13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο άνθρωπος που επέλεξε στο ντραφτ τον Τζόρνταν έγινε 80 ετών (vids)

Ο Ροντ Θορν γίνεται σήμερα (23/5) 80 ετών και το Basketa.gr θυμάται τον άνθρωπο ο οποίος επέλεξε για λογαριασμό των Σικάγο Μπουλς τον Μάικλ Τζόρνταν, στο ντραφτ του 1984.

Θεωρείται και όχι άδικα μία από τις σπουδαιότερες φιγούρες στο ΝΒΑ. Μάλιστα το 2018 μπήκε στο Hall of Fame, ενώ ο αείμνηστος Ντέιβιντ Στερν είχε δηλώσει για εκείνον: «Ελάχιστοι καταλαβαίνουν τόσο καλά το άθλημα όσο ο Ροντ».

Ξεκίνησε την πορεία του στο μπάσκετ ως παίκτης, με την οκταετή του θητεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου από το 1963 έως το 1971 να είναι... συμπαθητική, αλλά όχι ιδιαίτερη. Αγωνιζόταν στις θέσεις των γκαρντ κι έπαιξε συνολικά σε 485 παιχνίδια με τις φανέλες των Μπάλτιμορ Μπούλετς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Σεντ Λιούις Χοκς και Σιάτλ Σούπερσονικς, σκοράροντας κατά μέσο όρο 10,8 πόντους ανά αγώνα.

Προπονητής όχι για πολύ

Στα 30 του χρόνια αποφάσισε ότι ήθελε να στραφεί στην προπονητική κι έγινε βοηθός του Λένι Ουίλκινς στους Σόνικς με την ομάδα να τερματίζει τη σεζόν 1971/72 με θετικό ρεκόρ (47-35). Την αμέσως επόμενη σεζόν έγινε βοηθός του πρώην συμπαίκτη του Κέβιν Λάφερι στους Νετς οι οποίοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα ΑΒΑ με σταρ τον Τζούλιος Έρβινγκ.

Ωστόσο αυτός ο ρόλος δεν του ταίριαζε ιδιαίτερα κι αυτό αποδείχτηκε τη σεζόν 1974/75 όταν μεταπήδησε στους Σεντ Λιούις Σπίριτς κι απέτυχε παταγωδώς, παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή του σπουδαίους παίκτες όπως ο Μόουζες Μαλόουν, ο Μάικ Ντ' Αντόνι και ο Κόλντγουελ Τζόουνς.

Το 1976 επέστρεψε στους Νετς και στο πλευρό του Λάφερι, όμως η ομάδα ήταν εξαιρετικά αδύναμη, καθώς ο Έρβινγκ είχε παραχωρηθεί μέσω ανταλλαγής στους Φιλαδέλφεια 76ερς.

Τζένεραλ μάνατζερ στους Μπουλς

Το καλοκαίρι του 1978 η πρόταση των Σικάγο Μπουλς για τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ ήταν άκρως ελκυστική. Οι «ταύροι» είχαν τότε μόλις δώδεκα χρόνια ιστορίας και δεν είχαν πετύχει τίποτα το ιδιαίτερο. Ο Θορν σκέφτηκε ότι αποτελούσαν μία μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα του κι αποδέχτηκε την πρόταση.

Επέλεξε τον Ρέτζι Θίους στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς, με τον Αμερικανό να έρχεται στην Ελλάδα για τον Άρη το 1993, όταν ενίσχυσε τους «κίτρινους» στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Παράλληλα έδωσε τα ηνία στον Τζέρι Σλόαν ο οποίος όμως απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία των Μπουλς στα μέσα της σεζόν για να αναλάβει ο ίδιος ο Θορν σημειώνοντας ρεκόρ 15-15.

Η επιλογή του Τζόρνταν ήταν το κύκνειο άσμα του

Πριν το ιστορικό ντραφτ του 1984, ο Θορν δέχτηκε αρκετές πιέσεις για να μην επιλέξει τον Μάικλ Τζόρνταν, καθώς οι Μπουλς φαινόταν να έχουν ανάγκη έναν παίκτη για τις θέσεις των ψηλών, με τον συμπαίκτη του «Air» στο κολέγιο Σαμ Πέρκινς, να επιλέγεται στο νούμερο 4 τελικά.

Ο Θορν δεν άλλαξε στάση και παρέμεινε στην επιλογή του Τζόρνταν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν πρόλαβε να χαρεί την ακμή των Μπουλς, καθώς τον Μάρτιο του 1985 απολύθηκε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας του Σικάγο Τζέρι Ράινσντορφ, ο οποίος ήταν απογοητευμένος από την πορεία των Μπουλς κι απέλυσε τον Θορν μαζί με τον παλιόφιλό του Κέβιν Λάφερι τον οποίο είχε προσλάβει ως προπονητή. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Τζέρι Κράουζ.

https://www.youtube.com/watch?v=0B9obsY_Yg8

Το... θαύμα των Νετς

Μετά την απομάκρυνσή του από το Σικάγο, δεν άργησε να βρει την επόμενη δουλειά του η οποία μάλιστα ήταν πολύ καλή. Από το 1986 έως το 2000 ήταν αντιπρόεδρος του ΝΒΑ, αναπτύσσοντας βαθιά φιλία με τον Ντέιβιντ Στερν, όταν ο τελευταίος ήταν ο κομισάριος της λίγκας από το 1984 έως το 2014.

Παράλληλα ήταν μέλος της Επιτροπής που επέλεξε τους παίκτες της Εθνικής ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 (όταν δημιουργήθηκε η Dream Team), για την Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996, αλλά και για τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Τον Ιούνιο του 2000 άφησε το γραφείο του για να αναλάβει τζένεραλ μάνατζερ των Νιου Τζέρσεϊ Νετς.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του φάνηκαν πολύ γρήγορα. Με σπουδαιότερη κίνηση την απόκτηση του Τζέισον Κιντ μέσω ανταλλαγής, οι Νετς κατάφεραν πρωτόγνωρα για τους ίδιους αποτελέσματα. Το 2002 και το 2003 βρέθηκαν στους τελικούς όπου την πρώτη χρονιά «σκουπίστηκαν» από τους Λος Άντζελες Λέικερς, ενώ στη δεύτερη περίπτωση προσπάθησαν περισσότερο αλλά έχασαν από τους Σαν Αντόνιο Σπερς με 4-2.

Παρ' όλα αυτά το 2002 ο Θορν είχε αναδειχθεί κορυφαίος παράγοντας της χρονιάς.

Το 2010 αποχώρησε από τους Νετς και μετακόμισε στους Σίξερς, παίρνοντας τη θέση του προέδρου στον οργανισμό της Φιλαδέλφεια. Το 2015 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, αλλά λίγο αργότερα εκτέλεσε για λίγο χρέη συμβούλου στους Μιλγουόκι Μπακς.

Ο ίδιος μιλώντας για την πορεία του στο μπάσκετ τόνισε:

«Ήμουν ευλογημένος που βρέθηκα σε πολλές περιπτώσεις στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Πέρασα υπέροχα, ξεκινώντας να παίζοντας μπάσκετ για 8 δολάρια ανά παιχνίδι, αλλά βιώνοντας αμέτρητες ευχάριστες στιγμές».

Δείτε το video από την είσοδό του στο Hall of Fame:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ