19.2 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ούτε το ρεκόρ δεν χάρηκε

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αυτός ο Ολυμπιακός δεν πάει πουθενά με αυτό το πλάνο και απλά θα χαλάει και τη διάθεση του κόσμου του (που χθες έκανε ρεκόρ προσέλευσης για εφέτος) και θα «πληγώνει» και τον αρχηγό του που συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει περάσει εδώ και καιρό στο πάνθεον των μύθων του αθλήματος, αλλά συνεχίζει να εκπλήσσει με όλο και νέα επιτεύγματα όπως το χθεσινό όπου πέρασε στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα. Ούτε αυτό δεν μπόρεσε να το απολαύσει.

Πώς να το χαρεί ο άνθρωπος με αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΕΦ και δείχνει μη αναστρέψιμη με τα τωρινά δεδομένα.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα, δεν μπορεί να κερδίσει τους παίκτες του, και χθες παραδέχτηκε ότι αυτό είναι δική του ευθύνη, αλλά πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να φταίω όμως και για τα μποξ άουτ. Δεν ήμουν εγώ αυτός που δεν τα έκανα» δείχνοντας το παράπονό του για το χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης των περισσοτέρων παικτών του. Ομως έχει χάσει πλέον τα αποδυτήρια και παράλληλα δεν μπορεί ή δεν δείχνει ικανός να διατηρήσει και τις ισορροπίες μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Η περίπτωση του Λιθουανού προπονητή όσο και αν φαντάζει αδόκιμο μοιάζει σε πολλά με την περίπτωση του Νίκου Κωστένογλου στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ.

Ένας προπονητής που μπαίνει μπροστά για να σώσει ότι μπορεί από μια χρονιά που έχει στραβώσει με το ξεκίνημα από το πολύ κακό στήσιμο του βασικού προπονητή (εδώ ο Ντέηβιντ Μπλάτ, στην ΑΕΚ ο Μιγκέλ Καρντόσο).

Όπως και ο Κωστένογλου λοιπόν, στην αρχή ο Κεστούτις Κεμζούρα συμμάζεψε κάποια πράγματα με ορθολογικές αποφάσεις αλλά στην πορεία δεν μπόρεσε να επιβληθεί στους παίκτες και να κερδίσει στο γήπεδο αυτό που απαιτεί και ο ίδιος αγωνιστικά. Αυτό είναι και δικό του λάθος γιατί δεν έχει διαχειριστεί τα αποδυτήρια που δεν είναι και εύκολο πράγμα. 

Σιγά σιγά χάνει το παιχνίδι, προχωράει πολύ γρήγορα σε αλλαγές σχημάτων και δεν έχει βρει τουλάχιστον ένα με το οποίο να πορεύεται στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Εδώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έβγαλε ολόκληρο αγώνα με 8 παίκτες και έχει και αγώνες στο τουρκικό πρωτάθλημα. Ενώ ο Ολυμπιακός με έναν αγώνα την εβδομάδα και οι αλλαγές πολλές φορές γίνονται εξαιρετικά γρήγορα (ενώ δεν υπάρχει ο κίνδυνος της κόπωσης).

Και όμως οι παίκτες της Φενέρ συμπλήρωναν τα πέντε φάουλ σε χρόνο μηδέν και ο Ολυμπιακός έκανε μόλις επτά – σύνολο - στο πρώτο ημίχρονο και είχε μηδέν για μεγάλο διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο εκεί που πάλευε να γυρίσει το παιχνίδι.

Το πόσο ανέτοιμος ήταν πνευματικά φάνηκε το πώς διαχειρίστηκε το μοναδικό καλό του σημείο εκεί που με σερί 19-4 μείωσε από το -19 (42-61 στο 22’) στο -4 (61-65 στο 28’) αλλά δέχτηκε αμέσως σε λιγότερο από δύο λεπτά ένα σερί 9-0 !

Επίσης η Φενέρ χωρίς ψηλούς πήρε 11 επιθετικά ριμπάουντ από τα οποίο συνολικά εξαργύρωσε 20 πόντους με δεύτερες επιθέσεις !  Είχε 10/14 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο με την άμυνα των Ερυθρολεύκων να αδυνατεί να βρει λύση.

Όπως και να έχει, οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο με έξι νίκες έχοντας χάσει παιχνίδια με απίστευτα λάθη και νεκρά διαστήματα εκεί που έπαιζε πολύ καλό μπάσκετ. Και μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται φυσικά το χθεσινό.

Αλλά αυτό στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα μετά από ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο, εκείνο με τη Ζενίτ στο ΣΕΦ παρότι με κακή απόδοση είχαν γυρίσει στην κανονική διάρκεια το παιχνίδι και το πήγαν στην παράταση και φυσικά εκείνη την ήττα στο Μόναχο από την κακή εφέτος Μπάγερν με ανατροπή των Γερμανών στο τελευταίο δεκάλεπτο. Όπως βέβαια και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η πρόκριση στην οκτάδα λογικά θα κριθεί στις 17-18 νίκες, αλήθεια ποιος πιστεύει στον Ολυμπιακό ότι μπορούν να κάνουν στο δεύτερο γύρο 11-12 νίκες σε 17 παιχνίδια, έχοντας να παίξουν μεταξύ άλλων εντός έδρας με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ;

Επείγει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν να γίνει το ταχύτερο δυνατό και να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί από αυτό τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας.

Αυτή τη στιγμή δεν έρχεται μεγάλος προπονητής στην ομάδα, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να τον έχει κλείσει από τώρα.

Ο Πάντερ έβαλε στην πρεμιέρα του στον Ερυθρό Αστέρα 15 πόντους. Ήταν ίσως ο καλύτερος σουτέρ που διέθετε ο Ολυμπιακός αλλά ποτέ δεν μπόρεσε η ομάδα και ο προπονητής (και φυσικά είναι μεγάλη και η ευθύνη του ίδιου του παίκτη) να τον εντάξουν με επιτυχία στο σύνολο και τα «έσπαγε» σε κάθε παιχνίδι.

Η κατάσταση – για εφέτος – είναι όπως είπαμε ουσιαστικά μη αναστρέψιμη. Σαφώς είναι καλό η ομάδα να παλεύει κάθε παιχνίδι μέχρι το φινάλε και εκεί να κάνει ταμείο, όμως οι πρόεδροι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν.

Αν όμως στην επόμενη τριάδα αγώνων (Βαλένθια έξω, Αλμπα και Μπάγερν μέσα) δεν έρθουν τουλάχιστον δύο νίκες, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αλλαγή προπονητή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ