19.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός : To θαύμα της Κωνσταντινούπολης! (pics+vids)

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το βράδυ της 13ης Μαΐου του 2012, στο οποίο η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατάφερνε την μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας της, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και το basketa.gr θυμάται τον τελικό που ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς βαφτίστηκε ως η “ομάδα του πεπρωμένου”!

Μία σεζόν χωρισμένη στα δύο!

Η περίπτωση του Ολυμπιακού της σεζόν 2011-12 ήταν πραγματικά ιδιαίτερη. Μία ομάδα που όταν ξεκίνησε την πορεία της, το καλοκαίρι του 2011, ήταν έτοιμη για ένα restart. Οι συνεχόμενες αποτυχίες εντός και εκτός συνόρων είχαν κουράσει διοίκηση και κόσμο, και το μοντέλο των… παχιών αγελάδων θα αποτελούσε παρελθόν. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, θα παρέμενε στον πάγκο, το ίδιο φυσικά και ο μεγάλος σταρ της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης. Τα υπόλοιπα κομμάτια θα ήταν όμως όλα διαφορετικά. Το ρόστερ του Ολυμπιακού θα χτιστεί με “λιτές” βάσεις. Ένας συνδυασμός Ελλήνων κάθε ηλικίας, από έμπειρους μέχρι και μεγάλα στοιχήματα, διανθισμένο με ξένους οι οποίοι ήταν απόλυτα στοιχήματα. Κέιλιν Λούκας, Ματ Χάουαρντ και Κάιλ Χάινς οι επιλογές που προβλημάτισαν σε ένα πρώτο άκουσμα, και πράγματι, ο Ολυμπιακός μέχρι τη φάση του Τοπ 16 δείχνει να ασθμαίνει. Άλλη μία σεζόν οδεύει προς την απόλυτη αποτυχία, αλλά όπως είναι γνωστό, στο μπάσκετ, οι σωστές κινήσεις μεσούσης της σεζόν μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός διώχνει τους δύο από τους τρεις αμερικάνους του, κρατάει μόνο τον Χάινς, και φέρνει στον Πειραιά δύο πρώην NBAers. Τον Τζόι Ντόρσι και τον Έισι Λο. Δύο κινήσεις που του αλλάζουν την μορφή. Στο Τοπ 16, ο Ολυμπιακός θα κάνει το πρώτο βήμα προς τα μπροστα, και θα καταφέρει να πάρει μία πρόκριση που μέχρι τον Γενάρη πιθανώς να μην άξιζε. Βγαίνει δεύτερος στον όμιλό του και μπροστά του βρίσκει την ομάδα που την περασμένη χρονιά του έκλεισε το σπίτι. Η Σιένα έχει το πλεονέκτημα έδρας, όμως το 2012, τα πράγματα έμελλε να είναι ακριβώς αντίστροφα! Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τη σειρά με 3-1, θα κλείσει το “σπίτι” των Ιταλών και θα πάρει εκδίκηση για το κάζο του 2011, παίρνοντας και το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη, και άλλο ένα Final 4.

https://www.youtube.com/watch?v=pR9WeFqxCIU&ab_channel=basket24gr

Με την αύρα του "μαύρου αλόγου"

To Final 4 της Κωνσταντινούπολης ήταν σίγουρα ιδιαίτερο. Όχι απλώς γιατί ο Ολυμπιακός είχε πάρει ένα εντελώς αναπάντεχο εισιτήριο, πηγαίνοντας ουσιαστικά ως το "μαύρο άλογο" της τετράδας, αλλά γιατί στον άλλον ημιτελικό, μία θέση είχει και ο - εξαιρετικός εκείνη τη σεζόν - Παναθηναϊκός! Το ενδεχόμενο ενός γαλανόλευκου τελικού μπορεί να μην φάνταζε το πιο προφανές, καθώς ο Ολυμπιακός έδειχνε άουτσάιντερ, όμως τελικά η ιστορία εξελίχθηκε αναπάντεχα για τους Πειραιώτες. Ο Παναθηναϊκός θα χάσει στον πρώτο χρονικά ημιτελικό από το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Αντρέι Κιριλένκο, του Αλεξέι Σβεντ και φυσικά του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Μίλος Τεόντοσιτς, με τους "Πράσινους" να έχουν πάρα πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ολυμπιακός θα πραγματοποιήσει το πρώτο "σοκ"! Πίσω από το φοβερό δίδυμο αρχηγού και υπαρχηγού, Βασίλη Σπανούλη (21 πόντοι με 4 τρίποντα) και Γιώργου Πρίντεζη (14 πόντοι) αλλά και το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του Ντούσαν Ίβκοβιτς που έδεσε κόμπο τα όπλα της ομάδας του Πασκουάλ (ο Ναβάρο υπέπεσε σε 5 λάθη), ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη με 68-64, και παρέα με αυτή, το εισιτήριο για τον τελικό, όπου τον περίμενε το απόλυτο φαβορί.

https://www.youtube.com/watch?v=YVSV0ICzgrg&feature=emb_title&ab_channel=ve7nom


"The Team of Destiny"

Κοιτάζοντας τη σεζόν πίσω στην αρχή της, το γεγονός και μόνο ότι ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε αυτόν τον τελικό, είναι ικανό για να προσφέρει μία τεράστια ικανοποίηση σε όλους τους υπεύθυνους αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας, που θεωρούσαν τη χρονιά χαμένη. Ο Ολυμπιακός πήγαινε ως το τεράστιο αουτσάιντερ, και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς φρόντισε να κάνει τα πάντα για να βγάλει το άγχος του τελικού από την ομάδα του. Η περίφημη... βαρκάδα στον Βόσπορο προσπάθησε να αποφορτίσει τους παίκτες του και φυσικά να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει 15 χρόνια πριν η βόλτα της πρώτης (και τελευταίας ως τότε) ομάδας του Ολυμπιακού που κέρδισε τον τίτλο. Ο "Σοφός" θυμόταν άλλωστε από πρώτο χέρι τις μέρες εκείνες στη Ρώμη...

Ο τελικός πάντως έδειχνε πως θα βούλιαζε τα όνειρα του αουτσάιντερ στον πάτο του Βοσπόρου. Η ΤΣΣΚΑ μπήκε ως η απόλυτη κυρίαρχος. Ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό σε κάθε επίπεδο. 34-20 το σκορ ημιχρόνο, και στην τρίτη περίοδο, το σκορ είχε εκτοξευθεί στους 19 πόντους. Με το 53-34 στο 28ο λεπτό του αγώνα, όλος ο κόσμος περίμενε απλά την απονομή, και το ίδιο μάλλον έκαναν στην ΤΣΣΚΑ, που θεώρησαν πως το πάρτι είχε αρχίσει. Αλλά κανείς δεν σκέφτηκε τον Ολυμπιακό ή μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε τα... δεύτερα του Ολυμπιακού! Ο Ίβκοβιτς θα αποσύρει τους βασικούς και οι "πιτσιρικάδες" με καθαρότερο μυαλό και ίσως μια δόση μπασκετικής αφέλειας, θα κάνουν την εμφάνισή τους. Μία φανταστική άμυνα, με τον Χάινς να στέκει αγέροχος, και τρία τεράστια τρίποντα, από Μάντζαρη, Σλούκα και Κέσελι θα φέρουν τη διαφορά στους 5 πόντους, 7 λεπτά πριν τη λήξη.

Η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει την ψυχραιμία της και έχει σοκαριστεί. Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει από το πουθενά, και τα τελευταία λεπτά είναι θρίλερ. Όλα θα κριθούν σε 10 δευτερόλεπτα. Με το παιχνίδι στο 61-60, οι Ερυθρόλευκοι θα κάνουν φάουλ στον Ραμούνας Σισκάουσκας, με την ελπίδα, να έχουν την τελευταία ευκαιρία την παράταση, έστω αν κάνει 1/2. Ο Σισκάουσκας χάνει και τις 2 βολές, η μπάλα πάει στα χέρια του Σπανούλη, από κει στον Πρίντεζη και από κει στην αιωνιότητα...

https://www.youtube.com/watch?v=KiBNyyAMFXc&ab_channel=EUROLEAGUEBASKETBALL

Ο Ολυμπιακός θα στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης, κάνοντας την μεγαλύτερη ανατροπή που έχουμε δει σε τελικό Ευρωλίγκας και κάνοντας μάλιστα μία ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή, στην πορεία ολόκληρης της σεζόν του, η οποία από την απόλυτη αμφισβήτηση θα τον βρει, όπως έλεγε και ο εκφωνητής του Euroleague TV, ως την "Team of Destiny", την "ομάδα του πεπρωμένου"!

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1xnxoRGOUlc&ab_channel=ve7nom



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ