιος την μπαγκέτα του...

Ακόμα το ταξίδι μπορεί να είναι στο ξεκίνημα, όμως ο Έλληνας τεχνικός δείχνει έτοιμος να αφήσει το στίγμα του, θυμίζοντας θα μπορούσε να πει κάποιος τον Πασκουάλ, όταν εκείνος είχε αναλάβει το «φορτίο» της Μπαρτσελόνα στους ώμους του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ